Александър Шаламанов е голямата легенда на Славия и първият български

...
Александър Шаламанов е голямата легенда на Славия и първият български
Коментари Харесай

Голяма легенда на Славия: Филип Кръстев има качества да играе голям футбол

Александър Шаламанов е огромната легенда на Славия и първият български футболист, попаднал в идеалния тим на международно състезание. Шами е определен измежду най-хубавите 11 на мондиала в Англия 1966 година, макар че тогава тимът ни записва три загуби. Участва в първия полуфинал от евротурнир на български тим. През 1967 година Славия се изправя против шотландския гранд Глазгоу Рейнджърс за място на финала, само че " белите " губят с общ резултат 0:2 в двата мача. Шаламанов два пъти е избиран за футболист №1 на България - през 1963 година и 1966 година Пред " България Днес " огромният Шами споделя усещанията си от новия огромен гений, израснал на " Овча купел " - Филип Кръстев. Фифи към този момент подписа контракт с " Манчестър Сити, като в началото ще се обиграва в белгийския Ломел.

- Г-н Шаламанов, Славия още веднъж зарадва България със мощен футболист от своята школа. Филип Кръстев към този момент има контракт с Манчестър Сити. Колко надалеч във футбола може да стигне това момче?
- Със сигурност Филип има качества да играе огромен футбол. Познавам го още от времето, когато беше напълно малко момче, може би 8- или 9-годишен. Още тогава ми направиха усещане методът, по който работи с топката, и отличната му техника. След това той прояви непримиримост и упоритост. Родителите му също имат огромна заслуга за неговото израстване. В неговия набор имаше още едно доста надарено момче, което също се споделя Филип, само че той се реалокира в различен софийски тим и от този момент му изгубих дирите. А Кръстев остана при нас в " Овча купел " и това се оказа вярното решение за него.

- В мача против Левски Филип вкара хубав гол, с който донесе и успеха на тима. Доколко договорът с Манчестър Сити въздейства на неговото самочувствие и може ли това да се окаже един огромен подтик в неговото развиване?
- Гледах деликатно изявите на Филип в мача против Левски и съм мощно впечатлен от метода му на игра. Изпусна едно състояние пред вратата на " сините " и тогава за миг си помислих, че това може да му повлияе душевен и да скапе представянето му в тази среща. За благополучие, се случи тъкмо противоположното. Филип се стимулира още повече. Във значим миг се нагърби да надиграе отбраната на Левски, вкара прелестен гол, а това донесе и успеха на тима. На този стадий той демонстрира една забележителна резистентност и в случай че продължава в този дух, го чакат триумфи във футбола.

- Освен чисто футболните качества, които Филип несъмнено има, какво още е нужно, с цел да може той да развие гения си в най-пълна степен?
- Много значими за него ще бъдат първите му месеци в чужбина. Ще попадне в напълно друга, непозната за него среда. Тук има всекидневната поддръжка на фамилията и своите близки, а там животът му ще бъде различен. Трябва да издържи и да не се пречупи. Ако успее сполучливо да се приспособява, сигурно на терена ще покаже на какво е кадърен.

- На трибуните на стадион " Георги Аспарухов " беше и националният селекционер Георги Дерменджиев. Доколко Филип е подготвен за дебют в държавния отбор и може ли да бъде потребен в идния бараж за Евро 2020 с Унгария?
- Трябва да се дава път на младите в националния тим. Какво като Филип няма 20 години? Ами преди време Митата Якимов и Гунди на какъв брой влязоха в националния тим? На 20 години Якимов класира България за първи път на международно състезание с гола си във вратата на Франция през 1961 година Това също беше бараж и се игра в италианския град Милано. Защо и в този момент едно младо момче да не стане воин за националния тим?

- Върнахте се обратно към златните години на българския футбол, когато имаше огромни майстори на терена и стадионите бяха препълнени. На кой от играчите от вашето потомство ви наподобява Филип Кръстев?
- Филип има присъщ финес и техника. В него има нещо от това, което притежаваше Никола Котков. Но най-вече ми наподобява на Христо Илиев-Патрата. Случайно или не, Илиев също вкара съдбоносен гол на Франция в тези квалификации за мондиала в Чили 1962 година Тогава победихме " петлите " с 1:0 на стадион " Васил Левски ". Дано съвпаденията продължат и Филип също да запише името си в историята на българския футбол.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР