Александър Вучич излезе като победител от визитата си в Хърватия.

...
Александър Вучич излезе като победител от визитата си в Хърватия.
Коментари Харесай

Аделина Марини: Визитата на Александър Вучич в Хърватия има отрицателно въздействие върху политическата обстановка в страната



Александър Вучич излезе като победител от визитата си в Хърватия. Това заключи в изявление за предаването „ Събота 150 “ журналистът и основател на профилираното онлайн издание Euinside.eu Аделина Марини във връзка на визитата на сръбския президент в Хърватия.

Визитата беше проведено много ненадейно и беше изненадваща за хърватската общност. Още повече, че имаше един опит в края на предходната година Вучич да бъде поканен, само че, поради непремерени и провокативни изказвания от негова страна и от страна на обкръжението му, визитата беше отказана. Действията на президента на Хърватия Колинда Грабар-Китарович бяха изтълкувани много сериозно и самата аудиенция провокира разделяне в хърватското общество, добави тя.

Спекулира се доста, че тази аудиенция е проведена под външен напън, с цел да може проблемите сред двете страни да се решат. Проблемът обаче е, че хърватският президент няма никакви пълномощия. На фона на сръбския президент наподобява в много неравнопоставена позиция, въпреки и двамата да са държавни глави, всички знаем по какъв начин Александър Вучич е на практика един деспот, до момента в който Колинда Грабар-Китарович няма никакви пълномощия. Така че тази аудиенция даже не може да бъде разказана като алегорична или жест на благосклонност, а по-скоро се показва като провокация от страна на Александър Вучич и Колинда Грабар-Китарович, само че нейната провокация е ориентирана напълно във вътрешен проект – тя има спорове с държавното управление, има персонални упоритости, които употребява, тъй че от хърватска позиция тази аудиенция има извънредно негативно влияние, разяснява журналистът.

Има доста канали, по които Сърбия ще продължи и реториката и провокациите, счита Марини: Това, че те поемат ангажимент да не приказват като държавно управление, напълно не значи, че провокациите няма да спрат. Струва си да се означи по какъв начин един сякаш президент ще си разреши да подреди на едно държавно управление, върху което сякаш няма власт, какво да приказва и какво да не приказва. Така че има доста уроци, които да се извлекат от тази аудиенция. Можем да кажем, че победител от тази аудиенция несъмнено излезе Александър Вучич, който се нарежда в тази Стратегия за Западните Балкани като човек, който има политическа воля, който в действителност желае да взема решение двустранните проблеми, и ще се окаже по този начин, че Хърватия не е съответна да отговори на предизвикването.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР