Александровска болница започва консултативните прегледи за пациенти, преминали през коронавирусната

...
Александровска болница започва консултативните прегледи за пациенти, преминали през коронавирусната
Коментари Харесай

Проф. Даниела Петрова: Преболедувалите COVID-19 страдат дълго от симптоми

Александровска болница стартира консултативните прегледи за пациенти, минали през коронавирусната зараза, само че страдащи от пост-COVID синдром. Консултациите ще се организират и в други болнични заведения, като не е наложително записващите се за тях да са били пациенти на съответната болница. консултациите са отворени и за хора, които считат, че са прекарали болестта или имат подозрения за това. Пациентите, преболедували инфекцията, остават дълго време със признаци, които ги тормозят. Заболяването протича, обхващайки целия организъм, освен белия дроб, уточни в предаването „ Преди всички “ по стратегия " Хоризонт " на БНР проф. Даниела Петрова, завеждащ поделение по белодробни заболявания в Александровска болница.

„ То е обвързвано с нарушавания в най-малките кръвоносни съдове, което е обвързвано с нарушавания в обмяна на кислорода и въглеродния диоксид в кръвта, с развиване на остра дихателна непълнота, засягане на сърцето, развиване на миокардия, незадоволително оросяване на миокарда, със засягане на мозъка с главоболие, оток на съдовете, свиване, опция за тромбози и, несъмнено, риск за развиване на исхемични мозъчни инсулти “, разясни експертът.

Основните затруднения след преболедуване са свързани със сърдечно-съдовата система. При огромен % от боледувалите, над 40%, се следи излив в обвивката на сърцето, посочи проф. Петрова. Така се основават условия за сраствания, а има ли сраствания, те затрудняват работата на сърцето, добави тя. Тежката изнемощялост е един от сигналите, които би трябвало да ни сигнализират да се прегледаме.

„ Изключително понижен е физическият потенциал. Те се уморяват при изминаване на разстояние от 100 метра, с възприятието, че са изкачили Черни връх. С изразена вегетативна симптоматика, която включва щедро изпотяване, световъртеж, самозабравяне. Една част от тях усещат тежест в гърдите, дискомфорт в сърдечната област, болки освен в лявата или дясната белодробна половина, само че и зад гръдната кост, които ги тормозят. Хроничната отмалялост продължава дълго време и този синдром също демонстрира, че организмът не се е възстановил напълно “, акцентира проф. Петрова.

Всеки пациент, минал през инфекцията в болнично заведение, или който е бил лекуван амбулаторно, както и пациенти, които знаят или се съмняват, че са прекарали COVID-19, без да има доказателства, а в границите на повече от 2-3 месеца усещат гореизброените признаци, могат да се обадят и да запишат час за консултация. Телефоните са 02 9230 467 и 02 40 22 388. Интересът е огромен, посочи Даниела Петрова пред БНР.

От 10 февруари консултативните прегледи ще бъдат провеждани в два кабинета. Там потърсилите подпомагане ще бъдат прегледани от кардиолози, пулмолози, нефролози, невролози, психиатри и клинични психолози. След преценка на положението, в случай че се постанова ще бъде назначаван пакет от проучвания, характерни за това заболяване. Прегледът и проучванията ще бъдат безвъзмездни.

„ Специалистите ще преценяват дали тези пациенти се нуждаят от долекуване в болнични условия. Дали ще се продължи амбулаторно лекуване и откакто се стабилизира тяхното положение, на една част от пациентите ще се предложи да продължат с рехабилитация и долекуване в Националния комплекс от профилирани лечебни заведения за рехабилитация “, разясни проф. Даниела Петрова. Тя увери, че експертите на място ще разграничават пост Коронавирус синдрома от белезите на хронични болести.

„ Мога да кажа от нашия опит досега, че пациентите с ХОББ и астма са относително малко наранени от Covid инфекцията. Болните, които боледуват от COVID-инфекцията, имат най-вече кардиологични болести. “
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР