Александровска болница учредява стипендия на името на младия лекар д-р

...
Александровска болница учредява стипендия на името на младия лекар д-р
Коментари Харесай

Учредяват стипендия на името на трагично загиналия д-р Марио Шкодров

Александровска болница учредява стипендия на името на младия доктор доктор Марио Шкодров. Той загуби живота си в Стара планина при започване на седмицата. Спасителите откриха тялото му през вчерашния ден след двудневно търсене.

Според планинските спасители, които издирваха доктор Шкодров, гибелта му е резултат от неприятна преценка на изискванията в планината. В същото време десетки другари на Марио го уважиха с извънредно прочувствени постове в обществените мрежи. Специализантът по незабавна медицина в Александровска болница е бил сирак, приключва Медицинския университет - София с отличие, доброволец е в голям брой начинания.

На 16-ти декември Марио Шкодров трябваше да навърши 27 години. Младият лекар желал да чества рождения си ден на хижа „ Амбарица”, в която помагал от години.

Асен Ангелов от ПСС изясни, че той потегля късно от хижата, след предизвестие да остане. Това става по залез слънце в понеделник. Върти към „ Амбарица” от хижа „ Добрила”. Преходът е 3-4 часа. Спасителите получават сигнал за бедстващия екскурзиант към 19:30. Информацията обаче е нищожна и те схващат, че е тръгнал от друго място - от хижа „ Хубавец”. Единственият телефонен диалог с него е към 22.30 ч. След това е застигнат от бялата гибел...

Днес сътрудниците му в незабавното поделение са потънали в тъга. „ Тази негова уязвимост към планината евентуално е обвързвана и с желанието да работи тази компетентност и той имаше изразени професионални качества да се оправи с сходна обстановка... тъпо е, че нещата свършват дотук”, означи доктор Николай Хубенов – шеф на Спешното поделение на УМБАЛ „ Александровска ".

Д-р Шкодров е взел участие в доброволческите начинания на фондация „ Направи положително – Александровска” и безплатно преглеждал възрастни хора в Северозападна България.Днес сътрудниците му в незабавното поделение са потънали в тъга. „ Тази негова уязвимост към планината евентуално е обвързвана и с желанието да работи тази компетентност и той имаше изразени професионални качества да се оправи с сходна обстановка... тъпо е, че нещата свършват дотук”, означи доктор Николай Хубенов – шеф на Спешното поделение на УМБАЛ „ Александровска ".

Д-р Шкодров е взел участие в доброволческите начинания на фондация „ Направи положително – Александровска” и безплатно преглеждал възрастни хора в Северозападна България.„ Неговите избори бяха подбудени от големите неналичия в предишното му и огромната независимост, която той самичък си беше извоювал. И по тази причина не трябва никой да кори решенията му. Защото те за него бяха правилни”, сподели доктор Спас Керимов, другар на Марио.

Колегите му ще учредят стипендия на негово име, която да финансира и подкрепя образованието на студенти, които са сираци. А измежду приятелите му се зароди концепция за планински фест в негова памет. Балканът над Сопот не един път е бил сцена на несгоди Точно преди 24 години в същия регион живота си губят 12 туристи. На 2-ри декември 1994 година група от 50 души потегля от хижа „ Добрила” към хижа „ Амбарица” следобяд. Час преди залез пада мъгла – те губят ориентировка и настъпва суматоха. След дълго блуждаене групата се разцепва. 11 души слушат лидера и се окопават в снега - всички те остават невредими. 12 от траялите напред са покосени от „ бялата смърт”. Другата група от траялите да търсят хижата оцеляват, въпреки и с измръзвания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР