Алина Фернандес е извънбрачна дъщеря на кубинския лидер Фидел Кастро.

...
Алина Фернандес е извънбрачна дъщеря на кубинския лидер Фидел Кастро.
Коментари Харесай

Аз, Алина: историята на извънбрачната дъщеря на Фидел Кастро


Алина Фернандес е извънбрачна щерка на кубинския водач Фидел Кастро. В началото тя се възхищава откровено на татко си, само че след това бяга от Куба и се трансформира в един от най-отявлените му критици. Това е нейната история:

Алина Фернандес

Името ѝ е Алина Фернандес, а историята на нейния живот ще бъде разказана във филм. Малко преди началото на фотосите тя споделя, че чака този филм да бъде освен това от елементарна биографична творба: " Много би ми харесало, в случай че публиката усети, че е научила нещо ново от кино лентата ", споделя Алина Фернандес пред онлайн изданието на живеещите в заточение кубинци " CiberCuba ".

Алина през 1995 година

" Най-важното за мен е ", прибавя тя, имайки поради в действителност нещо друго. Да споделя за Куба значи за нея да дава глас на недоволството си - Алина Фернандес е измежду най-острите.

" Защо се обърнах против татко си "

При това първоначално Алина се възхищава откровено на героя от революцията. Майка ѝ Наталия (Нати) произлиза от заможно семейство и е била известна с хубостта и интелигентността си. Нати и Фидел Кастро се срещат за пръв път през ноември 1952 по време на мероприятие в университета в Хавана. По това време Фидел е към момента изцяло незнаен, само че единствено няколко месеца по-късно това се трансформира коренно: на 26 юли 1953 година той провежда дружно със съидейници първия протест против диктатора Батиста.

Фидел Кастро през 1974 година
Редакцията предлага
Опитът за прелом пропада, само че Кастро мигновено се прочува. Заедно с други бунтовници той попада в пандиза, откъдето излиза няколко години по-късно по силата на всеобща прошка. След като възобновява контакта си с Нати, двамата стартират интимни връзки, въпреки да имат брачни сътрудници. От тази връзка на 19 март 1956 се ражда Алина. По това време Фидел Кастро е към този момент в Мексико, където се среща с Че Гевара. Кастро вижда за пръв път дребната си щерка - единственото момиче измежду неговите осем деца - чак след свалянето на режима на Батиста през януари 1959 и триумфалното си завръщане в Хавана. Алина е 10-годишна, когато за пръв път научава, че брачният партньор на майка ѝ - известният сърдечен хирург Орландо Фернандес - не е същинският ѝ татко.

Първоначално новината провокира същински екстаз у Алина, само че последователно възприятията ѝ към фамозния бунтовник охладняват. Като дете Алина се бори да носи фамилното име на Кастро, само че когато той най-накрая се съгласява, тя към този момент е трансформирала мнението си. Кастро признава бащинството, само че момичето му остава непознато. Според " Foreign Policy " връзките на Алина с брата на Фидел Кастро - Раул - са по-близки, в сравнение с към личния ѝ татко: " Чичо ѝ Раул е индивидът, към който тя постоянно е можела да се обърне за помощ, когато е имала някакъв проблем. Фидел Кастро в никакъв случай не е бил податлив да оказва помощ ". Нещо повече: Алина се усеща командвана и потискана от същинския си татко и с времето страда от ден на ден от радикалния режим на острова.

Раул Кастро

Опитите ѝ за професионална се провалят, изключително откакто става ясна сериозната ѝ позиция по отношение на политическата система. Алина непрекъснато подава молби да напусне Куба, които обаче са отхвърлени персонално от татко ѝ. През 1993 година най-накрая ѝ се удава да избяга - под прикритие и с испански паспорт тя се качва неусетно на аероплан за Мадрид, откъдето по-късно се трансферира в Маями в. Оттам тя ревниво се ангажира за правата на своите сънародници и постоянно показва против режима на Кастро. Алина стъпва още веднъж на кубинска земя чак 21 години след бягството - през 2014, когато тя посещава тежко болната си майка.

" Моят живот като щерка на Кастро "

Филмът, който ще бъде сниман в Колумбия, следва в общи линии записките на Алина, излезли през 1997 година под заглавие " Аз, Алина. Моят живот като щерка на Кастро. ". Режисьор е Мигел Бардем - братовчед на международно известния артист Хавиер Бардем. Филмът ще се появи по кината през 2023 - тъкмо 30 години след бягството на Алина от Хавана. Дъщерята на Кастро и до през днешния ден живее в Маями.

*****

Вижте и това:

Изобретателните кубинци
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР