Александър Стамболийски е политик от голяма величина. Това, че днес

...
Александър Стамболийски е политик от голяма величина. Това, че днес
Коментари Харесай

Анастасия Мозер: Това, че сме в ЕС и НАТО е продължение на идеите на Александър Стамболийски

Александър Стамболийски е политик от огромна големина. Това, че през днешния ден сме част от Европейския съюз и от Атлантическия алианс е продължение на неговите хрумвания. Той е бил за съдействие сред страните, а не за борба, за мир и народовластие, за независимост. Жалко е, че някои към момента не схващат както би трябвало неговата същина и се пробват да омаловажават неговото дело, само че то е записано в томовете законодателство от ръководството на Земеделския съюз и в неговото съвременно, модерно мислене. Това съобщи в местността Янини грамади над село Славовица почетният ръководител на партия Обединени земеделци Анастасия Димитрова-Мозер.

Там земеделци и демократи от страната се събраха на Националния възпоменателен събор в памет на земеделския водач, политик и общественик, погубен свиреп преди 95 години от своите политически съперници. Съборът стартира с панихида, отслужена от отец Иван, в памет на Александър Стамболийски, Никола Петков, доктор Г. М. Димитров и всички знайни и незнайни земеделци отдали живота си за земеделската концепция. Над Янини грамади прозвучаха националният и земеделският химн и безконечната ария “Сей, земеделецо”, по стихове на Иван Вазов. Гости на събитието бяха зам.-председателят на 44-то Народно заседание и депутат от ГЕРБ Емил Христов, Жаклин Толева – ръководител на БДФ, доцент Борислав Великов – ръководител на Българска нова народна власт, Дейвид Патерсън – секретар по политико-икономическите въпроси на посолството на Съединени американски щати, представители на локалната власт и синдикални организации.

Поздравителни адреси към събора изпратиха ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева и ръководителят на Съюз на демократичните сили Божидар Лукарски. “Днес, единствено 7 дни след 2 юни, когато означаваме трагичната кончина на един различен огромен българин, означаваме кончината на Александър Стамболийски. 95 години не могат да покрият със давност името, концепциите и подвига на Александър Стамболийски. И през днешния ден – след оня нечовечен 14 юни 1923 година, те още веднъж са живи. Затова, свеждайки чело пред името, пред знамето, пред делото на Стамболийски, ние би трябвало да имаме отговорността да ги предадем и на бъдещите поколения”, се споделя в приветствения адрес от ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Анастасия Мозер посочи срещата на върха „ Европейски съюз - Западни Балкани” и акцентира, че тя е част от концепциите на Земеделския съюз и на Стамболийски, който е бил за основаването на Балканска федерация, с цел да могат страните от района дружно, обединени да се опълчват на опитите извън за тяхното опълчване и разцепление.

В подтекста на днешната политическа обстановка Анастасия Мозер прикани за „ обединяване на демократичната общественост и за съдействие с държавното управление на ГЕРБ”. Убедена съм, че те би трябвало да работят дружно, да преодолеят политическия си нарцисизъм, който докара до това да има обединения, наложени от събитията, акцентира тя.

Само положителното съдействието сред ГЕРБ и демократичната общественост, от която са част и Обединени земеделци, ще понижи на идващите избори наличието в Народното събрание на Българска социалистическа партия, които са нездравословни за България, уверена е Анастасия Мозер.

Тя напомни думите на Стамболийски, който споделя, че комунистите са като скакалците и където минат, след тях нищо не остава. Затова дано не си вършим илюзии за предишното, а да работим за бъдещето и да го посрещнем с нови хрумвания и консолидация, а не с борба, приключи словото си почетният ръководител на Обединени земеделци.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР