Александрина Пендачанска, една от най-известните български оперни прими в света,

...
Александрина Пендачанска, една от най-известните български оперни прими в света,
Коментари Харесай

Александрина Пендачанска с уникален спектакъл на Античния театър

Александрина Пендачанска, една от най-известните български оперни прими в света, отбелязва своя 30-годишен креативен път с мултимедиен концерт-спектакъл " Това съм аз ".

Тази вечер на сцената на Античния спектакъл Пендачанска ще си партнира с оркестъра на Опера Пловдив под диригентството на Лучано Ди Мартино. 

В спектакъла ще забележим и фрагменти от емблематични функции в репертоара ѝ. Режисьор е Найо Тицин. 

Концертът е част от OPERA OPEN и е включен в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата. Началото е от  21 часа.

Аз съм доста надълбоко обвързвана с Операта в Пловдив. Тук видях за първи път оперно зрелище, може би съм била на година и половина, защото майка ми стартира своята кариера като солист на Пловдивската опера. Първите 5-6 години от живота ми са свързани с доста мощни мемоари и прекарвания в град Пловдив, имам дълбока връзка с Операта там. Пловдив е мястото, където аз сама изпях цяла опера, съобщи в изявление за Радио Пловдив Александрина Пендачанска.

Кариерата на Александирна Пенчдачанска стартира от сцената на зала 1 на НДК, когато тя е едвам на 17 години.

Сцената ми даде резистентност и блян към рационализиране. Това, което ние вършим, е немислимо, в случай че всеки ден не се опитваме да научим нещо ново, изясни Пендачанска.
Репертоарът ѝ включва над 70 функции от предкласиката (Попея, Агрипина) до музиката на 20-и век (Саломе, Кризотемис), от Белканто и Верди (Семирамида, Ермионе, Сомнамбула, Елизабет II, Луиза Милер, Еболи) до Бетховен (Фиделио) и Вагнер (Кундри), от колоратурен сопран (Царицата на нощта) до мецосопран (Кармен). 
С гастроли на най-големите международни музикални подиуми, с осъществявания под палката на най-признатите диригенти на своето време, с високо оценени записи на Моцартовите опери на Рене Якобс за Хармония Мунди, наградени с голям брой награди, измежду които BBC Music Magazine Award, Gramophone`s EditorChoice, две номинации за Грами за най-хубав типичен албум и най-хубав оперен запис. 

Александрина Пендачанска е несъмнено един от най-признатите гласове на своето съвремие, единомислеща е рецензията. 

Интервюто с Александрина Пендачанска можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР