Алес Беляцки беше осъден вчера от беларуски съд по обвинения

...
Алес Беляцки беше осъден вчера от беларуски съд по обвинения
Коментари Харесай

Кой е Алес Беляцки – Нобеловият лауреат за мир, когото Беларус хвърли в затвора?

Алес Беляцки беше наказан през вчерашния ден от беларуски съд по обвинявания във финансиране на митингите и контрабанда на пари в Беларус. Той отхвърля обвиняванията, определяни и от други правозащитници като политически стимулирани.

Носителят на Нобелова премия за мир и деятел за правата на индивида Алес Беляцки беше наказан на 10 години затвор в петък от съд в родната му Беларус.

60-годишният Беляцки беше почетен с Нобелова премия през октомври за работата си за поощряване на правата на индивида и демокрацията в страната, която президентът Александър Лукашенко, правилен съдружник на Русия, ръководи с желязна ръка от близо 30 години, като затваря принудително своите съперници или ги принуждава да бягат, написа „ Ройтерс “.

Кадри от тесния съд в Минск демонстрираха, че Беляцки, който е съосновател на правозащитната група „ Вясна “, наподобява тъмен, с ръце, закопчани с белезници зад тила, до момента в който той и съподсъдимите му следят процеса от клетка в правосъдната зала.

Беляцки, който беше задържан през 2021 година, и трима съподсъдими са упрекнати във финансиране на митинги и контрабанда на пари. Беларуската държавна осведомителна организация Белта удостовери, че съдът е постановил дълги присъди за всички мъже, в това число 10 години затвор за Беляцки. Той отхвърли обвиняванията против него, като съобщи, че те са политически стимулирани.

Лидерът на беларуската съпротива в заточение Светлана Циханоуская съобщи, че Беляцки и другите трима деятели са били наказани незаслужено, като дефинира правосъдната присъда като „ ужасяваща “.

„ Трябва да създадем всичко допустимо, с цел да се борим против тази срамна неправда и да ги освободим “, съобщи тя в Twitter.

Другите трима наказани са Валентин Стефанович, наказан на девет години, Владимир Лабкович – на седем години, и Дмитрий Соловьов, който получи осем години, само че не присъстваше в съда.
„ Позор “
Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, призовавайки в Twitter за незабавното освобождение на мъжете, дефинира решението на съда като „ позорно “ и „ опит за угнетяване на демокрацията и правата на индивида в Беларус “.

Жозеп Борел, началник на външната политика на Европейски Съюз, дефинира правосъдните процеси като опит да бъдат накарани да замълчат – тактичност, която съгласно него ще се провали.

„ Лукашенко няма да успее. Техният апел за независимост е мощен, даже и зад решетките “, сподели Борел в изказване.

Германският министър на външните работи Аналена Баербок назова процеса „ фарс “.

„ Режимът в Минск се бори с гражданското общество с принуждение и затвор “, написа Баербок в Twitter. Тя съобщи, че това „ е толкоз всекидневен срам “, колкото и поддръжката на Лукашенко за войната на съветския президент Владимир Путин в Украйна.

Берит Райс-Андерсен, началник на Норвежкия нобелов комитет, назова присъдата на Беляцки политически стимулирана „ покруса “.

„ Делото, присъдата против него, е покруса персонално за него. Но то също по този начин демонстрира, че режимът в Беларус не толерира свободата на изложение и опозицията “, сподели тя в изявление в Осло.

Равина Шамдасани, представител на Върховния комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида, съобщи на брифинг в Женева, че органът на Организация на обединените нации е смутен от процеса и обезпокоен от „ неналичието на обективни правосъдни процедури и достъп до самостоятелна правосъдна система в Беларус “.

Според нея това излага правозащитниците на риск от наказателно гонене за законните им действия.

В края на 2022 година минимум 1446 души – в това число 10 деца – са арестувани, против тях са формирани или към момента се водят наказателни производства, сподели Шамдасани, без да прецизира.

Беляцки, който е отстъпник от руската ера, е един от най-известните от стотиците беларуси, които бяха хвърлени в пандиза по време на потушаването на траялите месеци антиправителствени митинги, избухнали през лятото на 2020 година и траяли през 2021 година

Съоснованата от него организация „ Вясна “ („ Viasna “) играе водеща роля в даването на правна и финансова помощ на лишените от независимост.

Масовите демонстрации се организираха, откакто Лукашенко беше разгласен за победител на президентските избори през 2020 година – резултат, който съгласно опозицията и западните страни беше подправен.
Нобелова премия
60-годишният Беляцки завоюва през 2022 година Нобелова премия за мир дружно с съветската правозащитна организация „ Мемориал “ и украинския Център за цивилен свободи. Негови съидейници го разказват като знак на съпротивата против потисничеството в Беларус и по света.
Правозащитник и деятел за народна власт
Беляцки стартира да пропагандира за самостоятелност и народна власт в Беларус при започване на 80-те години и провежда антисъветски митинги преди разпадането ва Съветския съюз. По време на всеобщите опозиционни митинги през 1996 година става съосновател на правозащитната организация „ Вясна “, чиято цел е обезпечаване на финансова и правна помощ за политически пандизчии и техните фамилии. „ Вясна “ документира също малтретиране и изтезания на политически пандизчии от управляващите. Беларус отхвърля тези изказвания, написа Българска телеграфна агенция.
Затвор
Беляцки е в пандиза в интервала 2011-2014 година по обвинявания в неплащане на налози и финансиране на „ Вясна “, обвинявания, които той отхвърля, напомня още българксата генция. Арестуван е още веднъж през 2021 година по време на потушаването на антиправителствените митинги. Те избухват след оповестяването на беларуския президент Александър Лукашенко за победител на президентските избори през 2020 година Опозицията съобщи, че изборите са били фалшифицирани, което дългогодишният водач Лукашенко отхвърля.
Съдебен развой
През януари на Беляцки и още двама души са повдигнати обвинявания в „ контрабанда, осъществявана от проведена незаконна група “, и „ финансиране на групови дейности нарушаващи жестоко публичния ред “. „ Амнести интернешънъл “ назова обвиняванията „ крещяща неправда, посредством която страната явно се стреми да си отмъсти за тяхната активност “.
Учен
Беляцки е роден на 25 септември 1962 година и през 1984 година приключва компетентност „ Руска и беларуска лингвистика “ в държавния университет в град Гомел. След като в началото работи като преподавател, той става шеф на музей и академик и се занимава с беларуския език.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР