Алея на кирилицата създават в Пловдив. Идеята възникнала през лятото

...
Алея на кирилицата създават в Пловдив. Идеята възникнала през лятото
Коментари Харесай

Алея на кирилицата в Пловдив приканва да пишем на български

Алея на кирилицата основават в Пловдив. Идеята зародила през лятото на предходната година по време на провеждането на една от креативните работилници на Национално съдружие за обществено съдействие и партньорство (неправителствена организация от Куклен), която се е осъществила по план, финансиран от Агенцията за хора с увреждания.
Самите участници тогава са предложили да създадат нещо значимо, което да остане за поколенията. " Напоследък ни заливат с надписи на британски език, като I love Plovdiv и други сходни, а нашата кирилица на никое място я няма " , споделиха те. Хората с увреждания, участващи в плана, още тогава предложили да бъде основан парк с букви на кирилица, който да подарят на Пловдив, предвид на това, че към този момент градът е Европейска столица на културата. Така, Вили Маринова - ръководител на сдружението - се заела със задачата да търси стратегии, посредством които може да се финансира тази концепция.
Оказало се, че Отечествен фронт Пловдив 2019 са отворили скица " Малки планове " и тя била много подобаваща за самодейността на кукленци. Проектът, който бил показан и след това - утвърден, носи името " Активни хора с увреждания майсторят Алея на кирилицата за парк в квартал " Кючук Париж”. Финансирането е на стойност близо 9 000 лв., като поддръжката, която сдружението ще получи, е в размер на 6 000 лв.. Останала част от сумата е личен принос.
Идеята е Алея на кирилицата да бъде основана в навечерието на 24-ти май 2019 година Тя ще съчетава в себе си 30 детайла, колкото са и буквите от българската писменост. Те ще бъдат направени от дърво (еко материал). Хората с увреждания, които вземат участие в плана, ще оцветят всяка една писмен знак и дружно с доброволци от сдружението ще ги слагат на избрана от Район Южен алея. " Целта на концепцията е да се разпространява кирилицата и по едно и също време с това да се промени отрицателната и все по-разпространяваща се настройка в обществото, че хората с увреждания са пасивни консуматори на грижи. Чрез плана ще се покаже, че те също носят своя капацитет, обществен опит и благоприятни условия. " , сподели за Actualno.com ръководителят на неправителствената организация - Вили Маринова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР