Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) публикува осмото издание на

...
Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) публикува осмото издание на
Коментари Харесай

10-те най-големите заплахи за бизнеса през 2019 г., според анализ на Алианц

Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) разгласява осмото издание на Алианц Риск Барометър, коeто мери най-големите закани за фирмите света. В тазгодишното изследване се включи рекордният брой от 2415 специалисти от 86 страни, които способстваха за идентифицирането на топ бизнес рисковете в международен мащаб.

Основните изводи, до които доближава Алианц Риск Барометър 2019, сочат, че през тази година сюжетите за спиране на бизнес активността (business interruption, BI) стават все по-разнообразни и комплицирани, а загубите от сходни събития се усилват. Също по този начин кибер случаите се смятат за най-възможната причина за BI, следвани от пожар и естествени бедствия. Според изследването се усилват и заканите от кибер офанзиви на хакер групи, асоциирани с съответни страни. Расте и вероятността от увеличение на правосъдните разногласия при случаи на нарушаване сигурността на данни и информация. Климатичните промени и дефицитът на квалифицирана работна ръка са рисковете, които са се покачили най-вече в класацията по отношение на резултатите от миналогодишното изследване.

В подтекста на миналите кавги за приключване на данни, нарушавания на разпоредбите за сигурност в интернет и въвеждането на нови ограничения за отбрана на персоналните данни в Европейски Съюз, кибер рискът е посочен за главното терзание на бизнеса през 2019-а, а и в бъдеще. Според Алианц Риск Барометър кибер случаите и непредвиденото спиране на бизнес активността са посочени за най-сериозните бизнес опасности на световно равнище (37% от отговорилите). Изменението на климата (на 8-о място, 13% от отговорилите) и дефицитът на квалифицирана работна ръка (на 10-о място, 9% от отговорилите) са рисковете, които са се покачили най-вече в международен мащаб по отношение на миналата ранглиста. В същото време с всяка година фирмите стават все по-обезпокоени във връзка с измененията в законите и регулациите (на 4-то място, 27% от отговорилите), които биха могли да доведат до резултати като Brexit, търговски войни и нови митнически цени.

„ Компаниите би трябвало да са готови за необятен набор от разрушителни сюжети и провокации в подтекста на обвързваното в мрежа общество, в което живеем – сподели Крис Фишер Хърс, Главен изпълнителен шеф на Allianz Global Corporate Specialty. – Разрушителните опасности могат да бъдат физически – като пожар или стихия, или виртуални – като ИТ спиране, което може да се случи поради стичане на събитията или заради злоумишлен акт. Тези опасности могат да са в резултат на личните дейности на фирмите, само че също и на снабдители, клиенти или потреблението на ИТ услуги. Каквaто и да е повода за сходни изключителни обстановки, финансовите загуби за фирмите могат да бъдат големи. Новите решения за ръководство на риска, инструментите за разбор и новаторските партньорства могат да оказват помощ за по-доброто схващане и ограничение на множеството модерни опасности за спирането на бизнес активността, както и за попречване на загуби. “

Алианц Риск Барометър 2019 – ранглиста на Топ 10 бизнес опасности:

1. Прекъсване на бизнес активността (Business Interruption – BI) – 37%

2. Кибер риск – 37%

3. Природни бедствия и произшествия – 28%

4. Законови и регулаторни промени – 27%

5. Развитие на пазарите – неустойчивост, дивергенция и непредвидени промени – 23%

6. Пожар и произшествия, свързани с детонации – 19%

7. Нови технологии – 19%

8. Климатични промени – 13%
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР