Александър Петров и Руслан Боширов, които британската прокуратура обвинява за

...
Александър Петров и Руслан Боширов, които британската прокуратура обвинява за
Коментари Харесай

Великобритания ще повдигне обвинение на двама руснаци за отравянето с "Новичок"

Александър Петров и Руслан Боширов, които английската прокуратура упреква за опита за ликвидиране на Сергей и Юлия Скрипал

Още по тематиката
Новите наказания на Съединени американски щати против Русия влязоха в действие

Москва няма да има достъп до американски експорт на артикули и услуги, свързани с воеенната промишленост и националната сигурност
27 авг 2018
" Новичок " се завърна в Солсбъри

Русия твърди, че е предложила помощ за следствието, само че тя е била отказана
5 юли 2018 Британската прокуратура заяви, че има задоволително доказателства, с цел да повдигне обвинявания на двама съветски жители за опита за убийството на някогашния шпионин Сергей Скрипал, щерка му Юлия Скрипал и един служител на реда. Това са Александър Петров и Руслан Боширов и те са първите имена, които Кралската прокуратура на Англия посочва като директни причинители на покушението, оповестява Reuters.

Обвиненията

Властите ги упрекват в скрит план за убийството на Сергей Скрипал, опита за убийството на Сергей и Юлия Скрипал, владеене и приложимост на субстанции, които нарушават Конвенцията за възбрана на химическите оръжия, и съзнателно нанасяне на тежка телесна щета на Юлия Скрипал и служителя на реда Ник Бейли.

Сергей Скрипал и щерка му бяха открити в английския град Солсбъри на 4 март след контакт с нервнопаралитично вещество. Изследвания демонстрираха, че става дума за отровно бойно вещество от групата " Новичок ", разработвана в някогашния Съветски съюз, а Западът упрекна Русия за офанзивата.

Заради случая се стигна до изпъждане на десетки западни дипломати в Москва и съветски дипломати в Европа и Съединени американски щати, а на Русия бяха наложени наказания. Очаква се по-късно през днешния ден по тематиката да приказва и английският министър председател Тереза Мей.

По-малко от час след известието съветският представител в Организацията за възбрана на химическите оръжия Александър Шулгин повтори позицията на Москва, че Русия няма нищо общо с офанзивата в Солсбъри.

Какво е разкрито

Според полицията в Лондон двамата са пристигнали на летище " Гетуик " от Москва на 2 март и са останали в хотел City Stay в източен Лондон, преди да отпътуват за Солсбъри на 4 март. Според същата информация те са се върнали в Русия още същия ден, написа BBC.

Петров и Боширов са на възраст към 40 година и са пътували с съветски паспорти. Издадена е европейска заповед за ареста им, само че Русия няма да бъде търсена за подпомагане, защото конституцията ѝ не разрешава екстрадиция на личните ѝ жители.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР