Александър Везенков е вторият българин, който ще играе в Националната

...
Александър Везенков е вторият българин, който ще играе в Националната
Коментари Харесай

Везенков отива в НБА

Александър Везенков е вторият българин, който ще играе в Националната баскетболна асоциация. Националът ни е приел офертата на Сакраменто Кингс. Тя е на стойност $20 млн. и е за три сезона.
Везенков, който при започване на август ще навърши 28 години, напуща Олимпиакос след пет години. В последната той бе избран за " Най-полезен състезател " в Евролигата, като бе с съществена заслуга отборът от Пирея да приключи като отличник в постоянния сезон и да доближи до финала в шампионата.
В Сакраменто Везенков ще си партнира в подкошието с литовския център Домантас Сабонис, а звездата на отбора е гардът Де`Аарън Фокс. Двамата бяха определени за присъединяване в " Мача на звездите " през февруари и спомогнаха Кингс да приключи на трето място в постоянния сезон в Западната конференция. В плейофите обаче " кралете " отстъпиха с 3:4 победи в първия кръг на Голдън Стейт Уориърс.
" Взех решение да проучвам света на НБА. Без подозрение това е най-трудният избор, който съм правил. Имам възприятието, че част от сърцето ми остава в Пирея. В Олимпиакос сбъднах фантазиите си, открих семейство и най-уютния дом, който мога да си показва. Дадох всичко от себе си във всеки миг, когато носех тази фланелка. В най-мрачните часове останахме дружно, издигнахме се и би трябвало да се гордеем с постигнатото ", разгласи Саша.
В Гърция той заслужи две шампионски трофеи и три пъти бе определян за " Най-полезен състезател " в шампионата. През предишния сезон Везенков стана и изпълнител №1 в Евролигата с индикатори от 17,6 т. приблизително на мач.
Саша се прибира през днешния ден в България и отива в Ботевград, където националният ни тим е на лагер. " Лъвовете " се готвят за предварителните квалификации за ЕвроБаскет 2025 (19 юли - 2 август), където са в група с Австрия и Норвегия. Още не е ясно дали Везенков ще играе в тези мачове.
Досега в НБА е играл единствено още един българин - актуалният президент на федерацията Георги Глушков. Той играе за Финикс Сънс в интервала 1985-1986 година, с което става първият източноевропеец в " Лигата на извънземните ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР