Алфонсина Сторни (на испански: Alfonsina Storni) е аржентинска поетеса, смятана

...
Алфонсина Сторни (на испански: Alfonsina Storni) е аржентинска поетеса, смятана
Коментари Харесай

Родена е Алфонсина Сторни

Алфонсина Сторни (на испански: Alfonsina Storni) е аржентинска поетеса, считана за един от най-важните представители на модернизма в латиноамериканската литература.
Алфонсина Сторни е родена през 1892 в Сала Каприаска в Швейцария в фамилията на аржентински производител на бира. Тя прекарва първите няколко години от живота си в Швейцария, където научава италиански. Семейството се завръща в Аржентина през 1896 и след банкрута на бирената им фабрика е насила да отвори механа в Росарио, където Алфонсина стартира да работи.
През 1907 Алфонсина Сторни се включва в пътуваща театрална натрупа, с която играе в пиеси на Хенрик Ибсен, Бенито Перес Галдос и Флоренсио Санчес. След завръщането си в Росарио тя приключва образованието си и стартира работа като начална учителка, като в това време написа за локалните списания „ Mundo Rosarino “ и „ Monos y Monadas “, както и за националното „ Mundo Argentino “. През 1911 тя ражда извънбрачния си наследник Алехандро и отпътува за Буенос Айрес в търсене на анонимност в огромния град.
В Буенос Айрес Алфонсина Сторни работи като касиерка в магазин и начална учителка. Въпреки финансовите усложнения, тя написа за списанието „ Caras y Caretas “. През 1916 разгласява първата си стихосбирка „ La inquietud del rosal “, а през 1918 получава необятна известност с „ El dulce daño “.
Алфонсина Сторни се среща с други писатели, като Хосе Енрике Родо и Амадо Нерво, и основава другарства с Хосе Инхениерос и Мануел Угарте. Тя пътува до Монтевидео, където се среща с Хуана де Ибарбуру и Хорасио Куирога.
През 30-те години Алфонсина Сторни пътува до Европа. След самоубийството на нейния другар Хорасио Куирога през 1937, потисната от самотата и страдаща от рак на гърдата, тя изпраща последното си стихотворение „ Voy a dormir “ на вестник „ La Nación “. На идващия ден Алфонсина Сторни се самоубива, като влиза в морето край Мар дел Плата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР