Алкохолът няма само едно лице* – добро или лошо, твърди

...
Алкохолът няма само едно лице* – добро или лошо, твърди
Коментари Харесай

Проф. Никола Григоров: Алкохолът удължава живота, но неусвоеният започва да руши здравето

Алкохолът няма единствено едно лице* – положително или неприятно, твърди един от най-хубавите гастроентеролози, известният освен в България проф. Никола Григоров .

Алкохолът успокоява, социализира,
само че и не прощавав един миг води до алкохолна абстиненция, води до отравяне на клетките, до взаимозависимост, до настъпателност, изолация деградация.
„ Има разнообразни схващания, само че аз не съм последовател на цялостното самоограничение. Многократни проучвания (и то дългогодишни) са потвърдили, че умерено пиещите живеят по-дълго от алкохолиците, само че и от изцяло отричащите алкохола . “

Специалистът изяснява, че пиенето повлиява добре и на съня, както и на сърдечно-съдовата система, има антиоксидантно деяние, противотуморен резултат.

Българите не сме разгулен народ, само че алкохолът обичайно участва на неговата маса, добавя проф. Григоров.
Виното и бирата са добре познати на Стария континент. Концентратите идват от Изтока през ХІІІ-ХІV век. Смята се, че българите са познавали дестилацията на алкохола още през времето на цар Иван Асен ІІ (ХІІІ век). Тогава е имало чумна зараза, а алкохолът е употребен и като лекарство, и като стерилизация.

Само 15% от хората, които пият доста алкохол, развиват чернодробна цироза. Останалите развиват алкохолната болест, а тя е

болест на мозъка
Има генетична съдба на склонността към алкохолизиране. При 1 родител пияч – 30%, при двама – 80%.
Този, който пие обикновено, умерено, не се крие, а дори се хвали, от време на време преувеличава, до момента в който алкохоликът нормално отхвърля, крие се.

Алкохолното увреждане е клетъчно увреждане .
След попадане в стомаха, 20% се резорбира, отивайки в кръвта. Другото количество в тънките вътрешности попада в така наречен портална система, в черния дроб – да бъде усвоен и отстранен.
Първото ходило е ензимът алкохолна дехидрогеназа . Той е генетично детерминиран и е главният разграждащ артикул. Европейските нации (вкл. и балканските) имаме високо равнище на алкохолната дехидрогеназа.На изток равнището е ниско, има нации, при които даже липсва. Без този ензим алкохолът непосредствено отравя организма. След него има още 2 ензимни системи, с които организма е предпазен.
Между половете също има разлика. Жените имат по-малко алкохолна дехидрогеназа.
Затова съгласно

международните стандарти
допустимото количество алкохол за дамите е 25 грама, а при мъжете – 35-40 грама. И то 3-4 пъти в седмицата. Ако се пие всеки ден по малко, би трябвало да има отмора 2 дни след всеки 5.
Ако остане неелиминиран алкохол, той стартира да трови организма, няма орган, няма клетка, които да са пощадени.

Чуйте повече по тематиката в диалога на Георги Нейков с проф. Никола Григоров.

- - - - -
          * Проф. Никола Григоров е работил в ИСУЛ, Втора градска МБАЛ и други, а сега е в „ Пирогов “. В издателство чака да бъде издадена негова книга със заглавие „ Лицата на алкохола “ . В нея са включени 12 описа за „ срещата с алкохола, който дефинира ориси “. А преди всеки от тях има изложение на съответен случай от практиката, разисква се от здравна позиция въздействието на алкохола.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР