Алиансът на НАТО осъди съобщението на Русия, че ще разположи

...
Алиансът на НАТО осъди съобщението на Русия, че ще разположи
Коментари Харесай

НАТО: Руското разполагане на ядрени оръжия в Беларус е опасно и безотговорно

Алиансът на НАТО осъди известието на Русия, че ще разположи тактически нуклеарни оръжия в Беларус, като " рисково и безконтролно ", съобщи Агенция Франс Прес.

Но говорителката Оана Лунджеску съобщи, че западните съдружници към момента не са " видели никакви промени в нуклеарната позиция на Русия, които да ни накарат да поправяме нашата лична ".

Украйна изиска привикване на изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, с цел да разиска оповестения в събота проект на Москва да разположи тактически бойни глави в прилежаща Беларус.

Миналата година Русия стартира пълномащабно навлизане в Украйна, като част от войските ѝ минаха границата през нейния съдружник Беларус, а Киев вижда в този ход " нуклеарно изнудване ".

Президентът Владимир Путин се опълчва, като съпоставя този ход със Съединени американски щати, които разполагат част от нуклеарния си боеприпас на територията на европейските си съдружници.

Но НАТО се причисли към Германия, като отхвърли тази прилика.

" Ядрената изразителност на Русия е рискова и безотговорна. НАТО е бдителна и ние следим деликатно обстановката ", съобщи Лунджеску. " Споменаването от страна на Русия на НАТО в тази ситуация е изцяло подвеждащо. Съюзниците от НАТО работят при цялостно съблюдаване на интернационалните си задължения ", сподели тя. " Русия поредно нарушава уговорките си за надзор на въоръженията, като напълно неотдавна прекрати присъединяване си в Новия контракт „ СТАРТ ", сподели още тя.

Миналия месец Путин съобщи, че Москва ще прекрати присъединяване си в контракта „ Нов СТАРТ “ - последния пакт за надзор на нуклеарните оръжия сред Русия и Съединени американски щати.

" Русия би трябвало да се върне към спазването му и да работи добросъвестно ", съобщи представителят на НАТО. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР