Алжирската армия - стълб на режима, свикнала през години да

...
Алжирската армия - стълб на режима, свикнала през години да
Коментари Харесай

С изборите в Алжир армията иска да възстанови една фасадна цивилна власт

Алжирската войска - дирек на режима, привикнала през години да работи подмолно, в този момент бе принудена намерено да упражни властта си. Налагайки провеждането на 12 декември на президентските избори, против които се оповестиха доста хора, генералният щаб желае да възвърне цивилната фасада на ръководството, зад която той ще дърпа конците, споделят специалисти.

С рухването от власт на Абделазиз Бутефлика, който през април бе заставен от " Хирак " (безпрецедентното национално придвижване на публично недоволство) да подаде оставка след 20 години на власт, " висшето военно командване се озова на сцената срещу волята си, упражнявайки действителната власт ", напомня Мусаб Хамуди, докторант в парижкото Висше учебно заведение по публични науки.

" Това е много неуместна обстановка за военните, тъй като те обичат да работят скрито " в една система, която се характеризира със своята мистериозност, акцентира откривателят, който учи авторитаризма в Алжир.

За алжирците въплъщение на това " висше военно командване " с неразбираеми очертания е военачалник Ахмед Гаид Салах, шеф на генералния щаб на армията от 15 години, който задава тона на безличния президент Абделкадер Бенсалах и на държавното управление, натоварено да управлява настоящите каузи.

" Той публично е единствено заместник-министър (на отбраната), само че се държи като същинския стопанин на страната. Това е безусловно невиждана обстановка ", макар че " армията постоянно е била в центъра на ръководството ", споделя Жан-Пиер Филию, учител във Висшето учебно заведение за политически науки (Sciences Po) и създател на есето " Алжир, новата самостоятелност ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР