Александър Везенков е лъч светлина в тунела на отдавна потъналия

...
Александър Везенков е лъч светлина в тунела на отдавна потъналия
Коментари Харесай

Везенков: Обичам да опровергавам хората, които не вярват в мен

Александър Везенков е лъч светлина в тунела на от дълго време потъналия в бездънен мрак български баскетбол. Българин, който не е роден в България и в никакъв случай не е живял в България. Голям родолюбец, с помощта на възпитанието на родителите си. С него се гордеем, само че нямаме принос за това, че на 23 години е считан за един от най-големите гении на европейската сцена. Свидетел на последната подготовка на Везенков на родна земя, преди той да отлети към Атина, с цел да облече екипа на 12-кратния първенец на Гърция и 3-кратен отличник на Европа „ Олимпиакос”, бе Петър Бакърджиев.

-Червеното ти отива.

-И аз по този начин мисля.

-Няма ги знаците на " Олимпиакос ", само че и тях ще ги прибавиш скоро.

-Не остана време, на следващия ден отпътувам.

-Колко почивни дни имаше? Разговарях с треньора ти, той ги преброи до 3-4.

-Толкова някъде. Имах няколко към рождения ден, само че не се окайвам. Все отново през последния месец в " Барселона " аз единствено упражнявах самостоятелно и не съм се преуморил. През това лято упражнявах крепко и мисля, че почивката ми беше задоволителна.
Александър Везенков подписа с " Олимпиакос " Договорът на крилото е за две години
-Не върви ли на море, на курорт, на отмора някъде с другари?

-Не, още веднъж не съумях. Искаше ми се да отида за малко, само че нямаше време. Надявам се другото лято да намеря. Така се случи, че всичко стана доста бързо. И с националния тим имахме мачове, след това отпътувах за Щатите, върнах се, мина още седмица и половина и ето, че би трябвало да потеглям за Атина.

-Сигурно е малоумен въпрос, само че коства ли си?

-Човек би трябвало да жертва някои неща, в случай че желае да успее и до момента в който е по-млад би трябвало да работи доста повече. Има време за всичко. След 2-3-4 години допускам, че и моето тяло няма да устоя на всички натоварвания и ще нуждая се от повече почивка.

-На какво те научиха тези три години в " Барселона "? Бяха ненадейно сложни години!

-Да бъда душевен по-силен, прочувствено по-стабилен. Просто осъзнах някои неща. Както се споделя в света на огромния спорт – It’s a Business. Човешките взаимоотношения са по-назад. Не желая да разясня никого, само че пристигна ново управление, пристигнаха нови играчи – техните играчи. Аз обаче съм се научил първо да виждам себе си. Винаги ще се запитвам дали не можех да направя освен това. Сега виждам напред, ще запомня от Барселона хубавите моменти, които имах, както и другарствата, които сътворих. И не на последно място, имах опцията да играя с баскетболисти от най-високо европейско равнище.

-За пет години ти се случиха много неща, на които мнозина биха били задоволителни – бе определен за най-хубав млад състезател в Гърция, посписа с гранд като Барселона, избраха те в драфта на НБА, а в този момент си с контракт в " Олимпиакос ". Готов ли си за още по-дълъг път?

-За мен това е началото. Минах през тежки моменти, само че минах и през доста хубави. Имам още доста да изучавам, да упражнявам, да се развъртвам. Няма по какъв начин да съм удовлетворен като знаем по какъв начин прочете последния сезон за мен. Но това ме окуражи още повече и съм подготвен за борба.

-Кой е твоят претекст? Личното его, желанието за доказване, това да звучи добре името ти в устата на хората, парите, славата? Кое от всички, или всички дружно?

-Това е един въпрос, който Георги Давидов ми го задаваше и до момента в който бяхме дружно в Америка. Защо го правиш? Защо тренираш толкоз доста? Защо искаш да успееш? И аз му споделих, че обичам да оборвам хората, които не имат вяра в мен, само че най-много обичам да върша хората, които имат вяра в мен щастливи, да бъдат горди с мен. Правя го най-много за себе си, за моето семейство, за моите близки и другари, които обичам. За хората, които в никакъв случай не са се отказвали от мен, даже когато е било най-тежко. Радвам се, че тези хора са доста. Да, славата е прелестно нещо. Парите, които изкарва един баскетболист са сладко нещо, само че тези неща за мен са на втори проект. Аз поставям всичките тези старания, с цел да се усещам добре, да се чувствам благополучен, тъй като няма какво де се заблуждаваме, ние баскетболистите вършим това, което най-вече обичаме, което можем най-добре и за това ни се заплаща.

Снимка: bTV

-Усещаш ли, че в България доста деца те гледат със същите жадни очи, с които ти като дете си гледал огромните звезди в Солун при започване на твоя баскетболен път?

-Много желая децата да се влюбят в баскетбола от ранна възраст, да се възпламенят като мен и да стартират да играят и да идват в залата. Да спортуват и да стоят надалеч от пороците. А кой от тях ще стане огромен състезател, това е Божа работа. Надявам се в мое лице да виждат нещо положително, нещо положително и да ме последват.

-Ти не си ли надминал детските си фантазии?

-Моите фантазии в никакъв случай не са били дълготрайни. Аз постоянно съм обичал да бленувам в по-кратки периоди, в това, което следва и което първо мога да направя. От " Апоел " Никозия отидох в " Арис " Солун, от " Арис " прекосих в " Барселона ", в този момент ще бъда част от " Олимпиакос ". Близките ми са ме учили, че когато си стигнал едно високо равнище би трябвало да положиш старания да го задържиш, а не да падаш надолу, тъй като огромната мощ е в постоянството.

- " Олимпиакос " има страхотна история. Това, което съставляват Олимпиакос и Панатинайкос в европейския баскетбол няма база за съпоставяне на никое място другаде. Заради публиката и невероятните страсти. Защото и " Барселона " е огромен клуб, само че почитателите са в действителност несравними.

-В Испания тази аудитория и атмосфера, която има в Гърция ми е липсвала постоянно. В Испания културата е малко по-различна и надлежно и почитателите са много по-умерени. Да играеш да вземем за пример против " Панатинайкос " в претъпкана 20-хилядна зала е чувство, което е неописуемо като преживяване. Разбира се, когато тази аудитория се държи в тона на феърплея и няма ексцесии. Нямам самообладание да заиграя в " Олимпиакос " и да усетя атмосферата и в нашата зала. Тази атмосфера може да се съпоставя единствено с това, което се случва в Белград по време на дербитата сред " Партизан " и " Цървена звезда ".

Снимка: bTV

-В " Арис " по какъв начин ли ще гледат на теб като те видят по червен екип на " Олимпиакос "? Няма да са ти афектирани, само че сигурно няма и да бъдат щастливи да играеш против тях...

-Вече съм ревизирал програмата. Имаме мач против тях на 27 октомври в Солун, още в четвъртия кръг на шампионата. Солун постоянно ще остане в сърцето ми. Прекарах там пет години, там израснах, там се развих и като баскетболист, и като човек. Имам ужасно доста другари в града. Някои от тях към този момент ми писаха, че ме чакат на този дуел и че ще ме посрещнат добре. Иска ми се да имам вяра, че ще ме приветстват, тъй като това ще ме направи благополучен. По този метод ще схвана, че ме помнят, че не са ме не запомнили и че моята диря е към момента там.

-Имаше ли и други разновидности пред теб това лято, с изключение на " Олимпиакос ", на който почтено казано май не се отхвърля...

-Имаше, само че когато клуб като " Олимпиакос " те потърси, когато треньор като Дейвид Блат, който е ставал първенец на Европа няколко пъти и който е бил треньор на Леброн Джеймс в " Кливланд ", ти се обади и ти каже, че те желае, от там нататък няма какво да мислиш.

-Видях, че наблягаш в тренировката на пукотевица от разстояние. Това ли е твоята цел през новия сезон, това ли е задачата на Дейвид Блат, която ще има за теб, или просто случайност?

-Стрелбата от тройката е моя мощна линия. Опитвам се да я модернизирам и това лято работих доста върху нея и освен върху нея, както тук, по този начин и в Америка. Чувствам се доста добре физически.

-Не си ли малко слаб?

-През последния месец и половина съм качил 4 кг и половина. Надявам се това да ми помогне и на терена. По време на сезона е доста мъчно да се качва още маса, можеш единствено да поддържаш форма, тъй като имаме ужасно доста мачове, обрисуват се над 70 мача през годината и ще се опитам да задържа това, което имам сега и да задържа тези килограми, които имам сега до другото лято, когато да продължа да работя още повече.
Минчев избра 23-ма за Франция и Русия Все още не е ясно дали Александър Везенков ще бъде разполагаем
-С националния тим направихте страхотни неща, най-малкото ще докарате в България огромни тимове като Франция и Русия. Ти удовлетворен ли си?

-Аз съм малко отчаян, тъй като можехме да влезем с повече победи. Загубихме три мача по две точки. Само в последния мач загубихме с над 6 точки, само че съвсем постоянно е по този начин. Съжаляваме най-после за нашите шансове. Не знам в случай че през септември залата не се изпълни, с цел да гледат феновете звезди от НБА и от Евролигата, които ще дойдат у нас, то не знам по кое време ще я напълним.

-Ще те пуснат ли от " Олимпиакос "?

-До колкото знам, за септември клубовете ще пуснат играчите си в националните тимове. Аз доста желая да играя за България и се надявам да ми разрешат. Любомир Минчев направи доста за националния тим, резултатите приказват сами, въпреки че можехме и по-добре. Работим крепко, колективът ни е добър, само че дано да играем красиво и да напълним залата. Чудеса против тимове като Русия и Франция не трябва да се чакат.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР