Алкохолът и тютюнът са най-опасните субстанции за здравето на цялото

...
Алкохолът и тютюнът са най-опасните субстанции за здравето на цялото
Коментари Харесай

Цигарите и алкохолът са най-големите наркотици


Алкохолът и тютюнът са най-опасните вещества за здравето на цялото население на Земята – те лишават повече животи, в сравнение с всички останали субстанции, предизвикващи взаимозависимост. Това се споделя в научна публикация, оповестена в списание Addiction.

“Всеки пети възрастен гражданин на Земята най-малко един път се напива съществено всеки месец, а всеки седми пуши всеки ден. И едното, и другото доста усилват възможностите от рак или гибел в ранна възраст. Останалите опиати се използват в пъти по-рядко “, съобщи Ейми Пикок от Университета на Нов Южен Уелс в Сидни.

През последните години учените откриха голям брой подмятания за това, че алкохолът освен унищожава черния дроб и развива тежка психическа и физиологическа взаимозависимост, само че и спомагат за развиването на рак, диабет и голям брой други тежки болести. Аналогични отрицателни черти са открити и при тютюна.

Според статистиката на СЗО алкохолизмът и пушенето лишават живота на сред 3,5 и 5 милиона души, което е съпоставимо с жертвите автомобилни произшествия и някои форми на рак. Днес доста учени интензивно приканват държавните управления на всички страни да приравнят цигарите и алкохола към твърдите опиати и да забранят тяхната приложимост и оборот, тъй като те лишават живота на също толкоз доста хора, както хероинът и другите типове дрога.

Пикок и нейните сътрудници са ревизирали тези изказвания, анализирайки статистиката, която са събрали специалистите на СЗО и други научни групи през последните няколко десетилетия. В тях са взели участие няколко десетки милиони души, живеещи в целия свят.

Сравняването на данните демонстрира, че най-смъртоносно е тютюнопушенето. Средно 110 на 100 000 души са умирали от пушенето и обвързваните с това проблеми. Алкохолът лишава живота на три пъти по-малко хора, а всички опиати взети дружно – на 10 пъти по-малко. От алкохола най-вече страдат жителите на Европа, а от тютюна – жителите на Океания и страните в Югоизточна Азия.

Учените са създали заключението, че тютюнът и алкохолът заплашват здравето на цялата планета не по-малко, а даже повече, в сравнение с опиатите. /РИА „ Новости “
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР