“Алея на книгата е любимото ни събитие, свързано с книги,

...
“Алея на книгата е любимото ни събитие, свързано с книги,
Коментари Харесай

Нашите топ 5 книги на “Алея на книгата”


“Алея на книгата ” е обичаното ни събитие, обвързвано с книги, което постоянно посещаваме с боязън и огромно любознание. Истина е, че е доста мъчно да се ориентираме в морето от книги на всички над 100 издателства, които вземат участие, тъй като разнообразието е голямо, а потенциалът ни на усещане в един миг се изчерпва. 

Затова избрахме за вас няколко заглавия, които заслужават по-специално внимание и които сигурно би трябвало да добавите към  домашната си библиотека. Да се гмурнем напряко в тях.

“Астрид Линдгрен ” от Зузане Лидер, изд. “Емас ”

За своя 94-годишен живот Астрид Линдгрен основава над 30 книги за деца, преведени на 95 езика, което я слага на едно от първите места измежду най-вече превежданите създатели в света. Тиражите на книгите ѝ доближават към този момент 200 милиона. „ Майка “ на духовити, несломими и неподчиняващи се на нормите герои – и самата тя живяла като тях.

Днес бихме нарекли Астрид Линдгрен с клиширания израз „ сполучлива жена “. Но какво стои зад този триумф, коя е дамата и майката Астрид? Израснало в щастливо многолюдно семейство, в игри и труд в стопанския двор на своите родители, младото момиче се сблъсква с грубия живот в града още на осемнайсет.



По-късно тя в никакъв случай не излага на показ персоналния си живот, само че немската писателка Зузане Лидер е съумяла да намери значимите обстоятелства от нейния житейски път и да ни ги сервира във трогателен разказ. Българските читатели добре познават Колекция „ Музи “ на издателство „ Емас “ и в този момент част от нея става и книгата „ Астрид Линдгрен “.

Зузане Лидер, самата тя сполучлив създател на детски книги, споделя историята на Линдгрен в границите на 360 вълнуващи страници, които ще ви накарат да я видите по нов метод.



Годината е 1943-та. В Европа бушува най-жестоката война, само че в Швеция царува мир и успокоение. Астрид, 36-годишната брачна половинка на Стуре Линдгрен, шефа на стокхолмското бюро на Кралския авто клуб, взема решение да събере историите, с които е забавлявала личните си пораснали деца, и да ги предложи на някое издателство. Поощрява я цялото ѝ семейство. Първите опити не са обнадеждаващи, само че Астрид не се отхвърля. И триумфът идва – книгата „ Брит-Мари разкрива сърцето си “ печели втора премия в младото издателство „ Рабен и Шьорен “. И през зимата на 1944 година излиза от щемпел. А в същото време към този момент е на път към читателите и втората книга – „ Пипи Дългото чорапче “ – книгата, която ще трансформира никому незнайната шведска стопанка в Астрид Линдгрен, незалязващата международна звезда на детската литература.

Книгата може да бъде открита в шатра 15 на “Алея на книгата ”, издателство “Емас ”.

Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР