Алекси Пентюро стана поредната ски звезда с триумф в Банско.

...
Алекси Пентюро стана поредната ски звезда с триумф в Банско.
Коментари Харесай

Банско донесе трофей в ските на французин

Алекси Пентюро стана следващата ски звезда с успех в Банско. 27-годишният франузин затвърди превъзходството си в алпийската композиция с победа и дребна международна купа. Най-добрият скиор в света Марсел Хиршер пък хвърли ръкавицата и направи надпреварата забавно, само че неналичието на процедура в скоростните дисциплини през сезона го остави втори.
Още за първия манш сутринта трибуната на Бъндеришка поляна беше съвсем запълнена, а студеното време обезпечи отлични условия за състезателите. Но последният скок на скоростния супергигантски слалом се оказа нерешимо затруднение за много от участниците. Първите двама на старта не съумяха да вземат завоя и послужиха за урок на идващите, които трансформираха метода си към завоя. Най-бърз се оказа Мауро Кавийзел (Швейцария), който изпревари с 6 стотни Винсент Крийхмайр (Австрия), а Пентюро избухна с трето място.

 Марсел Хиршер не съумя да победи, само че направи нова крачка към Големия бистър глобус. Австриецът към този момент има 1328 точки в генералното класиране, а втори е Пентюро с 868 т.
Истинското шоу бе следобяд. Единайсет състезатели се отхвърлиха от старт, защото използваха комбинацията за подготовка преди днешния супер-Г. Победителят от единствения предходен старт в дисциплината Марко Шварц (Австрия) пък приключи сполучливо първия манш, само че с цената на неестествено приклякане при приземяването от подлия финален скок. Впоследствие се оказа, че австриеът е получил контузия в коляното и бе откаран в родината си за лекуване.
Това разреши на Йоан Тодоров да приключи сполучливо и двата манша и да се придвижи до 36-ото място, въпреки и с пасив от 11,44 секунди от спечелилия.

„ Нямам опита на водещите състезатели, а видяхте, че и те бяха затруднени – призна българинът. – Доволен съм, беше необикновено да карам пред тази аудитория. “
Хиршер пък сподели марковия си слалом, с цел да оглави класирането и дълго оцеля на върха. 23-годишният словенец Стефан Хадалин замалко да го бутне, само че загуба на скорост в последните метри го остави на стотна зад водача в генералното класиране. И въпреки всичко третото място бе първи подиум за Хадалин в Световната купа, освен това малко повече от седмица след сребърния му орден от международното състезание в Оре (Швеция).
„ След мондиала имам напълно друго самочувствие и по тази причина се представям толкоз добре “, призна словенецът.
Хиршер пък го успокои, че ориста ще му върне жеста един ден.
„ Знам, че за Стефан е тежко да ми отстъпи с една стотна, само че аз съм губил международна купа с такава разлика – призна звездата. – Може би в този момент това ми се върна и желая да го успокоя,че ще се върне и на него. Вече не съм толкоз добър в супергигантския слалом и това повлия. Подиумът е триумф за мен. “

Австриецът обаче призна, че към момента не е изцяло възобновен от настинката, която го тормозеше на международното и не е сигурен дали ще кара през днешния ден.
„ Ако Алекси и Хенрик не бяха тук, и аз нямаше да карам в комбинацията – добави Хиршер. – Със сигурност ще се опитам да дам най-хубавото от себе си в неделя. Не бих желал да карам без да съм сигурен, че мога да се показва по най-хубавия метод. “
А за Пентюро остана да се спусне на несъмнено, с цел да опази 68 стотни от солидния си задатък, с цел да оглави класирането за първата си победа в Световната купа този сезон.

Снимки БУЛФОТО

Шампионът:

Добре, че оставиха комбинацията

Алекси Пентюро предстоящо ще си тръгне с положителни усещания от Банско, откакто завоюва съревнование, гарнирано с дребната международна купа в комбинацията. Французинът е един от последните универсални скиори и е благополучен, че дисциплината остава в календара на Световната купа, макар желанията на ФИС да я отстрани.

„ Банско е доста забавно място, пистата е страхотна, публиката е невероятна и за нас е извънредно преживяване да караме тук – разгласи Пентюро. – Направих мощно каране в първия манш в съпоставяне със противниците си, а във втория трябваше да карам мъдро. Напрежението беше огромно, тъй като всички чакаха от мен да печеля и да взема глобуса. Във френския отбор имаме състезатели, които са мощни в разнообразни дисиплини и си оказваме помощ взаимно. Така всички напредваме там, където не сме толкоз положителни. Много съм удовлетворен, че комбинацията остава в календара. За мен тя е доста значимо съревнование, тъй като съчетава разнообразни умения, всички желаят да я гледат, тъй като е доста атрактивна. Освен това мисля, че почтено прави оценка уменията на скиорите, само че би трябвало да бъде сложена по този начин, че да не дава преимущество единствено на техничните или единствено на скоростните състезатели. “
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР