Александър Сиди е един от най-младите депутати в 44-ото Народно

...
Александър Сиди е един от най-младите депутати в 44-ото Народно
Коментари Харесай

Депутат разкри пред БЛИЦ TV как опашките пред КАТ да бъдат премахнати! Ще издържи ли коалицията ГЕРБ - ОП?

Александър Сиди е един от най-младите депутати в 44-ото Народно заседание. 35-годишният политик е член на парламентарната група на Обединени патриоти. Част от парламентарната комисия по Енергетика. Потърсихме го във връзка революционната му концепция за унищожаване на тромавите процедури по регистрация на коли в КАТ. Ето по какъв начин господин Сиди отговори на въпросите на Ивайло Крачунов. - Г-н Сиди, по какъв начин ще реализирате концепцията си за унищожаване на административната тежест при регистрацията на коли в КАТ?
- Регистрацията на коли в КАТ сега е толкоз тежка, че от време на време продължава с дни. Затова в някои случаи ти се постанова да си вземеш отпуска, с цел да си регистрираш новата кола.

с мои другари, най-много от Англия, сме си говорили по какъв начин там тази процедура е доста по-облекчена. Там се изпраща едно писмо, в което полицията се уведомява, че си си купил автомобил и това е всичко. След това ти изпращат на адреса талона и останалите документи на към този момент записаната кола.

От началото на мандата на кабинета " Борисов 3 " сме разговаряли с мои сътрудници в Народното събрание и с представители на Обединени патриоти в изпълнителната власт и съответно със зам.-вътрешния министър от нашата квота Стефан Балабанов, че административната тежест в КАТ би трябвало да се понижи. Нашите съдружни сътрудници споделят концепцията, че сме поели по верен път и част от ограниченията, които предлагаме за КАТ ще влязат за разглеждане в Народното събрание.

- Какви са съответните ограничения, които предвиждате за облекчение на процедурата по регистрация на коли?
- Това, което би трябвало да се случи, откакто даден човек си е купил автомобил, е да подаде документите по електронен път до КАТ. След това от там би трябвало да му върнат обработените документи на адреса.

Засега първата стъпка от ограниченията, които са набелязани от премиера Борисов, е да се понижи административната тежест по райони на КАТ. Т.е., в случай че човек си купи автомобил в София от човек, който го е записал в София, то тогава няма да има потребност да върви до КАТ, а ще изпрати единствено едно съобщение, след което ще получи документите си на адреса.

Искаме да понижим административната тежест в КАТ, с цел да може да се усили контролът по пътищата, който е извънредно значим.

Няма потребност да има толкоз многочислена администрация в КАТ, която да приема и обработва документи, а през това време хората да чакат на опашки. По-добре е тези чиновници да бъдат преназначени, с цел да управляват придвижването и да наблюдават за спазването на реда, тъй като България е страната с най-вече произшествия.

- Смятате ли, че предложенията Ви ще бъдат признати в границите на една година?
- Много се надявам! Видяхме и от думите на премиера Борисов, че ще се работи по посока на понижаване на бюрокрацията.

Разбира се която и да е система ще се реформира извънредно мъчно. Наясно сме, че смяната, която предлагаме надали ще се случи за толкоз малко време, само че това е пътят и ние сме длъжни да работим в тази посока, тъй като е добре да пренесем в България положителните практики от Европа.

Така ще бъде лимитирана и корупцията. Видяхме неотдавна по какъв начин една група от малцинствата са трансформирали в бизнес регистрацията на коли в Пловдив. Подобни порочни практики ще бъдат отстранени с новите ограничения за регистрация на коли, които предлагаме.

Няма никаква потребност да преминаваш още веднъж през каналите на КАТ, когато си купиш автомобил, който е минал механически обзор. А както знаем, за техническите прегледи си има обособена работа - ДАИ.

Надявам се, че напълно скоро ще въведем концепцията си за регистрацията на коли в цялата страна.

Използвам случая да поздравя и служителите на реда, които всеки ден се грижат за обществото с техния професионален празник (5 юли) и да им пожелая доста здраве и триумфи.



- Какво е мнението Ви за премахването на предупредителните табели пред камерите, които наблюдават за скоростта?
- Признавам си, че като водач ми се е случвало да се веселя, че има такива табели. Но като депутат знам своята отговорност и че това, което вършим с тези камери е да покажем къде има такива, които наблюдават за превишаване на скоростта. Това е неверно, тъй като контролът би трябвало да е всеобщ, непредвиден и неочакван.

В противоположен случай съм виждал доста обстановки, при които човек понижава скоростта, когато види предупредителната табела, а по-късно продължава да кара бързо. Това ми се е случвало и на мен, когато всяка седмица пътувам по автомагистрала " Тракия " до изборния си регион.

Разбира се аз се старая да се движа съгласно рестриктивните мерки, само че има и хора, които карат с доста над позволената скорост. Това демонстрира, че предварителната защита с предупредителните табели не е задоволителна, тъй като в случай че беше задоволителна, нямаше да има толкоз доста произшествия.

За злополуките не са отговорни единствено старите коли и неприятните пътища, които към този момент не са толкоз неприятни. Проблемът е по-скоро в човешкия фактор. И затова би трябвало да се ограничи шофирането с висока скорост в дълъг сектор от пътя.

Когато инспекциите са неочаквани и стартират да заваляват фишовете за превишена скорост, това ще накара доста хора да се замислят.

- Какво бихте споделили на служителите на реда, които избраха деня на професионалния си празник, с цел да стачкуват?
- Честно казано проблемите в бранш Сигурност не са от през вчерашния ден. Разбира се няма по какъв начин да кажем на който и да било български жител, че не заслужава по-високо заплащане.

Полицаите заслужават освен по-високи заплати, само че и възстановяване на изискванията, в които работят - средата, униформите и колите. Но това е и въпрос на благоприятни условия от страна на страната. Защото колкото и да ни се желае да дадем огромна сума за нарастване на заплатите на служителите на реда, тя не е планувана в бюджета за тази година.

Това, което ние ще създадем като част от ръководещото болшинство е да се опитаме да намерим опция да бъдат нараснали заплатите на служителите на реда и то по-скоро за тези, които работят на терен. Самите служители на реда се оплакаха, че има огромно неравноправие в заплатите сред тези, които работят в офисите и тези, които всеки ден са на улицата. Това не е заслужено, тъй като служителите на реда, които работят на улицата са изложени на доста повече опасности!

За да се оправим с престъпността би трябвало да повишим приходите на служителите на реда. Това се отнася и за военните. Хората от бранш Сигурност би трябвало да са сигурни и почтено заплатени.

За страдание опциите на страната не са огромни. За да се покачват заплатите по принцип, би трябвало да се покачва стопанската система. По тази причина е належащо да се усъвършенства икономическия климат в страната.

Всички заслужават да получават по-високи заплати. Не единствено служителите на реда, само че също по този начин учителите и лекарите.

- Част от политическите водачи са на мнение, че обединението ГЕРБ - Обединени патриоти ще се пропука. Как ще им отговорите?
- Нормално е хора, които не са дали своят вот за една от двете политически сили да кажат сходно нещо. Тези хора ще са срещу такова съдружно държавно управление и ще се надяват, че мандатът му ще свърши бързо.

На тях ще им отговоря единствено едно - България има потребност от непоклатимост. За трети следващ път на избори се потвърждава, че тази непоклатимост идва от политическа партия ГЕРБ, която е най-голямата политическа мощ.

Всички тези, които считат, че ГЕРБ не би трябвало да ръководи, очевидно тотално са сбъркали. На предварителните избори на 27 март хората доста тъкмо споделиха съответно какво тъкмо чакат като ръководство. Те дадоха мандат на ГЕРБ, дадоха мощ на нас да бъдем незаобиколимия фактор в политическия живот на страната.

Очевидно е, че хората харесаха нашата стратегия и ние се опитваме постепенно и бавно да работим по нея.

Видяхте, че успяхме да убедим една консервативна дясна партия като ГЕРБ да отвори леко тематиката за повишение на приходите.

Това, което направихме с повишението на пенсиите е необикновен пробив, въпреки и не по този начин както искахме и обещавахме по време на предизборната акция. В последна сметка това са действителностите. Обединени патриоти не спечелихме изборите, макар че постигнахме доста висок резултат.

Не управляваме сами, с цел да можем да насочим целия финансов запас в съответна посока за увеличение на пенсиите на 300 лв., каквито са главните рецензии на нашите съперници.

За страдание на моменти опозицията се държи много необичайно и несъответстващо.

- Нали това е работата на опозицията - да демонстрира грешките на ръководството!?
- Опозицията вкарва законопроекти, за които е наясно, че няма по какъв начин да минат в Народното събрание. Явно задачата им е да вкарват шлака и слама, с цел да изясняват по-късно по какъв начин Обединените патриоти са неприятни и това държавно управление би трябвало да си върви незабавно.

На тези критици ще кажа едно - държавното управление няма да си върви незабавно, тъй като то бе определено законно от повече от половината български жители.

В последна сметка ще е отлично държавното управление да изкара целия си мандат, не за друго, а тъй като по този метод биха се случили тези неща, които са заложени в съдружното съглашение, което ще направи животът на хората по-добър.

За следващ път на избори виждаме, че хората не са чак толкоз разочаровани от ГЕРБ, т.е. това е нещо, което хората желаят.

Демокрацията е тази идеология, която би трябвало да накара малцинството да се преценява с концепциите на болшинството, а е явно, че болшинството от българските жители харесват обединението ГЕРБ - Обединени патриоти.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР