Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) публикува осмото издание на

...
Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) публикува осмото издание на
Коментари Харесай

Кои са най-големите заплахи за бизнеса през 2019 година?

Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) разгласява осмото издание на Алианц Риск Барометър, коeто мери най-големите закани за фирмите света. В тазгодишното изследване се включи рекордният брой от 2415 специалисти от 86 страни, които способстваха за идентифицирането на топ бизнес рисковете в международен мащаб.

Основните изводи, до които доближава Алианц Риск Барометър 2019, сочат, че през тази година сюжетите за спиране на бизнес активността (business interruption, BI) стават все по-разнообразни и комплицирани, а загубите от сходни събития се усилват. Също по този начин кибер случаите се смятат за най-възможната причина за BI, следвани от пожар и естествени бедствия. Според изследването се усилват и заканите от кибер офанзиви на хакер групи, асоциирани с съответни страни. Расте и вероятността от увеличение на правосъдните разногласия при случаи на нарушаване сигурността на данни и информация. Климатичните промени и дефицитът на квалифицирана работна ръка са рисковете, които са се покачили най-вече в класацията по отношение на резултатите от миналогодишното изследване.

В подтекста на миналите кавги за приключване на данни, нарушавания на разпоредбите за сигурност в интернет и въвеждането на нови ограничения за отбрана на персоналните данни в Европейски Съюз, кибер рискът е посочен за главното терзание на бизнеса през 2019-а, а и в бъдеще. Според Алианц Риск Барометър кибер случаите и непредвиденото спиране на бизнес активността са посочени за най-сериозните бизнес опасности на световно равнище (37% от отговорилите). Изменението на климата (на 8-о място, 13% от отговорилите) и дефицитът на квалифицирана работна ръка (на 10-о място, 9% от отговорилите) са рисковете, които са се покачили най-вече в международен мащаб по отношение на миналата ранглиста. В същото време с всяка година фирмите стават все по-обезпокоени във връзка с измененията в законите и регулациите (на 4-то място, 27% от отговорилите), които биха могли да доведат до резултати като Brexit, търговски войни и нови митнически цени.

„ Компаниите би трябвало да са готови за необятен набор от разрушителни сюжети и провокации в подтекста на обвързваното в мрежа общество, в което живеем – сподели Крис Фишер Хърс, Главен изпълнителен шеф на Allianz Global Corporate Specialty. – Разрушителните опасности могат да бъдат физически – като пожар или стихия, или виртуални – като ИТ спиране, което може да се случи поради стичане на събитията или заради злоумишлен акт. Тези опасности могат да са в резултат на личните дейности на фирмите, само че също и на снабдители, клиенти или потреблението на ИТ услуги. Каквaто и да е повода за сходни изключителни обстановки, финансовите загуби за фирмите могат да бъдат големи. Новите решения за ръководство на риска, инструментите за разбор и новаторските партньорства могат да оказват помощ за по-доброто схващане и ограничение на множеството модерни опасности за спирането на бизнес активността, както и за попречване на загуби. “

Алианц Риск Барометър 2019 – ранглиста на Топ 10 бизнес опасности:

1. Прекъсване на бизнес активността (Business Interruption – BI) – 37%

2. Кибер риск – 37%

3. Природни бедствия и произшествия – 28%

4. Законови и регулаторни промени – 27%

5. Развитие на пазарите – неустойчивост, дивергенция и непредвидени промени – 23%

6. Пожар и произшествия, свързани с детонации – 19%

7. Нови технологии – 19%

8. Климатични промени – 13%

9. Репутационни загуби – 13%

10. Липса на квалифицирана работна ръка – 9%

Заплахите за непредвидено спиране на бизнес активността (BI) не престават да порастват

За седма поредна година спирането на бизнес активността (BI) е считано за най-сериозната опасност за фирмите в международен мащаб в страни като Съединени американски щати, Канада, Германия, Испания, Италия и Китай. Потенциалните BI сюжети стават все по-разнообразни и комплицирани в световната обвързвана стопанска система и включват щета на съществени ИТ системи, евакуиране на артикули или проблеми с качеството, тероризъм или политически протести, замърсяване на околната среда. Кибер и BI рисковете са взаимно свързани, защото постоянно офанзивите за откуп или даже инцидентните ИТ спирания, постоянно водят до спиране и на бизнес интервенциите и услугите, което може да коства стотици милиони долари на компаниите. Кибер случаите се подреждат като най-опасните аргументи на спиране на бизнес активността, съгласно фирмите (50% от отговорилите), следвани от пожар (40%) и естествени бедствия (38%). В същото време се счита, че най-големите финансови загуби за бизнеса са в резултат на BI и кибер произшествия (69% от отговорилите).

Кибер рисковете – възходяща информираност и възходящи загуби

След повратната 2018-а година нараства безпокойството по отношение на кибер случаите. „ От няколко години насам кибер рискът се счита за главен, само че като нов тип опасност се бори с ниската информираност на бизнеса – изяснява Марек Станиславски, Заместник-главен шеф Кибер на Allianz Global Corporate Specialty. – Вече стигнахме досега, в който фирмите смятат кибер заканите за толкоз притеснителни, колкото обичайните опасности. “

Киберпрестъпността коства към 600 милиарда $ годишно – спрямо 445 милиарда $ през 2014 година Това е три пъти повече от междинната икономическа загуба от естествени бедствия за интервал от 10 години – 208 милиарда $. Докато нарушителите употребяват все по-иновативни способи за кражба на данни, осъществяване на измами или изнудване за пари, нараства опасността от хакер групи, асоциирани с съответни страни, които таргетират доставчиците на основна инфраструктура, крадат данни и търгуват с корпоративни секрети. Все по-вероятно е кибер произшествия да провокират правосъдни разногласия. Нарушенията в отбрана на данните или спиранията в работата на осведомителните системи могат да генерират огромни отговорности за трети страни, защото засегнатите клиенти или акционери се стремят да компенсират загубите на фирмите си.

Възходящи и низходящи опасности

Природните бедствия (28% от отговорилите) още веднъж заемат трето място в класацията на топ 10 световни бизнес опасности през тази година. 2018 година е считана за по-благоприятната от 2017-а, макар че икономическите загуби още веднъж се равняват на към 150 милиарда $. Нестихващата неустановеност към Brexit, международните търговски войни и митническите такси усилват корпоративните опасения по отношение на измененията в законодателството и регулациите (номер 4, 27% от отговорилите).

Климатични промени
Изменението в климата (номер 8, 13% от отговорилите) и дефицитът на квалифицирана работна ръка (номер 10, 9% от отговорилите) са рисковете, които са се покачили най-драстично, сочи тазгодишното изследване. Климатичните промени са не просто вестител за покачване на загубите поради рискови метеорологични условия и естествени произшествия. Те могат да доведат и до съществени последствия за законовите регулации и отговорности, имайки поради строгите цели за понижаване на излъчванията и новите условия за докладване и гласност на информацията в доста браншове.

Недостигът на квалифицирана работна ръка за първи път е измежду 10-те най-големи бизнес опасности в международен мащаб, както и в частност за доста страни от Централна и Източна Европа, Англия, Съединени американски щати, Канада и Австралия. Това се дължи на фактори като изменящата се демография, несигурността, подбудена от Brexit, и ограничавания поток на фрагменти в региона на цифровата стопанска система.

„ Квалифицираната работна ръка – и човешкият капитал в по-общ проект – се трансформира в нищожен запас за цифровата стопанска система – сподели Людовик Субран, Заместник-главен икономист в Алианц. – Компаниите се конкурират яростно при набирането на нови чиновници с пълномощия в региона на изкуствения разсъдък, науката за данните или „ ръководството на фронтираните опасности “ – като да вземем за пример ръководство на кибер или репутационен риск, защото множеството от тези позиции не са съществували преди 10 години. Дори атрактивните заплати не са задоволителни, защото потокът от чиновници с нужния набор от умения е стеснен, а незабавната потребност от фрагменти не разрешава образование на място. “

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР