Александър Морфов. Снимка: БГНЕСНови надписи се появиха на вратите на

...
Александър Морфов. Снимка: БГНЕСНови надписи се появиха на вратите на
Коментари Харесай

Александър Морфов: В Народния театър е създадена безмозъчна партийна централа

Александър Морфов. Снимка: БГНЕС
Нови надписи се появиха на вратите на шефа на Народния спектакъл „ Иван Вазов “ Васил Василев и пиарката Велислава Кръстева. На неговата написа: “Официален офис на Движение за права и свободи “, а на нейната – „ Приемна на Движение за права и свободи “. И този път създателят на надписите е основният режисьор на културната институция Александър Морфов.

Той декларира, че по този метод показва митинга си против „ безмозъчната партийна централа “, основана и узаконена от Василев в Народния спектакъл. По думите му шефът управлявал като едноличен феодал, играейки по тънката нота на слабостта на бедния човек “.

„ Велислава Кръстева няма нито съвест, нито принадлежност. Тя е всичко това, което й наредят нейните господари “, показва Морфов пред „ Площад Славейков “. И цитира Гьобелс: „ Аз нямам съвест, моята съвест се споделя Адолф Хитлер “.

Режисьорът незабавно уведомил Василев, че надписите са негово дело. Въпреки това шефът твърдял, че не знае чие дело са. Морфов е бил привикан в полицията да дава пояснения. Но освен той, а и брачната половинка му Рени Врангова. Според Александър Морфов по този начин целят да го сплашат, че и фамилията му е на прицел.

Морфов акцентира, че шефът Васил Василев освен е основал, само че и узаконил „ безмозъчната партийна централа “ в Народния спектакъл. Той твърди, че първата стъпка на Василев била да купи артистите. Актриса, чието име Морфов не посочва, споделила в диалог във връзка с морала, че бедният човек няма морал.

„ Това е новото верую “ в театъра, споделя Морфов. И твърди, че Василев желал да ръководи театъра като частна компания. Разцепил на две културната институция, заплашвал, унижавал, уволнявал правилните чиновници на театъра. Главната художничка на осветлението напуснала. По думите на Морфов евентуално е била притисната до стената, както и останалите, които са си тръгнали от театъра, несъгласни със „ сталинската форма на ръководство “.

„ Василев е заловен в примката на Доган, Борисов и цялата тази компания “, показва Морфов. Той счита, че шефът на театъра има за цел да освободи и него, защото е „ бодил “ в очите на въпросната компания.

„ Аз съм срещу неналичието на морал и политическите назначения, които трансформират културната институция в дърщерна фабрика на сараите на Доган и Борисов “, споделя Морфов. И добавя, че неговият митинг ще продължи. С надписи по вратите в Народното събрание, Министерския съвет, Президентството.

В умозаключение режисьорът декларира, че в случай че не бъде уволнен, на 25 януари е първата му подготовка. На въпрос дали това ще е „ Троянският кон “, дава отговор, че обича да слага пиеси, които го вълнуват. Като „ Мефисто “ на Клаус Ман и „ Съзаклятие на лицемерите “ на Михаил Булгаков.

„ А другояче: взимайте флумастерите и драскайте, драскайте, хора “, приканва Александър Морфов.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР