ългарското правителство многократно е изразявало позицията, че не би било

ългарското правителство многократно е изразявало позицията, че не би било ...

Нов скандал между Радев и Борисов - "мутри" и "Трите морета".

ългарското правителство многократно е изразявало позицията, че не би било целесъобразно председателството на инициативата "Трите морета" да се поеме от България през 2021 година, а е по-добре то да се отложи през 2022 г. Причината затова е, че догодина предстоят избори за Народно събрание и за държавен глава и в тази напрегната обстановка изпълнителната власт трудно би организирала добре събитията от тази инициатива. Това заявяват от МВнР по повод прессъобщението на Администрацията на Президента.

"Председателството включва не само среща на върха с държавни глави, а редица срещи в различни министерски и бизнес формати, в които се реализира политиката на държавите-членки по изпълнение на основните цели: свързаност на регионите между Северно, Черно и Адриатическо море. Всъщност ролята на президента в тази инициатива е повече фасадна, а истинската работа по нея се поема от министерствата.Въпреки това наше становище и предвид настояванията на президента на България, правителството вече пое ангажимент да организира това председателство:

Вицепремиерът Екатерина Захариева бе определена за национален координатор и е в процес на създаване на координационен съвет от заинтересованите министерства за организиране на инициативите.

Правителството вече прие решение за участие на страната в инвестиционния фонд на "Трите морета" за 20 млн. евро с конкретни проекти, в които са ангажирани редица министерства.

С президента Радев в Естония бе командирован специално назначен посланик за специални поръчения за "Трите морета".

Ще бъдат подготвени всички инициативи по време на председателството през 2021 г.В заключение обръщаме внимание, че националният интерес изисква извън България институциите да работят в синхрон, съобразно външнополитическите цели на страната. Затова от уважение към президентската институция ще спестим информация за срещите на представители на МВнР с президента и членове на неговия екип и какви искания са били поставяни на тях", посочват от външното министерство.

"Въпреки че президентът Радев нарича законно избраното българско правителство "Мутри", то е готово да организира и проведе председателството на "Трите морета", чието лице ще бъде българският президент", завършва позицията на МВнР.

По-рано днес от президентството обявиха, че съпротивата на правителството срещу българското домакинство на президентската инициатива "Трите морета" през 2021 г. продължавала до самата церемонията по предаване на флага на домакинството на президента Румен Радев в Талин.

От администрацията на президента посочват, че на 16 октомври, в самото навечерие на посещението на президента Румен Радев в Талин, в президентската институция е получено електронно писмо от представител на МВнР, в което се заявявало, че няма промяна в становището на външнополитическото ни ведомство, което е за отлагане на българското домакинство и удължаване на естонското през 2021 г.

Преди това България отказвала да поеме председателството на инициативата "Трите морета" през следващата година многократно, въпреки че президентът настоявал за обратното.

На 26 февруари тази година при посещение в чужбина българският премиер се разграничил от идеята за създаването на Инвестиционен фонд в рамките на "Трите морета" и подчертал, че България вече прави важните за регионалната свързаност проекти със собствени пари. Министър-председателят публично се разграничил от тази позиция едва в края на месец август след проведени международни срещи в Блед, заявяват от президентската администрация.

От правителствената пресслужба определиха твърденията, че Борисов се е противопоставял на президентската инициатива, като "неверни внушения".

Премиерът в нито едно свое публично изявление не е изразявал негативно отношение спрямо "Трите морета".

В посоченото изказване на министър-председателя от 26 февруари 2020 година премиерът Бойко Борисов изтъква активността на българската държава с реални действия в интерес на инициативата. Подкрепата на премиера Борисов е последователна и именно в тази посока е и решението на правителството България да участва с 20 милиона евро в Инвестиционния фонд към инициативата "Трите морета".

Източник: vesti.bg