ългарското правителство многократно е изразявало позицията, че не би било

...
ългарското правителство многократно е изразявало позицията, че не би било
Коментари Харесай

Нов скандал между Радев и Борисов - "мутри" и "Трите морета"

ългарското държавно управление неведнъж е изразявало позицията, че не би било оправдано председателството на самодейността "Трите морета " да се поеме от България през 2021 година, а е по-добре то да се отсрочи през 2022 година Причината по тази причина е, че следващата година предстоят избори за Народно заседание и за държавен глава и в тази напрегната конюнктура изпълнителната власт мъчно би провела добре събитията от тази самодейност. Това декларират от Министерство на външните работи във връзка прессъобщението на Администрацията на Президента.

"Председателството включва освен среща на върха с държавни глави, а редица срещи в разнообразни министерски и бизнес формати, в които се осъществя политиката на държавите-членки по осъществяване на главните цели: съгласуваност на районите сред Северно, Черно и Адриатическо море. Всъщност ролята на президента в тази самодейност е повече фасадна, а същинската работа по нея се поема от министерствата.



Въпреки това наше мнение и поради настояванията на президента на България, държавното управление към този момент пое ангажимент да провежда това председателство:

Вицепремиерът Екатерина Захариева бе избрана за народен координатор и е в развой на основаване на координационен съвет от заинтригуваните министерства за образуване на самодейностите.

Правителството към този момент одобри решение за присъединяване на страната в капиталовия фонд на "Трите морета " за 20 млн. евро с съответни планове, в които са ангажирани редица министерства.

С президента Радев в Естония бе командирован особено назначен дипломат за специфични поръчения за "Трите морета ".

Ще бъдат готови всички начинания по време на председателството през 2021 година



В умозаключение обръщаме внимание, че националният интерес изисква отвън България институциите да работят в синхрон, съгласно външнополитическите цели на страната. Затова от почитание към президентската институция ще спестим информация за срещите на представители на Министерство на външните работи с президента и членове на неговия екип и какви претенции са били поставяни на тях ", показват от външното министерство.

"Въпреки че президентът Радев назовава законно определеното българско държавно управление "Мутри ", то е готово да провежда и организира председателството на "Трите морета ", чието лице ще бъде българският президент ", приключва позицията на Министерство на външните работи.

По-рано през днешния ден от президентството оповестиха, че съпротивата на държавното управление против българското домакинство на президентската самодейност "Трите морета " през 2021 година продължавала до самата церемонията по предаване на флага на семейството на президента Румен Радев в Талин.

От администрацията на президента показват, че на 16 октомври, в самото навечерие на визитата на президента Румен Радев в Талин, в президентската институция е получено електронно писмо от представител на Министерство на външните работи, в което се заявявало, че няма смяна в мнението на външнополитическото ни ведомство, което е за отсрочване на българското домакинство и удължение на естонското през 2021 година

Преди това България отказвала да поеме председателството на самодейността "Трите морета " през идната година неведнъж, макар че президентът упорствал за противоположното.

На 26 февруари тази година при посещаване в чужбина българският министър председател се разграничил от концепцията за основаването на Инвестиционен фонд в границите на "Трите морета " и подчертал, че България към този момент прави значимите за районната съгласуваност планове със лични пари. Министър-председателят обществено се разграничил от тази позиция едвам в края на месец август след извършени интернационалните срещи в Блед, декларират от президентската администрация.

От държавната пресслужба дефинираха изказванията, че Борисов се е противопоставял на президентската самодейност, като "неверни внушения ".

Премиерът в нито едно свое обществено изказване не е изразявал отрицателно отношение по отношение на "Трите морета ".

В посоченото изявление на министър-председателя от 26 февруари 2020 година министър председателят Бойко Борисов акцентира интензивността на българската страна с действителни дейности в полза на самодейността. Подкрепата на премиера Борисов е поредна и точно в тази посока е и решението на държавното управление България да взе участие с 20 милиона евро в Инвестиционния фонд към самодейността "Трите морета ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР