Aлексей Илиев Петров бe бизнесмен, политик, експерт по корпоративна сигурност

...
Aлексей Илиев Петров бe бизнесмен, политик, експерт по корпоративна сигурност
Коментари Харесай

Барета, бизнесмен, политик: Кой беше Алексей Петров?

Aлексей Илиев Петров бe предприемач, политик, специалист по корпоративна сигурност и антитероризъм. Роден е на 23 април 1962 година в Бабинци, Тетевенско. Завършва милиционерското приблизително учебно заведение в Пазарджик през 1981 година Работи 8 години в силите за сигурност и в силите за антитероризъм до началото на 90-те години.
На 15 август 2002 година е осъществен несполучлив атентат против него. През 2009 година е разгласен от тогавашния вътрешен министър Румен Петков за дълготраен конфиденциален помощник на контраразузнаването, след това и на ДАНС.
На 10 февруари 2010 година е арестуван и упрекнат за водач на незаконната група „ Октопод “, занимавала се с рекет и изнудване. През октомври същата година е пуснат под домакински арест, а обвиняванията са понижени до рекет и изнудване против 2 лица от 1998 и 2000 година През февруари 2014 година профилираният съд взема решение за преустановяване на следствието по така наречен „ Голям Октопод “. Четири години след провеждането на интервенцията, прокуратурата не съумява да събере нужните доказателства, тъй че да бъдат повдигнати обвинявания и делото да влезе в съда.
На 29 октомври 2015 година още веднъж е осъществен несполучлив атентат с гранатомет против него. На 13 ноември с. година Алексей Петров афишира премия от 100 хиляди $ за информацията кой стои зад атентата против него. Пред медиите Петров демонстрира огромен лист с написан телефонен номер в чужбина и имейл, на който ще чака информация за атентаторите. Алексей Петров декларира, че е почнал лично следствие, в което ще бъдат включени и задгранични специалисти и добавя: „ Да се бори с тероризма може само страната, да бъде надвит – зависи от обществото “.
През юли 2021 година е дефинитивно оневинен по делото „ Октопод “.
Алексей Петров е съучредител на застрахователните сдружения „ Аполо и Болкан " и „ Спартак ". До 2000 година е член на борда им, както и на „ Средец М ", а по-късно и на „ Левски Спартак ". До 1998 година взе участие във компания „ Будоинвест " ООД дружно с Бойко Борисов и Румен Николов-Пашата. Член на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт, специалист към Съюза за стопанска самодейност на жителите.
Бил е треньор на българския народен тим по карате.
Преподава в УНСС от края на 1990-те година. Защитава докторска дисертация по проблемите на фирмената сигурност в Специализирания теоретичен съвет на Академията на Министерство на вътрешните работи.
Алексей Петров е бил щатен чиновник в Държавна сигурност, ръководство VI, направление „ Т ".
На 7 юли 2011 година е издигната кандидатурата му за президент от група цивилен сдружения и от Инициативен комитет „ Единение и екипност ". Кандидат за вицепрезидент в началото се допуска, че ще е някогашната съдийка Душана Здравкова, само че след това става доцент доктор на техническите науки Николай Георгиев - някогашен боен аташе в посолството на България в Париж. Това е първата кандидатура за президентските избори.
На 7 септември 2011 година Алексей Петров и неговият екип желаят налагане на мораториум върху политическите партии.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР