Алгоритъмът зад Хора, които навярно познавате е толкова потаен, че

...
Алгоритъмът зад Хора, които навярно познавате е толкова потаен, че
Коментари Харесай

Защо Facebook препоръчва напълно непознати хора?

Алгоритъмът зад „ Хора, които вероятно познавате ” е толкоз загадъчен, че поражда безумни оферти - даже хората във Фейсбук нямат визия по какъв начин работи механизмът

Алгоритъмът на предложение на нови другари във Фейсбук може да наподобява безобидно, само че от време на време основава смущаващи обстановки (снимка: CCO Public Domain)

„ Хората, които вероятно познавате ” – Фейсбук ви предлага да се свържете с тях. Как тъкмо избира кого да предложи – не знаят даже в самата компания. Но тези оферти от време на време водят до притеснителни последици.

За Еди Веласко това бил клиент на банката, където е работил. За Джулис Ийвъд бил човек, който мернала да пие кафе на прилежащата маса в Starbucks. А за Бриджид Келин, която се грижела за умиращата си майка, това била здравна сестра, която я посетила вкъщи.

Веласко, Ейвъд и Келин са единствено трима от всички, които са били мощно сюрпризирани от това по какъв начин инструментът „ Хората, които вероятно познавате ” във Фейсбук им предлага да се свържат с непознати лица, малко след първата им среща в действителния живот, написа Wired.com.

От години механизмът „ Хора, които вероятно познавате ” предлага евентуални нови другари във Фейсбук: там се появява фотография на момиче, с което сте учили в главното учебно заведение, бащата на най-хубавия ви другар, досадна някогашна колежка или приветлив юноша, който сте видели на последния ред на залата с презентация за здравословно хранене.

Алгоритъмът зад „ Хора, които вероятно познавате ” е толкоз загадъчен, че поражда безумни оферти.

Много фактори

Фейсбук обществено признава, че в този логаритъм има четири фактора. Първо са хората, с които имате доста общи другари – най-честата причина за оферти, съгласно Помощния център на Фейсбук. След това са хората, които се намират в едни и същи Фейсбук групи или в фотоси дружно с вас. Третият фактор – това е да сте учили в едно и също учебно заведение или работили в една и съща компания. Четвъртият фактор са телефонни номера и имейли, които сте качили във Фейсбук (съзнателно или не).

Макар че допреди време Фейсбук споделяше, че в логаритъма се включват и „ доста други фактори ”, този ред към този момент липсва от формалната страница на Помощния център.

Много хора имат вяра, че в действителност Фейсбук слуша диалозите им посредством микрофона на телефона, с цел да предлага артикули, и предложенията за нови другари се базират на същата техника. В това има вяра 23-годишният Веласко. Той работел като касиер. Дама, която била на гишето при него един ден, се появила като предложение за нов другар във Фейсбук вечерта.

В теорията за подслушването има вяра и 19-годишният Еверъдж, барист в Starbucks, който постоянно вижда своите клиенти да се появяват като предложение за нов контакт в обществената мрежа.

Мъгла

Мъглата на мистерията към логаритъма е толкоз дебела, че даже Фейсбук не е изключително наясно по въпроса. „ Единственото нещо, което открих във всичките си репортажи за „ хора, които вероятно познавате ”, е че даже хората, които работят там, нямат никаква визия по какъв начин действа механизмът ”, споделя Кашмир Хил – публицист, измежду чиито тематики на следствие е логаритъмът на обществената мрежа за предложение на нови другари.

През 2016 година Хил заяви, че услугите за локация и местонахождение са „ един от факторите ”, които Фейсбук употребява в логаритъма за предложение на нови познанства. Твърдението пристигна, откакто представител на компанията удостовери това пред журналистката. След издание на публикацията обаче Фейсбук отдръпна изказването си – потвърждавайки, че компанията единствено един път е провела „ четириседмичен тест, употребявайки услуги за местонахождение ” в логаритъма на „ Хора, които погрешно познавате ”.

През 2016 година изданието Vox разгласява публикация по тематиката, когато Фейсбук декларира, че не събира текст и не извиква данни от профилите на потребителите. Две години по-късно, през март 2018 година, компанията призна, че събира сходни данни „ от някои консуматори на Android посредством приложението Messenger ”, потвърждавайки, че не е излъгала Vox, тъй като „ публицистите са питали единствено за Фейсбук, а не и за Фейсбук Messenger ”.

Смущаващи случки

Алгоритъмът на предложение на нови другари може да наподобява безобидно, само че от време на време основава смущаващи обстановки. Неотдавна огромна група пациенти на един психиатър в Съединени американски щати получили рекомендации да се прибавят взаимно като другари. Хил, разследвала тази история, допуска, че защото всички пациенти са имали вписан при себе си телефонния номер на психиатъра, Фейсбук вероятно е приел, че това е мрежа от свързани хора.

През годините логаритъмът е издавал погрешни съпрузи на техните съпруги и е препоръчвал на жертвите на принуждение да се „ сприятелят ” с насилниците си.

Никаква цялост

„ Най-вероятно, въпреки че аз не прибавям интервюираните в своя телефонен справочник, те са ме добавили, което е довело до възникването на връзка, препоръчана от Фейсбук ”, размишлява Хил. „ Това, което е трудно… е да отбраните неприкосновеността на персоналния си живот. Ако някой ви добави като контакт, тогава се получава приключване ”, споделя Хил.

Както към този момент стана дума, контактите в Messenger са различен фактор, който обществената мрежа изследва деликатно. Сигурно има и още доста, които остават загадка и за хората, занимаващи се съществено с тематиката по какъв начин работи този логаритъм.

Разбира се, може и да става дума просто за съвпадане или за резултата на „ Баадер-Майхоф ”: когато нещо (или някой) попадне в радара на нашето внимание, той стартира да се „ появява ” в близост с огромна периодичност. Може би клиентката на Веласко е била и по-рано в листата на препоръчаните „ хора, които вероятно познавате ”, само че той я е забелязал едвам след визитата й в банката? Кой знае.

И въпреки всичко, всичко това е много притеснително за мнозина. „ Мисля, че по-страшното при „ хора, които вероятно познавате ”, е това, че Фейсбук може доста, доста тъкмо да планува кого познавате в действителния живот и кои са хората, които виждате в действителния си живот, тъй като имат достъп до всички тези данни, имат местоположението на телефона ”, споделя Хил. „ Те просто вземат решение да не го употребяват, най-малко доколкото знаем ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР