Алкохол, който не отговаря на европейските наредби за категория на

...
Алкохол, който не отговаря на европейските наредби за категория на
Коментари Харесай

„Домашната” ракия по морето – спирт, есенция, вода и никакъв плод

Алкохол, който не дава отговор на европейските наредби за категория на напитките се предлага у нас. Това откри инспекция на Комисията за отбрана на потребителите в курорта Слънчев бряг.

Между 50 и 100 типа алкохол оферират нощните питейни заведения у нас. Инспекторите от КЗП вземат проби от разпечатвани и неразпечатвани бутилки от една и съща партида.
Снимка: bTV
При инспекция дружно с екипа ни те попадат на вносен „ ром” с 35% алкохол, в случай, че би трябвало да е с 37,5% наличие. Тоест, това е спиртна напитка, създадена с артикули, които не подхождат на същинския артикул.

Законът планува санкция за такова нарушаване от 3 до 30 хиляди. Но инспекцията ще продължи по веригата с снабдители и вносители.
Снимка: bTV
За месец и половина митническите чиновници са задържали към 11 000 литра незаконен алкохол в обекти, които доставят хотели, заведения за хранене и заведения по морето. Това разгласи в студиото на „ Тази сутрин” пиарът на митниците Вяра Генова.
Снимка: bTV
„ Не сме засичали рисков алкохол в същинския смисъл на думата – с нараснало наличие на метил”, уточни тя. Основно става дума за алкохол с вода и есенции – дори и т.нар „ домашна ракия”. „ Изваряването на ракия (от плодове – б.р.) е скъпоструващо удоволствие”, означи тя.
Снимка: bTV
„ Най-важното е в случай че жителите имат подозрение, че нещо с напитката не е наред, да спрат потреблението и да сигнализират”, акцентира ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов. Той уточни, че при инспекциите е намирано и „ уиски” с алкохолен градус малко над 20. В комерсиалната мрежа пък имало напитка „ с мирис на” уиски.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР