Алжирци и мароканци допринесоха за увеличаването на минаващия през Средиземно

...
Алжирци и мароканци допринесоха за увеличаването на минаващия през Средиземно
Коментари Харесай

Затварянето на един маршрут отваря друг - мигрантите, пристигнали в Испания, се утроиха

Алжирци и мароканци способстваха за увеличението на минаващия през Средиземно море миграционен поток към Испания. Броят на достигналите испанските крайбрежия се утрои с цената на над 200 починали.

" В края на тази година резултатът е заслужен за жалост ", гласи заключението на неправителствената организация Испанска комисия в помощ на бежанците (ИКПБ).

Общият брой на починалите в Средиземно море спадна от 4967 през 2016 година до 3116 през тази, само че броят на починалите при опит да доближат Испания е минимум 223 души съгласно Международната морска организация (ММО).

21 468 индивида са достигнали крайбрежията или териториалните води на Испания от 1 януари до 20 декември тази година, рискувайки живота си на нестабилни лодки, откакто са платили на трафиканти. Това е над три пъти повече от предходната година, когато броят на тези хора е бил 6046. " Изложени сме на миграционен напън в целия регион на Средиземно море ", акцентира през вчерашния ден по радиото испанският вътрешен министър, консерваторът Хуан Игнасио Соидо.

За сметка на това потокът към Италия и Гърция понижава.

Италия към момента е главният пункт за влизане на мигранти в Европа. Близо 119 000 доближиха италианските крайбрежия и 2832 починаха по пътя, само че тези цифри демонстрират спад от над една трета спрямо предходната година, защото броят на потеглящите от Либия се е намалил.

Фотогалерия: Сватба в бежанския лагер >

На второ място е Гърция, където дойдоха 28 800 (шест пъти по-малко от предходната година) мигранти. 61 починаха при опит да доближат страната (седемкратно намаление), откакто Европейски Съюз и Турция подписаха съглашение, с цел да попречат на идването на мигранти.

Този тип съглашения не престават да си навличат остри рецензии от доста неправителствени организации, съгласно които Европейски Съюз се води единствено от блян да задържи тези хора отвън Европа, а не да усъвършенства ориста им. Ефикасността на ограниченията е оспорвана и тъй като съгласно Естрея Галан, общоприет секретар на ИКПБ, повишаването на броя на идващите в Испания " демонстрира, че когато се затвори един огромен миграционен път, се засилва различен ".

През последните години огромна част от мигрантите, пристигнали по море в Испания, са от Субсахарска Африка. Новото тази година наподобява е възходящият брой алжирци и мароканци, които поемат по море.

" Тази година се усили доста броят на хората от Алжир ",

изяснява пред Агенция Франс Прес Карлос Арсе от Асоциацията за човешки права в Андалусия. Според Арсе това се дължи на обстоятелството, че " икономическата обстановка в Алжир се утежни през последните три години ", изключително тъй като страната се изправи пред спад на цените на петрола, от който получава 95 на 100 от валутните си доходи.

Нарастването на броя на мароканците от юни насам беше посочено и от Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН) в отчет, оповестен предишния месец. " Мароканците употребяват всевъзможни способи, с цел да доближат Испания (по море), като моторници, дъски за сърф, надуваеми лодки и дървени съдове, които от време на време придвижват над 60 души ", установи ВКБООН.

Фотогалерия: Преборила престъпността, Холандия трансформира пандизите си в дом за бежанци >

Арсе счита, че в тази ситуация с Мароко почналото в края на предходната година протестно придвижване в северния район Риф може да е имало последствия: полицейските сили, наподобява, са били " по-концентрирани върху потискането му, в сравнение с върху контрола на миграцията ". Това може да е улеснило заминаването на лодки.

През ноември в Испания избухна мощна дискусия, откакто близо 500 мигранти, най-вече алжирци, бяха арестувани в затвор в андалуското населено място Арчидона, който още в никакъв случай не е бил употребен. Според Алехандро Кортина, шеф на асоциацията " Малага акьой ", през последните две седмици " стотици (хора) към този момент са били върнати в Алжир ", в това число " доста малолетни ".

Властите акцентират, че центровете за задържане на чужденци са претъпкани, а пандизът има " душове, отопление, кревати и спортни зали ". " Не можем да приемем тези хора да останат на независимост под предлог, че идват толкоз лодки и че можем да ги спасим ", акцентира министър Соидо.

" Лишаването от независимост би трябвало да бъде непокътнато за случаите, при които има осъществено закононарушение, а такова няма " в тази ситуация с противозаконната миграция, твърди Хосе Виляхос, юрист на асоциацията " Алхесирас акьой ". / Българска телеграфна агенция

Всичко, което би трябвало да знаете за: Годината (689)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР