Александър Йорданов от Патриотичния фронт, Ремзи Осман от ДПС, Валентин

...
Александър Йорданов от Патриотичния фронт, Ремзи Осман от ДПС, Валентин
Коментари Харесай

Жребий изхвърли четирима от КЕВР, но някои може и да се завърнат

Александър Йорданов от Патриотичния фронт, Ремзи Осман от Движение за права и свободи, Валентин Петков от Реформаторския блок и Георги Златев от БДЦ напущат Комисията за енергийно и водно контролиране. Това реши чоп, извършен в три тегления, в парламентарната енергийна комисия в сряда, каквото е условието на Закона за енергетиката за ротация на близо половината състав на регулатора в средата на шестгодишните им мандати.

Реално обаче те още веднъж могат да бъдат номинирани за нов към този момент цялостен мандат, защото повече такива жребии няма да има, а по натурален метод комисията през три години ще обновява половината си състав, обясниха след края на жребия ръководителят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев, както и представителите на Българска социалистическа партия Таско Ерменко и на Движение за права и свободи Рамадан Аталай пред публицисти.

Кои ще са новите претенденти следва да стане ясно до 17 април.

Българска социалистическа партия резервира своя човек, само че с вкус да има още комисари

Макар действително Българска социалистическа партия да резервира своя член, не е изключено да номинира свои кандидати, защото социалистите желали да имат представител в енергийния състав на комисията, настояват осведомени.

" Не е ясно дали ГЕРБ ще предложи свои номинации ", сподели Делян Добрев. " Държа да запазим правилото нито една партия в Народно събрание да няма болшинство в КЕВР. В момента ГЕРБ и Оперативна програма имат четирима комисари и държа да се резервира самостоятелност от състава на Народното събрание ", сподели шефът на парламентарната комисия, който даде висока оценка за работата на енергийния и воден регулатор за трите години, откогато бе определен от Народното събрание настоящия му състав.

" В тези три години той беше самостоятелен, без да се въздейства от политическата обстановка. Пое енергетиката с 800 млн. лева недостиг, а в този момент даже има дребен остатък ", добави Добрев.

Реално имената на всички осем членове на комисията влязоха в трите урни за изтегляне на жребия кой остава и кой напуща КЕВР, който бе осъществен от трима публицисти.

В първото изтегляне за замяна на енергийните комисари в урната бяха сложени по време на съвещанието в пликове имената на Александър Йорданов, Владко Владимиров, Георги Златев и Евгения Харитонова. Съдбата отреди представителите на ГЕРБ и на Патриотичния фронт Харитонова и Владимиров да продължат мандатите си.

В тегленото за водния комисар участваха Валентин Петков и Димитър Кочков от Българска социалистическа партия, който оцеля, а в третото индивидът на ГЕРБ Светла Тодорова съумя да резервира мандата си, до момента в който Ремзи Осман нагледно изтегли късата съчка.

До 17 април се одобряват номинации, може и на определените да си тръгнат

Сега по процедура до 17 април всички парламентарни партии ще могат да вършат безграничен брой оферти за попълване на овакантените четири места. Няма спънки Йорданов, Златев, Осман и Петков още веднъж да бъдат препоръчани. След чуване на кандидатите в енергийната парламентарна комисия тя ще реши кои да отидат за гласоподаване в пленарна зала.

" Изборът на новите членове ще е до края на април - началото на май ", сподели Делян Добрев. По думите му промяната стана тъкмо в точния момент и новите комисари ще имат задоволително време да се срещнат с работата на КЕВР до разискването и приемането на цените на сдруженията по веригата произвеждане, транспорт, електроразпределение и доставка на електрическата енергия от 1 юли.

Еднократен чоп, с цел да се завърти валякът на ротациите

Относно рецензиите на Асоциацията свободен енергиен пазар, че подмяната на ротационен принцип на част от състава на КЕВР би трябвало да се прави по справедливи критерии институционално, след оценка на работата на комисарите, а не да се разчита на случайността, Добрев уточни, че " жребият е еднократен акт, с цел да се завърти валякът ".

Рамадан Аталай уточни, че дотук към работата на комисията няма забележки, " свършиха си професионално работата ". Според него обаче би трябвало да се направи разбор дали е най-правилното по средата на мандата, когато всички са привикнали с работата си в съответния екип, да има подобен чоп или да се оставят експертите които са навлезли в материята да продължат да работят.

" На мястото на напускащите ще се предложат положителни експерти, само че дали ще се получи такава стиковка следва да се види ", сподели представителят на Движение за права и свободи.

Тримата представители на парламентарната енергийна комисия разясниха и опциите за смяна на метода на финансиране на енергийния и воден регулатор.

По-рано денем четирите национално показани работодателски организации приканиха поради плануваните разширени пълномощия за надзор върху увеличаващата се борсова търговия с ток КЕВР към този момент да не получава бюджетна дотация, а да се устоя от таксите за лицензиране и налаганите санкции, които надвишават доста отпусканите от хазната годишни средства.

КЕВР евентуално ще стартира да се устоя от такси и санкции

За самофинансиране на КЕВР по сходство на Българска народна банка и КФН се приказва настойчиво в последните месеци и се предлага от разнообразни специалисти от бранша. Според работодателите единствено по този начин енергийният и воден регулатор може да притегли и задържи високо квалифицирани фрагменти и да извършва съществено уговорките си по управление на енергийния пазар.

Асоциацията дава за образец, че през 2017 година от такси и наказания КЕВР е внесла 13 млн. лв. в бюджета, а е получила към 5 млн. лв. дотация за прехрана. Тя показва, че при новите отговорности на комисията дотацията няма да е задоволителна на комисията да стане мощно звено за надзор на свободния електроенергиен пазар, който през 2018 година ще стигне 70% по отношение на 30% контролиран пазар.

Таско Ерменков уточни, че от дълго време приказва за подобен вид самофинансиране от парламентарната естрада и сходна смяна ще бъде препоръчана. " Имаме дълг към комисията като дофинансиране на активността й, защото то не подхожда на размера работа и на упованията от тях. Ще приказвам с ръководителя дали не може да се премине към самофинансиране, само че дали ще стане с тези ремонти не е ясно, тъй като по средата на годината е мъчно да се трансформират нещата с бюджета на държавна институция ", уточни представителят на Българска социалистическа партия..

Делян Добрев също поддържа концепцията и сподели, че даже са водени с финансовото министерство диалози за сходна смяна, само че към момента няма извънредно мнение на ведомството на Владислав Горанов.

Но даже и да не стане това желание, от идната година бюджетът на комисията ще бъде повишен поради новите й пълномощия да следи борсовата търговия, съобщи Добрев.

Заплатите на комисарите обаче ще се дефинират от Народното събрание

За да не се получават изкривявания както в Комисията за финансов контрол, която мина на самоиздръжка от таксите на конторлираните от нея сдружения и месечната заплата на шефката й надвиши внезапно 13 хиляди лева, при КЕВР ще се планува одобрение на разноските на комисията за заплати от Народното събрание. Обсъжда се остатъкът от събраните от КЕВР през годината средства от лицензионни такси и наложени наказания средства да се внася във Фонда за сигурност на енергийната система, сподели Добрев. " Заплатите ще бъдат нараснали, с цел да може специалистите да се изправят против монополи, само че няма да допуснем цялата спомагателна сума да отиде за заплати ", добави той.

Колегата му Ерменков пък уточни, че при повишение на административния потенциал на енергийния и водния регулатор ще се покачат и приходите от наказания против неточните енергийни компании.

Относно желанията за физическото делене на регулатора на енергиен и воден, поради промяната във Вик бранша, Делян Добрев сподели, че е срещу това. " Имаме добре работещ регулаторен орган и не виждам смисъл той да се дели ", съобщи представителят на ГЕРБ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР