Александър Цветков е талантлив актьор, театрален продуцент, преподавател по актьорско

...
Александър Цветков е талантлив актьор, театрален продуцент, преподавател по актьорско
Коментари Харесай

Александър Цветков и „Шоу-лекция за щастие” на фона на българската действителност

Александър Цветков е надарен артист, сценичен продуцент, учител по актьорско майсторство, основател и началник на частен Театър БХАЛГ , уредник и участник в благотворителни и дарителски акции, самостоятелен актьор.
 
е основан преди към четири години като различна форма за реализация на млади гении в областта на театралните изкуства. Към днешна дата организацията има осъществени четири професионални театрални плана, изнесени са към 20 представления, множеството от които на централни софийски подиуми. Трупата наброява съвсем 30 души и е взела участие на няколко фестивала, откроявайки се с ексцентрични и новаторски представления. За реализирането на всичко това и на фона на българската реалност, Цветков се оправя без финансова помощ от страната или частния бранш.
 спектакъл БХАЛГ Александър Цветков Снимка: Театър БХАЛГ
Срещнахме се с борбения създател Александър Цветков във връзка откриването на театралния сезон на 1 октомври. За спектакъл БХАЛГ това ще се случи с „ Шоу-лекция за благополучие ”. Ето какви забавни истории имаше да ни показа той:
 
Как се зароди концепцията за театъра?
 
Преди да се роди концепцията за Театър БХАЛГ се роди една друга концепция – за пост-апокалиптичния театър „ 19:11 “. Ние бяхме група актьори под шапката на непрофесионална театрална организация, само че това, което ни обединяваше, бяха общите ни възгледи за правенето на модерно изкуство. Искахме да покажем един актуален прочит на класическата антична драма, обединявайки някои от най-разтърсващите фрагменти от нея в нов сюжет с доста модерни театрални средства, като аудио-визуални резултати, бойни подиуми, каскади и други и по този метод да представим пред феновете тематики и послания, които намират своята новост и през днешния ден. В развиването на работния развой, незабелязано се построи прелестен колектив. Проектът ни обединяваше посредством доста положителна сила и в този миг разбрахме, че съставът ни няма да се задоволи единствено с една режисура. Тогава изпитахме потребност и апетит да създадем организация, подаваща ръка на хората в актуалното изкуство и това да бъде един различен път за реализация на млади гении.-->
 
Малко по-късно създадохме спектакъл БХАЛГ и защото апетитът идва с яденето, се родиха и още няколко плана, измежду които „ Шоу-лекция за благополучие ” по текстовете на Иво Иванов от " Кривата на щастието ", авторската пиеса „ ФИЛМ ”, представлението за дребни и огромни деца „ Супер Марио “. Последваха представления, фестивали, нови хрумвания, нови спектакли и планове, и по този начин до през днешния ден...
 спектакъл БХАЛГ Александър Цветков Снимка: Театър БХАЛГ
Несъмнено е мъчно – организация, хора, администрация и след всичко това би трябвало да останете одушевен и въодушевен. Как се справяте? Какво Ви държи и Ви дава тласък?
 
Да, първоначално организацията беше сложна, все по-трудно е и до през днешния ден. Не чаках, че театърът ще притегли толкоз окуражени млади персони с готовност, които да се развиват и да творят, нито че ще управлявам екип от толкоз доста хора. Как се оправям отпред на всичкото това? Не зная! Дори на моменти мисля, че не се оправям. Успехите ни като частна организация демонстрират, че всичко върви сполучливо, само че защото съм задоволително сериозен към себе си и към сътрудниците си, постоянно намирам какво може да се усъвършенства в процеса на работа и малко или доста се стремя да наложа такова мислене измежду тях.
 
Основен мой тласък, с изключение на триумфите, са хората, с които работя. Те ме зареждат извънредно доста, тъй като виждам, че в България има млади актьори, които дават всичко от себе си, с цел да се развиват.  Вдъхновява ме и отношението на нашите сътрудници, тъй като виждам, че има организации, които имат и различен метод с изключение на нормалния бизнес метод на мислене. Всичките ни сътрудници са точно такива и желая да им благодаря, че подават ръка на културата и изкуството в България, помагайки на частна натрупа като нашата. Те са доста, само че измежду тях бих желал да отлича Борислав Бояджиев и Тервел Пулев, които се оказаха извънредно земни хора и се съгласиха да ни спомагат в работата по най-мащабния ни план – пиесата на спортна тема " Ъперкът " на руския създател Виктор Смирненко. Разбира се, благодаря на всички наши партньорски организации, които потвърждават, че има хора в България, на които им пука за бъдещето на нацията.
 спектакъл БХАЛГ Александър Цветков Снимка: Театър БХАЛГ
Скоро ще ни изнасяте „ Шоу-лекция за благополучие ”. Е, какво е благополучие?
 
Ако би трябвало да изтъквам Буда: „ Щастието е момент, който се намира сред два мига на страдалчество ”. Но мисля, че всеки го намира и схваща по друг метод. „ Някои хора умеят да се любуват на дъжда. Останалите просто се мокрят “. В този ред на мисли – щастието е въпрос на избор. За себе си бих дал отговор, че щастието е в този миг и пътят към него. Но това, несъмнено, са моите заключения след почти три години работа с прелестните текстове на Иво Иванов. Винаги ще съм безпределно признателен за неговия жест, той ни освободи от авторските си права върху „ Кривата на щастието “, с цел да може спектакълът да стане вероятен. Не го познавах преди да се свържа с него за да позволи да използваме вдъхновяващите му истории. Иво е доста светла персона, която умерено бих добавил към тези другари и сътрудници, които ни подтикват, въодушевяват да работим в сложните времена за изработка на изкуство.
 
Нека хората да заповядат на 1 октомври и съм сигурен, че всеки ще откри нещо за себе си, което ще го направи благополучен. Най-вече човек схваща щастието, когато оцени дребните мигове, които някак не виждаме, преди да ги загубим. След спектакъла хората съумяват да се ухилен, да открият своето благополучие. Радвам се да виждам лица, които идват да го гледат по няколко пъти, като ние променяме по нещо всякога.
 
Ние пък се радваме, че срещнахме Александър Цветков. А в случай че желаете да се насладите на работата на трупата му, заглавията в репертоара на Театър БХАЛГ са: „ Шоу-лекция за благополучие “ – шоу-програма по текстове на Иво Иванов, създател на „ Кривата на щастието “ и „ Отвъд играта “; „ Супер Марио “ – детска режисура по нашумялата игра на Нинтендо, построена по екологични претекстове посредством промяна на материали за рециклиране; „ ФИЛМ “ – модерна трагична комедия по автентичен случай; „ 19:11 “ – пост-апокалиптичен театър, основан на осъвременени фрагменти от класическата антична драма; " Ъперкът " – пиеса на спортна тема от руския създател Виктор Смирненко.
 спектакъл БХАЛГ Александър Цветков Снимка: Театър БХАЛГ
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР