Александър Важенин е директор на най-старото музикално училище в Сибир

...
Александър Важенин е директор на най-старото музикално училище в Сибир
Коментари Харесай

Директор на училище в Русия: С удоволствие ще бъда посланик на конкурса по китара в Кюстендил

Александър Важенин е шеф на най-старото музикално учебно заведение в Сибир - " П. И. Чайковски ". От шест години е отпред на музикалното учебно заведение в Екатеринбург, като все още там се образоват 700 деца във всички музикални дисциплини. Важенин е един от формалните посетители и член на интернационалното жури на 23-тия Международен конкурс за класическа китара " Акад. Марин Големинов " и извънредно за Actualno.com ще опише за своята кариера, усещанията си от Международния конкурс и сходствата сред българската и съветската просвета.
Здравейте! На първо място Добре пристигнал в град Кюстендил! Надяваме се да останете удивен от нашия град и Конкурса за китара! Ще ни разкажете ли, на първо време, за Вашата кариера в Русия?
Здравейте! Казвам се Александър Важенин. Родил съм се и съм израстнал в Урал - Свердловска област, в град Екатеринбург. Учил съм в Музикалното учебно заведение " П. И. Чайковски ", по-късно в Консерваторията в същия град, а в този момент съм Директор на Музикалното учебно заведение. С наслаждение одобрих поканата да бъда член на интернационалното жури на Китарния конкурс в Кюстендил!
Вие сте Директор на музикално учебно заведение в Екатеринбург. Ще ни разкажете ли малко повече за него - какъв брой възпитаници учат там, какви специалности и дисцплини има?
Нашето учебно заведение е първото в Урал и Сибир, което е основано преди 116 години и е с големи обичаи. По време на войната доста ученици на консерваториите в Москва и Санкт Петербург идват да преподават при нас и остават тук да живеят. Сега имаме всички секции и катедри, като все още учат 700 ученика и 220 преподаватели.

Какви са усещанията Ви от българската музика и просвета, сходни ли са с съветската?
Аз мога да кажа, че те освен са близки, само че те са общи! Аз не виждам никаква разлика в нашите култури. Ние имаме общи корени. Аз разбирам прелестно българския език и във връзка с културата също считам, че имаме доста огромни обичаи! Много съветски преподаватели идват в България, както и български - в Русия.
Що се отнася до Кюстендил - аз от първия ден се обикнах в този град! Уникална природа, минерална вода и доста, доста изкуство. Истински земен парадайс! Много е хубаво, че общинската администрация поддържа културата и този Международен конкурс за класическа китара! Аз съм пътувал по целия свят, само че на доста малко места се среща такова хубаво отношение към културата и изкуството! Поздравления!
Наистина е по този начин! За първи път ли сте в България, Кюстендил и на Международния конкурс? Какви са усещанията Ви?
С неспокойствие чакам състезанията дни, тъй като ми е доста забавно да се срещна и да чуя музиката на представителите на другите страни, на другите китарни школи от България и Европа. Ще се постарая да посетя всички концерти и рецитали, тъй като това е доста забавно за мен. Музиката е тази, която сближава другите нации! За страдание, политиката разединява, само че музиката сближава хората! Искам да видя другите техники,музициране, тълкования.
Аз съм впечатлен от този китарен конкурс, от отличната организация, от невероятния екип на читалище „ Братство”. България може да се гордее, че има едно такова музикално благосъстояние!
Чудесно, а имате ли желание да доведете и Ваши възпитаници, които да се включат в бъдещите издания?
Да, несъмнено! Вече с господин Иван Андонов имаме бъдещи проекти и през идната година доста наши ученицци по китара да вземат присъединяване в състезанието.
Аз ще бъда дипломат на кюстендилския конкурс в Русия и ще опиша за топлото и положително отношение, за чудесното посрещане, за положителните хора и по тази причина средище на духовността - читалище " Братство ", тъй като това не е просто един конкурс, а един същински празник!
Искам да кажа, че този конкурс е доста друг и поради поддръжката на Министерство на културата, което отпуска шест стипендии! Аз съм пътувал в доста страни и това е превъзходен образец за целия свят!
Несъмнено е по този начин! Вие сте част от интернационалното жури на музикалния конгрес. Какви са упованията Ви от състезанието и какво ще пожелаете на участниците?
За мен е доста забавно да видя равнището на участниците. Моето благопожелание е едно - да се показват по този начин, както са научени, с цел да покажат най-хубавото от себе си, тъй като журито е доброжелателно и ще ги поддържа до края на състезанието!
Пожелавам дългоденствие на Международния конкурс за класическа китара " Акад. Марин Големинов ", тъй като той значи доста - за Кюстендил, за България и за целия свят!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР