Алиансът на европейските градове (ECA), който обединява 23 европейски града,

...
Алиансът на европейските градове (ECA), който обединява 23 европейски града,
Коментари Харесай

Над 20 града искат ограничаване на краткосрочните наеми

Алиансът на европейските градове (ECA), който сплотява 23 европейски града, разгласява отворено писмо до Европейската комисия, в което приканва Европейски Съюз законово да ограничи краткосрочните наеми в района.

В писмото си ECA цитира краткосрочните наеми като главен проблем зад възходящите разноски за живот, водени от свръхтуризма. Краткосрочните наеми, съгласно 23 града, " лишават " града от неговата същина, изтласквайки локалните поданици надалеч от центъра на града.

Сред градовете, подписали декларацията са: Амстердам, Атина, Барселона, Болоня, Бордо, Брюксел, Кьолн, Флоренция, Франкфурт, Лондон, Милано, Мюнхен, Париж, Варшава и други.

Писмото показва Амстердам като един от центровете, които са най-силно наранени от комерсиалната джентрификация. В резултат на това събитие огромна част от парцелите в центъра на града се трансформират в места за отдаване чартърен на туристи. В столицата на Холандия това към този момент докара до преместването на локалните поданици в предградията и трагична смяна в градския пейзаж.

Флоренция в Италия и Краков в Полша означават доста нарастване на наемите на туристическите квартири. Във Флоренция ставките са се нараснали с 60% спрямо 2015 година, а в Краков с шокиращите 100% сред 2014 и 2017 гг.

Алиансът разпространява „ Инициатива за краткосрочни наеми “, която се чака мощно да контролира и ограничи наличността на туристически места. Градовете са призовани да дадат позволение на локалните, държавните и националните управляващи да дефинират свои лични правила за краткосрочни наеми. Комисията търси по-голяма бистрота от платформи като Airbnb при шерването на техните данни.

Авторите на писмото желаят да основат практична система, която да разреши на фирмите за краткосрочни наеми да схващат по-добре и да съблюдават наредбите на Европейски Съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР