Александър Врублевски: Най-важното е хората да работят с желание. ©

...
Александър Врублевски: Най-важното е хората да работят с желание. ©
Коментари Харесай

"Бирено колело" в Борисовата градина

Александър Врублевски: Най-важното е хората да работят с готовност.

© Велко Ангелов Още по тематиката
От софийския балкон, през Серес до Мюнхен

Георги Христов стартира производството на бирата " Айляк " като занимание, само че след това го трансформира в бизнес
1 сеп 2017
" Бомбичката " на датския пивовар

През 2016 " Карлсберг България " регистрира най-високите си резултати от влизането си на локалния пазар
1 юли 2017 Петък, 13 юли, е рожденият ден на " Биреното колело ". Това е първата вечер за продажби на бира в Борисовата градина непосредствено на клиенти в парка. Идеята е на младия бизнесмен Александър Врублевски.

Вместо чипс бирена количка

Той е приключил " стопанска система и финанси " в Нов български университет и магистратура по " промишлен мениджмънт " в Техническия университет в София. Собственик е на печеливша компания за доставка на писалищен материали и техника за офиса - " Смарт офис ". Искал да разшири бизнеса си с нови занимания и считал да предлага чипс, гарниран с домашно приготвени сосове. Докато разисква проектите си с другар, изникнала асоциацията на чипса с бирата и в следствие се ражда концепцията за " Биреното колело ".

Следва регистрация на нова компания ( " Смарт фуудс енд дринкс " ) и на комерсиалната марка, наемане на помещение за склад и ремонтирането му, покупка на хладилни витрини, на велосипед и мобилен касов уред, изваждане на разрешителни за продажба. Приятели дават концепция за името и външния тип и оказват помощ за разработване на количката, с която се разнася бирата. Зареждането е от хранилища на едро и всекидневно Врублевски купува по 400-500 бири от един тип. Първоначалната инвестиция е 5000 лева без напитките.

[ " Биреното колело " ] Защо в " Борисовата "

Първата вечер продават към стотина бири. След това " колелото " се завърта и най-честият отзвук е " страхотна концепция ".

Изборът на Борисовата градина е логически, споделя Врублевски. Там се събират доста младежи и се пие много бира. В същото време магазинчетата в парка са с несъмнено работно време, а сбирките нормално не престават до по-късно вечер. Освен това цените не са изключително атрактивни, по тази причина някои избират да си носят питие, купено от място отвън " Борисовата ".

Само в кен опаковки

" Биреното колело " продава питиета единствено в кен опаковки – пет български марки на цена по 1.60 лева и една вносна за 2 лева Скоро гамата от бири ще бъде допълнена с две крафт оферти. Обиколките стартират от 18.30 часа до 23-24 часа всеки ден, стига единствено да не вали.

Една количка събира 70 кена плюс изстудителите. Когато количеството бъде изчерпано, следва връщане в склада, който е наоколо да парка, и ново зареждане. " Продаваме среднодневно по към 120 бири, имало е и слаби дни с по 50-60 покупки на вечер ", изяснява Александър Врублевски.

Заявка се прави по телефона и посредством месинджър на фейсбук страницата на " Биреното колело ". " Няма значение къде се намирате - на поляна, скрита сред дървета, на скамейка, по алеята, към детската площадка, ние ще ви открием и ще ви донесем бирата ", твърдят от компанията.

Наети във компанията са двама, като единият е на непрекъснат трудов контракт, а другият - на цивилен. Те получават твърдо възнаграждение плюс бонус върху продажбите. Заедно със притежателя междинната им възраст е 26 години.

Александър Врублевски твърди, че към този момент имат единствено един гаф с клиент – продънен кен, евентуално засегнат при покупката от склада на едро. Компенсацията е две бири подарък.

" Хората към този момент привикват с нас, ставаме другари, канят ни да седнем при тях. Срещаме се и по улиците и се поздравяваме като остарели познати ", споделя Врублевски. Той прецизира, че клиентите са разнообразни, само че " доминират младежите и майките с деца ".

След края на лятото

Бизнесът е сезонен. Дъждът пречи на продажбите. Налагат се съвсем всекидневни поправки по количката, изяснява компликациите Александър Врублевски. Той твърди, че към този момент не разчита на облага от " Биреното колело ", само че е удовлетворен от оборота и от първия тестов сезон.

Решил е, че ще продават до късна есен и обмисля хрумвания за идната пролет. Плановете включват усъвършенствана версия и разработване на нови колички, уголемение на териториите за продажба и в други столични паркове, прибавяне на нови артикули. Предстои наемане на нови складови пространства, покупка на още хладилници.

" Най-важното е хората да работят с готовност. Защото, в случай че то липсва, и най-хубавата концепция може да бъде срината ", споделя Александър Врублевски.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР