Александър Палешутски: При нормални обстоятелства произвеждаме 2300 стола на ден

...
Александър Палешутски: При нормални обстоятелства произвеждаме 2300 стола на ден
Коментари Харесай

Александър Палешутски от мебелната "Средна гора": Магазините на IKEA са затворени, складът ни е пълен с продукция

Александър Палешутски: При естествени условия произвеждаме 2300 стола дневно за IKEA и 600-700 – за норвежката STOKKE

© Цветелина Белутова Мебелната компания " Средна гора " от Стара Загора e най-дългогодишният български снабдител на шведската IKEA - партньорството с веригата стартира през юни 1979 година През 1995 година българската компания е приватизирана, а три години по-късно приключва специализирането си в производството на столове. До 2012 година " Средна гора " е най-големият европейски снабдител за IKEA на столове от иглолистна дървесина. След това в отговор на пазарните трендове компанията се ориентира към произвеждане и на букови произведения. През 2011 година сдружението стартира партньорство с друга огромна мебелна група - норвежката STOKKE. За 2018 година " Средна гора " регистрира 26.360 млн. лева чисти доходи от продажби, а за 2019 растежът е близо 10%. Заетите в компанията са към 500.

Как се отразява на работата на компанията изключителната обстановка?

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики - Първата седмица след оповестяване на изключителното състояние към момента работехме, само че по-късно затворихме съвсем напълно предприятието. Причината е, че магазините на IKEA в цяла Европа не работят, а складът ни е цялостен с продукция. Продължаваме да работим за норвежката мебелна група STOKKE и в това произвеждане са заети 50-60 души. За двете седмици до момента сме изнесли два тира с продукция за сътрудниците ни в Норвегия, които продават главно по интернет.

Каква е ориста на останалите работещи в компанията?

- Останалите работещи са в отпуск. Тъй като е началото на годината, за този откъслек от време имат право на 5 дни заплатен отпуск, през останалото време са в неплатен. Заетите по лист са към 500-510, имаме 10-15 в отпуск по майчинство. Разделихме се и с към 15-20 души, които бяха на изпитателен период при нас. Имам лист за редуциране на работещи - към 30 души са в пенсионна възраст и съм постигнал единодушие с тях за освобождение. Вероятно ще са наложи редуциране и на други.

Какво е нормалното среднодневно произвеждане на компанията?

- При естествени условия произвеждаме 2300 стола дневно за IKEA и 600-700 - за STOKKE. Имаме и един модел за детско столче и масичка, от който произвеждаме 300-400 дневно. За януари и февруари това бяха естествените ни потенциали.

Ще се възползвате ли от препоръчаната от държавното управление поддръжка по схемата 60/40, при която страната ще компенсира заплатите на работещите в размер на 60% от брутните им хонорари?

- Много бих желал да се възползваме. Проучваме тази опция, само че доколкото виждам написаното, схемата важи единствено в случай че не съкращаваш работещи, а при нас не виждам по какъв начин ще стане без съкращения.

През април 2015 година започнахте да изпълнявате плана " Да растем дружно с IKEA ", който планува до 2023 година да достигнете един милион стола годишно произвеждане. Как ще се развива с този план?

- Засега нямам ясна визия по какъв начин ще се развие планът, само че не сме се отказали от него. Заради този план " Средна гора " всяка година влага целеустремено минимум един милион лв. в разширение на индустриалните си мощности особено за шведската верига - в съвременно съоръжение, автоматизация, нови технологии. Последната година инвестирахме дори 1.5 млн. лв.. Имаме планувана инвестиция за още половин милион лв. за доставка на неповторимо съоръжение, за което сме платили 10% от цената. Не знам обаче дали въобще ще я стартираме, тъй като към този момент не е ясно дали това съоръжение ще ни е належащо в бъдеще. Всичко зависи от това какъв брой ще продължи актуалната спешна обстановка.

Имате ли запаси в тази обстановка?

- Нямаме продажби, нямаме доходи, нямаме запаси. При предходната финансова и икономическа рецесия също нямахме поръчки, само че миналата година имахме рекордна облага и това ни избави, до момента в който производството потръгне отново.

Имате ли проблем с разплащанията?

- До 13 март всичко, което трябваше да бъде платено, е платено. След това спряхме заплащанията, тъй като спряхме работа. На 25 март обаче внесохме 205 хиляди лв. за осигуровки, с цел да сме чисти пред страната и хората. За идващия месец не знам какво ще се случи. По принцип януари-април са слаб сезон за търговията с мебели, продажбите не са мощни даже и при естествени години. По това време на годината складовете на IKEA са цялостни, а в този момент и магазините са затворени. Просто неприятно съвпадане.

Какви са прогнозите ви за развиване на компанията?

- Развиваме разнообразни сюжети. Според единия, в случай че в този момент продажбите са нулеви или близки до нулата, надяваме се през юни-юли да доближат 50-60% от нормалните, а в края на годината - 80% от това, което е било през същия интервал на предходната година. Ако този сюжет се сбъдне, ще изплуваме.

Интервюто взе Мара Георгиева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР