Алексей Навални, който преди дни бе прехвърлен от в категорията

...
Алексей Навални, който преди дни бе прехвърлен от в категорията
Коментари Харесай

Навални е сред тримата финалисти за наградата "Сахаров"

Алексей Навални, който преди дни бе трансфериран от в категорията " екстремисти и терористи " в затворническа колония, където излежава оспорвана присъда, е измежду тримата финалисти за тазгодишната премия за отбрана правата на индивида, носеща името на неговия съотечественик Андрей Сахаров.

" Тази номинация регистрира и акцентира напъните на смели хора да се борят за демократично ръководство, господство на правото, цивилен свободи и против корупцията ", съобщи немският евродепутат Дейвид Макалистър при оповестяването на имената.

Решението кой ще е тазгодишният притежател на " Сахаров " ще бъде оповестено идната седмица на 20 октомври. Това ще създадат ръководителят на Европейския парламент и водачите на политическите групи на евродепутатите, които ще изберат финалиста. Връчването на премията е планувано за 15 декември в пленарната зала на европарламента в Страсбург.

Номинирани са също Жените на Афганистан в лицето на група, подкрепена от Европейския парламент поради отбраната от тях на правата на дамите и на фундаменталните човешки права освен в страната им, само че и по света.

Третата номинация е на Жанин Ание - някогашната краткотрайна прецизентка на Боливия, която сега е в пандиза и трансформирала се в знак на репресиите против опозицията и лишаването от обективен развой в Латинска Америка.

Наградата за независимост на мисълта " Сахаров " е учредена през 1988 година в чест на лица и организации, защитаващи човешките права и фундаменталните свободи, като към нея има и награда от 50 хиляди евро. Миналата година я получи демократичната съпротива в Беларус в лицето на Координационния съвет, основан по самодейност на група смели дами и деятели от гражданския бранш след скандалното принуждение, последвало изборите за президент в страната.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР