Александруполис. България, Гърция и Сърбия ще задълбочат сътрудничеството си по

...
Александруполис. България, Гърция и Сърбия ще задълбочат сътрудничеството си по
Коментари Харесай

Министерство на енергетиката: България, Гърция и Сърбия ще бъдат ключов фактор при изграждането на либерализиран газов пазар в Югоизточна Европа

Александруполис. България, Гърция и Сърбия ще задълбочат съдействието си по планове, които обезпечават сигурност на газовите доставки за Югоизточна Европа. Около това се сплотиха енергийните министри на трите балкански страни – Теменужка Петкова, Йоргос Статакис и Александър Антич по време на тристранна среща в границите на провеждащия се в Александруполис конгрес за петрол и природен газ, оповестиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката . Събитието се провежда от Американо-гръцката комерсиална камара, със съдействието на гръцката асоциация за енергийна стопанска система. Общото схващане на страните е, че диверсификацията на източниците за доставка на природен газ ще даде опция за конкурентни цени и справяне с провокациите в района.
Министър Теменужка Петкова акцентира стратегическото значение на интерконектора Гърция-България за реализиране на заложените цели за доставки на природен газ от разнообразни източници. „ Българското държавно управление твърдо стои зад плана, водим диалози с Европейската комисия за обезпечаване на в допълнение финансиране “, сподели още тя. По думите на гръцкия енергиен министър Статакис, за газовата връзка следва да се обезпечат спомагателни средства както от български, по този начин и от гръцки еврофондове.
По време на срещата бе дискутирано и развиването на плановете за създаване на Вертикален газов кулоар, терминала за полутечен природен газ на Александруполис, интерконектора България-Сърбия. „ Тези планове са основополагащи за начертаването на нови трасета за доставка в района. България, Гърция и Сърбия ще бъдат определящ фактор при образуването на свободен и транспарантен газов пазар на Балканите “, акцентира министър Петкова. „ Уверена съм, че Гърция и Сърбия ще имат значима роля при построяването на европейския газов хъб „ Балкан “. За да осъществяваме концепцията на българското държавно управление, на първо място би трябвало да изградим изчезналата инфраструктура със прилежащите страни, както и да осигурим доставки на природен газ от най-малко три разнообразни източника. С построяването на обединен районен енергиен пазар ще осъществим целите на България, Гърция и Сърбия за сигурни доставки на природен газ и налични цени за потребителите “, добави Петкова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР