Алиансът на технологичната индустрия алармира Европейската комисия за спорни промени

...
Алиансът на технологичната индустрия алармира Европейската комисия за спорни промени
Коментари Харесай

Алиансът на технологичната индустрия алармира ЕК за промени в Плана за възстановяване 

Алиансът на софтуерната промишленост сигнализира Европейската комисия за „ противоречиви промени в Плана за възобновяване и резистентност без осъществяване на обществени съвещания “. 

Създаването на държавна телекомуникационна мрежа продължава да бъде част от Националния проект, се споделя в формалното писмо на сдружението, изпратено до Европейска комисия. Промените в Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) са в частта “Цифрова съгласуваност ”.  

Алиансът акцентира, че заложеният по Плана разход от 316 млн. лв. за основаване на държавна телекомуникационна мрежа продължава да бъде част от Националния проект, макар уверенията на представители на държавното управление, че страната не възнамерява основаване на държавен телекомуникационен оператор.

Според сектора плануваният потенциал на новата държавна телекомуникационна инфраструктура ще надвиши потенциала на трите най-големи мобилни оператора в България и ще дублира мрежата им в редица обитаеми места. Според Алианса това прави разхода „ извънредно неуместен и не дава отговор на концепцията на Механизма за възобновяване и резистентност (МВУ) за стимулиране на частните вложения и на амбициозните проекти за цифровизация на Европейския съюз, заложени в задачите на Цифровото десетилетие “. 

От Алианса споделят още, че няма изясненост и по какъв начин страната ще поддържа мрежата след построяването ѝ. „ За задачата е належащо планирането на съществени финансови вложения. За съпоставяне, единствено за предходната година трите телекома са вложили в разширение и възстановяване на потенциала на мрежите си и създаване на 5G над половин милиард лв. “, означават от АТИ.

И още от писмото: „ Неясна е и повода, заради която задачите в частта от Плана, която преглежда подобряването на свързаността в слабонаселени и отдалечени региони и разрастване на мрежи с доста огромен потенциал, са значително занижени. Броят на обитаемоте места с нови възли за достъп от 500 е понижен на 185, а опцията от този тип съгласуваност да се възползват 200 000 семейства се редуцира на 350 хиляди поданици, което на процедура значи, че ще бъдат достигнати доста по-малко хора “.

АТИ показва и опасения, че потреблението на средствата, планувани по Механизма, за обезпечаване на оптична съгласуваност посредством държавната опорна мрежа на държавната администрация, а не на жителите, не дава отговор на задачите на Европейската комисия, избрани в Плана за деяние “5G за Европа ”. В тази връзка Алиансът осведоми Комисията, че плануваната по Плана от телекомите инвестиция от 300 млн. лв. за интензивно съоръжение на 5G мрежи към този момент няма да бъде направена.
 
В писмото си АТИ подчертава, че препоръчаните промени са направени без публични съвещания или разисквания със бранша на електронните известия. И показва съществени подозрения, че частта “Цифрова съгласуваност ” в действителност ще способства за създаването и използването на ефикасна политика и регулаторна рамка, за ефикасното потребление на радиочестотния набор за развиването на 5G мрежи и услуги, както и за основаването на удобна капиталова среда, както е посочено в оценката на Европейска комисия за Националния проект за възобновяване и резистентност.

Ето и целия текст на писмото: 

За Алианса на софтуерната промишленост: 

Алиансът на софтуерната промишленост (АТИ) сплотява предприятията, осъществяващи електронни известия, доставчиците на съоръжение, мрежовите и систематични интегратори, академична и научна общественост, с оглед основаване на удобни регулаторни и пазарни условия за развиването на софтуерната промишленост, стимулиране на свободната конкуренция и в интерес на потребителите в България. С активността си АТИ цели да утвърди основната роля  на софтуерната промишленост за реализирането на цифровата промяна и като съществена движеща мощ за новаторското и стабилно развиване на стопанската система и обществото в България. Списъкът от членове на АТИ включва “А1 България ”, “Yettel България ”, “Виваком ”, “Булсатком ”, “Хуауей Технолоджис България ”, ТУ - София, ВУТП, Нов български университет и др. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР