Алексис Ципрас ще спечели вота на доверие, заяви вицепремиерът Янис

...
Алексис Ципрас ще спечели вота на доверие, заяви вицепремиерът Янис
Коментари Харесай

Драгасакис: Ципрас ще спечели вота на доверие

Алексис Ципрас ще завоюва вота на доверие, съобщи вицепремиерът Янис Драгасакис часове преди гласуването, като също по този начин уверен, че и договорът от Преспа ще завоюва нужното болшинство, предава Reuters, представена от " Фокус ".

Вицепремиерът на Гърция съобщи, че държавното управление ще стане по-силно, откакто завоюва вота на доверие по-късно в сряда и ще може да обезпечи поддръжката на Народното събрание за съглашение за преустановяване на разногласието за името на Македония (Бивша югославска република Македония (БЮРМ)в материала).

Гръцките съперници на съглашението настояват, че новото име на БЮРМ - „ Република Северна Македония “ - реализирано след десетилетия на разногласия сред Атина и Скопие, съставлява опит за заграбване на гръцката еднаквост. Македония е името на най-големия северен район на Гърция.

Ципрас съобщи, че в случай че завоюва гласуването с безусловно болшинство от 151 в 300-местния парламент, той ще внесе по този начин Договора от Преспа в Парламента за утвърждение този месец. Ако загуби вота на доверие обаче, гръцкият министър председател ще насрочи парламентарни избори неотложно.

Предсрочните избори могат да забавят осъществяването на промените, приватизацията и напъните на Гърция да се върне на пазарите на облигации. Партията на Ципрас изостава с до 12 пункта зад главната консервативна партия " Нова Демокрация ", която се опълчва на договорката.

Драгасакис съобщи, че спечелването на двете гласувания (вота на доверие и ратификацията на Договора от Преспа ще възвърне политическата непоклатимост в страната и ще разреши на Гърция да се върне на пазарите на облигации, когато настъпи времето.

Въз основа на конституцията на страната, Ципрас би трябвало единствено да обезпечи половината от присъстващите по време на гласуването и минимум 120 гласа от 300 дома, с цел да завоюва. Но той се надява да получи 151 гласа и да има безусловно парламентарно болшинство.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР