Александра Тоткова спечели златен медал на Европейската купа по спортно

Александра Тоткова спечели златен медал на Европейската купа по спортно ...

Злато за Александра Тоткова на Европейската купа по спортно катерене.

Александра Тоткова спечели златен медал на Европейската купа по спортно катерене в дисциплината трудност за юноши и девойки в Аусбург (Германия).

Българката триумфира в категорията девойки Youth B (14-15 г.).  Най-добрата ни състезателка в катеренето започна много силно състезанието и направи два ТОП-а в квалификацията, разделяйки първото място с Ориан Бертон от Франция и Сара Копар от Словения.

Във финала много добро катерене направи Сабине ван Есен от Нидерландия, която след 5-то място в квалификацията успя да събере всичко от себе си и постигна 49+, само две хватки преди финала. Сара Копар от Словения, която беше сред водачките в квалификациите, остана след нея с 42+. Следващата на стената беше Алекс. Със стабилно катерене тя успя да стигне последните финални хватки, малко не й остана до края и с равен резултат с холандката, но с по-добър резултат в квалификацията оглави класирането. Последна в състезанието излезе считаната от мнозина за фаворитка Ориан Бертон от Франция, която през миналата година спечели всички световни и европейски първенства и купи, в които участваше, освен в Имст, където Алекс завоюва златото. Този път Ориан отстъпи още една крачка назад – с резултат 44+ зае 3-то място в състезанието.

Другите двама български участници бяха при юношите 16-17 г.,  Христо Урумов и Димитър Русев останаха съответно на 22-ро и 26-о място и не успяха да намерят място на финала.

Така приключи българското участие в единствената европейска купа по спортно катерене в дисциплината трудност за юноши и девойки – със златен медал, 4-то и 5-то място. Поздравления за младите катерачи и техните треньори!

Източник: sportal.bg