Алжир планира да разреши на африкански мигранти, пристигнали нелегално, да

...
Алжир планира да разреши на африкански мигранти, пристигнали нелегално, да
Коментари Харесай

Алжир ще даде права на африканските мигранти, за да останат

Алжир възнамерява да позволи на африкански мигранти, пристигнали незаконно, да обитават и работят в страната, с цел да набави нужната работна мощ и да се оправи с расистките настроения в обществото, съобщи " Ройтерс ".

Вътрешното министерство ще провежда " броене " на мигрантите, а след него службите за сигурност ще оценят всеки претендент за жителство. " Те ще получат документи за престояване, които ще им разрешат да останат, " разгласи Тебун пред депутатите в петък вечерта. " Няма да позволим на нито една неправителствена организация и на нито едно лице да петнят облика на страната ни. "

Заетостта от години е проблематична тематика за Алжир - младежката безработица е в размер 30 на 100, само че по едно и също време с това страната има потребност от служащи в няколко бранша като строителството и земеделието. Мярката е нужна във време, в което управляващите се пробват да " диверсифицират " прекомерно подвластната от петрол и газ стопанска система. Същeвременно алжирците, напуснали страната и потърсили прехранване в Европа в последните години, са хиляди.

Повечето мигранти в Алжир идват от Мали, Нигер и Буркина Фасо. Те бягат от бедността в родината си, като доста от тях одобряват Алжир като директна точка към Европа. Голяма част единствено минават през алжирска територия и се озовават в Либия, откъдето отпътуват с лодки за европейските крайбрежия. Други обаче приветстват обещаните промени.


© Zohra Bensemra, Reuters

" Чудесна вест. Ще се веселя, в случай че мога да работя законно, " споделя млад малиец, който работи в строителството в западен Алжир, представен от " Ройтерс ". Правозащитни групи споделят, че мигрантите, които работят в Алжир, нормално са там незаконно и им заплащат по-малко, в сравнение с се поставя за работата им.

" Да пазим фамилиите си от мигранти и ХИВ "

Преди да бъде разгласен проектът на премиера Абделмаджид Тебун, в Интернет се появи анонимна акция, която упреква африканските мигранти - чийто брой импровизирано доближава 100 000 души, че лишават работните места на алжирците и популяризират вируса ХИВ.

Миналата година в западноалжирския град Бешар избухнаха вълнения, откакто локална жителка беше отвлечена и съгласно първичните данни похитителите бяха мигранти. В страната се появи и шокираща акция против мигрантите, която сложи и държавното управление в неловко състояние. Властите постоянно показват страната като бастион на антиколониализма и на битката с расизма след кървавата война за самостоятелност с Франция, в която умират стотици хиляди.


© Zohra Bensemra, Reuters

Активисти против мигрантите разпространяваха предишния месец хаштаг, означаващ " Не на африканците в Алжир ", в обществените мрежи и упорстваха мигрантите да бъдат експулсирани, с цел да се защитят алжирските фамилии.

Някои икономисти считат, че проектът на държавното управление ще помогне на заетостта в страната. Други го виждат като средство да се следи трафикът по южните граници като мярка против терористи. Икономистът Арслан Шихауи споделя за " Ройтерс ", че задачата на множеството мигранти несъмнено е да доближат Европа. " Алжир е единствено директна дестинация, " изяснява той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР