„Алернативният бюджет, който ще представим за гласуване пред Националния съвет,

...
„Алернативният бюджет, който ще представим за гласуване пред Националния съвет,
Коментари Харесай

Румен Гечев: Очевидно е, че БСП върви нагоре

„ Алернативният бюджет, който ще представим за гласоподаване пред Националния съвет, е европейски. Той дава отговор на положителните европейски практики.” Това съобщи националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България” и член на Комисията по бюджет и финанси Румен Гечев пред Дарик радио. По думите му от 2010 година ГЕРБ не са трансформирали данъчната политика и всъщност те нямат политика, защото фискалната политика значи тя да бъде съобразена със структурата на стопанската система.

„ Делът на данъчните политики в Брутният вътрешен продукт в Европа е – във Финландия – 54% от Брутният вътрешен продукт, Дания – 51%, в България – 28%. Средно за Европейски Съюз – 35,7%. Искаме да се доближим до стандартите на Европа, да променим налозите за физическите лица с прогресивна канара, както е във всички основни стопански системи в ЕС”, уточни Гечев. Той разяснява, че от левицата оферират необлагаем най-малко за физическите лица: до 3900 лв. месечно данъкът се резервира 10%. До 5200 лв. – 12,%. До 6500 – 15 %. Максималният данък– 25 % – над 10 400 лв.. „ Това е политика на приходите, съобразена с резултати върху покупателната дарба на хората с най-ниските приходи. Данъкът се покачва само за хората с високи доходи”, посочи професорът.

Относно думите на Горанов, че в случай че кметовете желаят повече приходи, би трябвало да вкарат подоходен налог, проф. Гечев съобщи: „ Вместо да промени данъчната политика на национално ниво, той трансферира горещия картоф на кметовете”. По думите му от левицата оферират 20 % от налога върху физически лица да остава в общината, както и 10% от приходите от Данък добавена стойност. „ Това са европейски практики - децентрализация на бюджета. В момента кметовете в България напълно зависят от Министерството на финансите. Това е и единственият политически лост за влияние върху общините. Искаме да следваме международната процедура на постепенна децентрализация на бюджета”, разяснява още проф. Гечев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР