„Алернативният бюджет, който ще представим за гласуване пред Националния съвет,

...
„Алернативният бюджет, който ще представим за гласуване пред Националния съвет,
Коментари Харесай

Румен Гечев: Очевидно е, че БСП върви нагоре

„ Алернативният бюджет, който ще представим за гласоподаване пред Националния съвет, е европейски. Той дава отговор на положителните европейски практики.” Това съобщи националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България” и член на Комисията по бюджет и финанси Румен Гечев пред Дарик радио, оповестиха от пресцентъра на партията.

По думите му от 2010 година ГЕРБ не са трансформирали данъчната политика и всъщност те нямат политика, защото фискалната политика значи тя да бъде съобразена със структурата на стопанската система.

„ Делът на данъчните политики в Брутният вътрешен продукт в Европа е – във Финландия – 54% от Брутният вътрешен продукт, Дания – 51%, в България – 28%. Средно за Европейски Съюз – 35,7%. Искаме да се доближим до стандартите на Европа, да променим налозите за физическите лица с прогресивна канара, както е във всички основни стопански системи в ЕС”, уточни Гечев. Той разяснява, че от левицата оферират необлагаем най-малко за физическите лица: до 3900 лв. месечно данъкът се резервира 10%. До 5200 лв. – 12,%. До 6500 – 15 %. Максималният данък– 25 % – над 10 400 лв.. „ Това е политика на приходите, съобразена с резултати върху покупателната дарба на хората с най-ниските приходи. Данъкът се покачва само за хората с високи доходи”, посочи професорът.

Относно думите на Горанов, че в случай че кметовете желаят повече приходи, би трябвало да вкарат подоходен налог, проф. Гечев съобщи: „ Вместо да промени данъчната политика на национално ниво, той трансферира горещия картоф на кметовете”. По думите му от левицата оферират 20 % от налога върху физически лица да остава в общината, както и 10% от приходите от Данък добавена стойност. „ Това са европейски практики - децентрализация на бюджета. В момента кметовете в България напълно зависят от Министерството на финансите. Това е и единственият политически лост за влияние върху общините. Искаме да следваме международната процедура на постепенна децентрализация на бюджета”, разяснява още проф. Гечев.

По отношение на преразпределението на по-висок % от Брутният вътрешен продукт от страната, националният представител съобщи: „ Предлагаме да се усили, тъй като процентът за Европейски Съюз е приблизително 45. Само по този метод можем да използваме бюджета, с цел да подтикваме българската стопанска система. ГЕРБ прави противоположното на това, което прави Европейски Съюз. Европейски Съюз поддържа високи равнища на бюджетните разноски като дял от Брутният вътрешен продукт, вследствие на което имат развити стопански системи и имат опция да реализират значими обществени програми”.

Брутният вътрешен продукт нараства с 3.7 на 100 през третото тримесечие

Проф. Гечев разяснява и някои от предложенията на левицата за справяне с демографската рецесия – фамилно подоходно облагане, на всяко дете от от първи до 12 клас да бъде обезпечен по един учебник по всяка дисциплинираност гратис, нарастване майчинството, като се съобрази с нарастването на минималната работна заплата и смяната на междинната работната заплата, нарастване на помощите за майки-студентки за всяко дете, смяна на политиката на държавното управление, касаеща сферите на опазване на здравето и обучение.

„ Само България и Дания имат обединен Данък добавена стойност. Всички останали 26 членки на Европейски Съюз имат диференциран Данък добавена стойност. Предлагаме понижаване от 20 на 9% на Данък добавена стойност за медикаменти и 5% Данък добавена стойност за жизненоважни артикули за хората като месо, мляко, брашно. Данък добавена стойност върху книгите също може да бъде обсъдено”, разяснява още предложенията на левицата проф. Гечев. По думите му левицата има изработен разбор за резултата върху бюджетните доходи и разноски, съгласно който бюджетният недостиг би бил алегоричен – 0,3% от Брутният вътрешен продукт.

По мотив предлагането на ръководещите да не се заплаща първия ден болничен, той съобщи: „ Държавата абдикира. Тя има задоволително контролни органи, с цел да се оправи с казуса с болничните по различен метод. Категорично срещу този метод сме. С поддръжката на профсъюзите и хората – уповавам се, че ние няма да позволим тази промяна”.

Бисер Петков: Темата за изплащането на болничните ще продължи да се дискутира

По мотив идния пленум на левицата, Гечев съобщи: „ Не влизам в партийни интриги, само че резултатите от локалните избори са осезаемо по-добри от тези през 2015 година Очевидно е, че Българска социалистическа партия върви нагоре. Изнасянето на вътрешнопартийни въпроси отвън партията ни основава проблеми. Ако тези разлики бяха преодолени, резултатът ни щеше да бъде още по-добър”.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР