Алжирците отново излязоха на протести по улиците за шести пореден

...
Алжирците отново излязоха на протести по улиците за шести пореден
Коментари Харесай

Един милион души отново протестираха в Алжир с искане за оставка на президента

Алжирците още веднъж излязоха на митинги по улиците за шести следващ петък – този път освен с претенции за неотложно отдръпване на техния болен президент, а и за промяна на цялата политическа система, която те считат за корумпирана и несъответстваща на днешните действителности, съобщи Асошиейтед прес.

Около 1 милион души заляха през днешния ден булевардите на столицата Алжир. Повечето бяха младежи с техните фамилии. Полицейски хеликоптери кръжаха над главите им, а камионетки с служители на реда за битка с вълнения бяха заели плътни позиции към най-чувствителните зони в центъра на града.

Снимка: Reuters

Това е първият митинг, откакто началникът на щаба на алжирската войска военачалник Гаид Салах при започване на тази седмица изиска да стартира конституционна процедура за премахване на президента Абделазиз Бутефлика, който " заради съществено и трайно заболяване е в цялостна неспособност да извършва функционалностите си ".
Продължава напрежението в Алжир Протестите против президента не престават към този момент пета седмица
Тази концепция бе подкрепена от други политици и партии като вероятен излаз от политическата рецесия в богатата на природен газ северноафриканска страна.

Но мнозина от протестиращите виждат измама в това предложение и го считат за метод потайният политически хайлайф да резервира контрола си над страната и самичък да избере правоприемник на Бутефлика, който е в инвалидна количка след прекаран инсулт през 2013 година

Снимка: Reuters

Недоволството от подобен парламентарен развой е главен миг в днешния величествен митинг. Много от издиганите през днешния ден плакати упорстват за оставката на Гаид Салах. Друг афиш упрекна целия политически хайлайф, че е " Али Баба и 40-те разбойници ". На различен се четеше " Не Москва, не Париж, не Вашингтон – изборът би трябвало да бъде алжирски ", с което бе даден израз на опасенията от задгранична интервенция в рецесията.
Масови митинги в Алжир против президента Бутефлика Полицията употребява водни оръдия, с цел да разпръсне множеството
Настроението измежду множеството изначало бе спокойно и празнично. След като протестиращите започнаха да хвърлят камъни по полицията, тя се намеси с водни оръдия и сълзотворен газ в опит да разпръсне множеството в центъра на столицата, съобщи Ройтерс.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР