Алкохолът, тютюнът и кофеинът влияят отрицателно върху фертилитетаПриемът на фолиева

...
Алкохолът, тютюнът и кофеинът влияят отрицателно върху фертилитетаПриемът на фолиева
Коментари Харесай

МЦ Афродита: Здравословната храна помага при инвитро

  • Алкохолът, тютюнът и кофеинът въздействат негативно върху фертилитета

  • Приемът на фолиева киселина преди бременността понижава риска от импровизиран аборт

Д-р Георги Станулов, един от най-хубавите експерти по асистирана репродукция на Балканите. Работил е в Англия, Гърция и Австрия в продължение на години.

Оглавява инвитро отдела на Медицински център " Афродита ", като успеваемостта му при инвитро процедури е над 40%. Д-р Станулов е считан за величие в областта на асистираната репродукция. Точно по тази причина се насочихме към него, с цел да ни осведоми по една доста настояща през днешния ден тематика - изгодите от здравословното хранене и по какъв начин то се отразява на репродуктивното ни здраве.

Съществуват неоспорими обстоятелства за удобното влияние на здравословното хранене върху фертилитета, само че не са доста огромните клинични изследвания, изследващи изгодите от здравословния метод на живот, съответно при въздействието му върху успеваемостта при инвитро процедурите.

Правилната и уравновесена диета усилва възможностите за забременяване. В менюто би трябвало да участват храни с високо наличие на ненаситени мазнини (риба, зехтин, авокадо) и пълнозърнести храни (богати на фибри). Природосъобразната средиземноморска диета (характерна за Италия и Гърция) ни предлага всички нужни механизми за здравословно и уравновесено хранене. Изобилието от зеленчуци, пълнозърнести храни и риба, са натурален метод за възстановяване на фертилитета, както при дамите, по този начин и при мъжете.

Спорен е въпросът за ролята на млечните артикули, алкохола и кофеина, само че потреблението на трансмазнини и захар е обвързвана с повишение риска от неплодородие и при двата пола. При хората с наднормено тегло този риск е още по-голям.

Има безапелационни доказателства, че здравословното хранене преди зачеването при мъжете и дамите в репродуктивна възраст има удобен резултат върху фертилитета. Диетолозите по света, поучават клиентите си да употребяват повече мононенаситени или полиненаситени масла (маслиново, ленено), а също по този начин и плодове, тъй като потвърдено благоприятстват плодовитостта при дамите и по-високото качество на семенната течност при мъжете.

- Д-р Станулов, какво Ви е мнението за питателните добавки? От значение ли е приемът им и имат ли някакво въздействие върху човешката плодовитост?

- Балансираният банкет на избрани хранителни субстанции е от огромно значение. Факт е, че не постоянно съумяваме да набавим с храната задоволително количество от тях. Доказано е, че задоволителен банкет на фолиева киселина е една от най-важните стъпки за предотвратяването на недостатъци на невралната тръба. Освен това приемът на фолиева киселина преди бременността води и до по-малък риск от импровизиран аборт, като се съпоставят тези, които употребяват 400?g дневно спомагателен фолий с тези, които не употребяват никакъва фолиева киселина, като хранителни добавки.

Данните сочат, че несъразмерната консумация на алено месо може да има неподходящ резултат върху фертилитета, като вероятността от формиране на бластоцисти при инвитро понижава. При ограничение обаче потреблението на алено месо, внезапно спада и приемът на желязо, обаче. Тук идва ролята на питателните добавки (които доставят желязо, без да се постанова несъразмерна консумация на алено месо). Доказано, е че потреблението на добавки с желязо и желязо от други източници може да понижи риска от овулаторно неплодородие. Съдържанието на наситени мазнини, което е изключително високо в аленото месо, се свързва с по-ниска централизация на сперматозоиди в еякулата. Полиненаситените мазнини пък в противен случай - посочили са, че носят репродуктивни изгоди както при мъжете, по този начин и при дамите. Доказано е, че при мъжете по-високият банкет на омега-3 мастни киселини е обвързван със доста по-благоприятна морфология на семенната течност. Жените, които употребяват задоволително омега-6 и омега-3, забременяват по-лесно, от тези с стеснен банкет на тези хранителни субстанции.

Пълномаслените млечни артикули понижават риска от неплодородие, обвързвано с липса на овулация, до момента в който нискомаслените млечни артикули (включително обезмаслено, 1%, и 2% мляко, кисело мляко или извара) са свързани с по-висок риск.

- Оказват ли отрицателно въздействие върху човешката плодовитост приема на алкохол и цигари, доктор Станулов?

- Проучванията по този въпрос дават безапелационни доказателства за негативния резултат на приема на алкохол, тютюн и кофеин върху фертилитета. Установено е, че при преустановяване приема на алкохолът, на артикули, съдържащи никотин, както и на кофеин, се усилва шансът за бременност.

- Има ли други позитиви в битката с безплодието при съблюдаване на точната диета?

- Жените, които имат проблеми с фертилитета, са изложени на нараснал риск от меланхолия спрямо дамите, които не изпитват такива проблеми. Освен това, дамите с предшестваща меланхолия са по-склонни към неплодородие заради физиологични промени в производството на хормоните свързани с овулацията. Сред мъжете излагането на професионални стресови фактори води до утежняване качеството на семенната течност. Поради това е извънредно значимо да се овладее депресивното положение и други психо-социални фактори при всички, които се затрудняват със забременяването. Освен резултата на здравословното хранене върху резултатите, свързани с фертилитета, е потвърдено, че някои диети защищават от меланхолия.

- Какви са усещанията Ви, доктор Станулов, елементарно ли се отхвърлят пациентите от нездравословните си привички?

- Като се има поради позитивният резултат на здравословното хранене върху резултатите от инвитро, съгласно мен медицинските лица би трябвало да предизвикват възстановяване метода на живот. Това от време на време се оказва много мъчно, тъй като здравните експерти се сблъскват с недоумение на казуса от страна на пациентите, изключително при съвет за преустановяване на нездравословните привички.

Според мен е от голямо значение доверието на пациента към лекаря. Моя задача като доктор е да давам рекомендации учредени на доказателства, и една от тях е рекомендацията за здравословно хранене, което потвърдено има удобно въздействието върху плодовитостта.

МЦ " Афродита " е водач в регенеративна медицина

Медицински Център " Афродита " се намира в София. Това е най-големият център за регенеративна медицина у нас. Клиниката е първа по успеваемост в % живо родени деца съгласно формалните данни на Фонд за асистирана репродукция към Министерство на здравеопазването. Работи в директно съдействие с най-големите лаборатории в света и се счита за еквивалент на качество в областта на регенеративната медицина.

Източник:standartnews.com

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР