Али ал-Нимр е бил на 16 години, когато е извършил

...
Али ал-Нимр е бил на 16 години, когато е извършил
Коментари Харесай

Да си инакомислещ в Саудитска Арабия


Али ал-Нимр е бил на 16 години, когато е направил " закононарушенията ", поради които в този момент бе наказан на гибел посредством обезглавяване. Поредното име в листата на инакомислещите, попаднали под ударите на саудитското правораздаване.

Саудитски апелативен съд счита за потвърдено, че младият шиит Али ал-Нимр е направил тежки закононарушения. Младежът бе упрекнат, че макар клетвата му във честност към краля е взел участие в антиправителствени демонстрации и протестни маршове. Пял е песни против саудитската страна и е употребявал мобилния си телефон, с цел да провежда протестни демонстрации. Такива закононарушения се санкционират със гибел, постанови съдът. Което значи, че младият Али ал-Нимр е застрашен от екзекуция посредством обезглавяване. Апелативният съд постанови и друго: трупът на младежа да бъда разпънат на кръст и изложен на обществено място.

Али ал-Нимр е задържан през 2012 година. " Престъпленията ", поради които бе наказан, са осъществени през 2011, когато Али е едвам на 16 години. Възрастта му обаче не смущава съдиите. Според саудитското право, за възрастен минава всеки човек, който към този момент е навлязъл в пубертета.

Предисторията

Когато са умували над присъдата, съдиите надали са били безпристрастни - младият Али ал-Нимр е племенник на Нимр ал-Нимр, един от най-известните шиитски проповедници в сунитска Саудитска Арабия. През октомври 2014 година Нимр ал-Нимр е наказан на гибел, а обвиняването гласи подстрекаване към протест, втълпяване на ненавист, вандализъм и непокорство. Обстоятелството, че Нимр ал-Нимр постоянно е призовавал към ненасилие, не играе никаква роля при произнасянето на присъдата.

Протест в поддръжка на Нимр ал-Нимр

В Саудитска Арабия живеят към 3 милиона шиити, което съставлява към 10 % от саудитското население. Повечето от тях обитават източната част на страната край Персийския залив, където са и най-големите находища на нефт. Друга част от шиитите живеят в югозападната част на Саудитска Арабия, по границата с Йемен.

Отношенията сред сунити и шиити са от много време обтегнати. Откакто през 1979 година моллите взеха властта в Иран, шиитите в Саудитска Арабия към този момент неведнъж са надигали глас против сунитското управление на страната, което от своя страна вижда зад тези митинги дългата ръка на шиитски Иран.
Редакцията предлага
Корените на терора

През май тази година си пролича какъв брой обтегнати са връзките с шиитите - близки до " Ислямска страна " сунитски екстремисти направиха атентат против молещи се шиити. Колата-бомба лиши живота на 20 души, десетки бяха ранени.

" Този атентат е почерпил сили от три източника. Първо: систематичното дискриминиране на шиитите в Саудитска Арабия, второ: нежеланието или неспособността на шиитите да се опълчват на уахабитската вълна от клюки, и трето: поддръжката, която среща идеологията на " Ислямска страна " измежду саудитското общество ", написа онлайн-изданието " Ал Монитор ". Тежки обвинявания насочиха и видни шиитски деятели. Хамза ал-Хасан, който е една от водещите фигури на шиитската общественост в Саудитска Арабия, написа след атентата, че сходни набези са плод на дългогодишното оклеветяване на шиитите. " Както религиозните текстове, по този начин и медиите показват шиитите като предатели и пета колона на Иран в Саудитска Арабия ", показва шиитският деятел. Според него " Ислямска страна " е артикул на Саудитска Арабия, а уахабитският ислям и терористичната организация имат едни и същи идеологически корени.

Трудни времена за Саудитска Арабия

Смъртната присъда против младия шиит Али ал-Нимр идва в сложни времена за Саудитска Арабия - Русия, Ирак и върлият зложелател Иран се съюзиха в битката против " Ислямска страна " в Сирия, като в същото време потвърдиха поддръжката си за сирийския владетел Асад, за чиято оставка Саудитска Арабия упорства от години. С оглед на това развиване е пределно ясно, че най-малко към този момент Саудитска Арабия няма да може да наложи своето искане. И още една неприятна вест за Рияд: Иран придобива все по-голямо въздействие освен в Ирак, само че и в Сирия, а това съставлява съществено проваляне за саудитското управление.

Страхът от възходящото въздействие на Иран изяснява и твърдият метод на Саудитска Арабия против бунтовниците в прилежащ Йемен. Рияд ги подозира, че приготвят почвата за разрастването на иранското въздействие. В понеделник водената от Саудитска Арабия коалиция извърши въздушно нахлуване против постройка в Йемен, където се празнуваше женитба. При нападението починаха 31 души, а десетки бяха ранени. Независимо от огромния брой жертви, необятни пластове от саудитското население поддържат тази война.

Раиф Бадауи

В същото време саудитското управление подхваща дейности, които явно имат за цел да сплашат локалното население. Саудитските съдилища издадоха няколко тежки присъди против инакомислещи, измежду които и саудитският блогър наказан на 10 години затвор и 1 000 удара с сопа.

Само през тази година в Саудитска Арабия са произнесени 134 смъртни присъди. Венцел Михалски, шеф на немската секция на " Хюмън Райтс Уоч ", подозира, че тези присъди са замислени и като средство за заплашване на саудитското население. " Саудитските управляващи ще сторят всичко, което е по силите им, с цел да предотвратят възможни митинги. Ако се наложи - и с оръжие ", споделя Михалски.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР