Александър Маринов Стар анекдот (несръчно употребен за съвременна реклама):Семейство избира

...
Александър Маринов Стар анекдот (несръчно употребен за съвременна реклама):Семейство избира
Коментари Харесай

Но, скъпа, това е огледало!

Александър Маринов

Стар виц (несръчно използван за модерна реклама):

Семейство избира картини за новото си жилище. Жената се взира дълго и споделя "този натюрморт ще пасне отлично на трапезарията “. Мъжът сепнато се обажда, "но, скъпа, това е огледало " .

Годишният отчет за положението на защитата и въоръжените сили (както и другите съществени аналитични документи на правителството) не е безсмислено графоманско упражнение. Той би трябвало да показа на обществото обстановката и произлизащите от нея дейности, които жителите да схванат, одобряват и поддържат. Само следователно ръководството ще има нужната здрава основа, с цел да създаде и приложи нужните политики. Неточната, още повече умишлено изопачената, картина на проблемите и заканите освен подвежда обществото, само че и основава условия за неправилни решения. Така се стига до прахосване на така и така оскъдните ни запаси и до занемаряване на действителни (за сметка на мислени или раздути) опасности.

Приетият наскоро от кабинета документ разбуни духовете с експлицитното и преднамерено очебийно установяване на

Русия като директна опасност

за националната сигурност на България. Проблемът в това отношение е действителен освен тъй като липсват безапелационни причини, още по-малко – ясни доказателства. Българското държавно управление сътвори казус, защото нито една друга страна от Европейски Съюз (дори интензивно експлоатиращите в собствен интерес съветската опасност поляци и прибалтийци) не е присъединила подобен експлицитен текст в собствен формален политически документ. По срещите на НАТО е разбираемо да витае войнствена изразителност, само че когато става дума за националния интерес, сериозните политически водачи са доста внимателни.

Нещата още повече се оплетоха след нескопосания опит на премиера Бойко Борисов да пояснява държавната позиция в жанр "раздумки в Ганкиното кафене ". От думите му освен се разбра, че Русия е опасност за България, просто тъй като генсекът на НАТО я дефинира като такава, само че и че съветските самолети и ракети са подготвени да полетят към страната ни. Явно министър-председателят не осъзнава, че обекти в някои страни са в действителност заложени като цели за съветските ракети, само че не автоматизирано, по силата на участието в НАТО, а тъй като съставляват опасност за Русия. Именно по тази причина румънци, поляци и балтийци имат съображение да се тормозят след разполагането на американските противоракетни системи, само че в това време водачите на Унгария, Чехия, Словакия, Словения, Гърция и даже Турция в прав текст декларират, че не възприемат Русия като опасност за страните си. Следователно, и ние

към този момент няма от какво да се притесняваме

в случай че не настъпят промени, евентуално преследвани от същинските създатели на цитирания отчет и други сходни решения на българските управляващи.

Свободните съчинения на Борисов потвърждават тезата, че неприятното ръководство и присъщите му ерзац-водачи са действителната огромна опасност за сигурността и просперитета на всяка страна. Подобни некадърно и рабски съчинени псевдоанализи са просто едно погрешно огледало, в което те съзират не същински закани, а изображението на личната си некадърност да обезпечат военните, икономическите, обществените и други фактори на националната сигурност.

Каквото и да се написа в отчети като този, няма по какъв начин да се замаже отговорността на политическата класа като цяло, само че и на съответни министър председатели, министри, депутати и висши военни за фактическото съсипване на българската войска. Борисов в собствен жанр все се оправдава с управлявалите преди него, само че въпреки всичко той е бил отпред на властта през седем и половина от последните девет години (тук следва да прибавим и коронния номер с двете измъквания от управлението).

В този подтекст се вписва и втръсналото до прекаленост разпъване на локума за прословутата хибридна война, която целяла да ни отклони от "единствено верния евроатлантически път на развиване ". Истината е друга - доста малко хора в България желаят да напуснем Европейски Съюз, само че не са повече тези, които са уверени, че вършим всичко належащо, за

да отстояваме дейно ползите си

в тази и други организации.

Най-голямата опасност е не някаква злокобна хибридна война, която сякаш се води против нас на наша територия, а опитите да се пренебрегват други, доста по-опасни и сложни за преодоляване процеси както към страната ни, по този начин и вътре в българското общество. Безкрайните (и фрапиращо едностранчиви) излияния на тематика "хибридна война " отклоняват вниманието на обществото от същинските закани.

Както вярно означи един новоизпечен експерт по всичко, "хибридните бойци " са освен публицисти или аватари в обществените мрежи, те са и политици на виновни постове, чиновници в администрацията, в правосъдната система и в силовите структури. Когато такива люде, облечени в най-висока власт, си разрешават "лични " оценки и поемат задължения, надхвърлящи законовите им пълномощия и явно облагодетелстващи други страни – белким това не е опасност за сигурността ни? Отново съм заставен да се съглася с въпросния "специалист ", че в борбите за непознати ползи доста български политици и публицисти пазят най-вече личната си полза, измерена със сребърници и мижави постове.

Най-опасната илюзия, внушавана от сходни отчети, е, че главният проблем е

да се заеме "правилната " страна

В реалност работата в интерес на които и да било непознати (американски, съветски, турски, германски) ползи има единствено едно име и то е измяна. Единствената вярна страна в това отношение е страната на българския народен интерес, който не се изчерпва с това да сме нечии послушни васали. Впрочем даже дребна и бедна България би трябвало да има потенциал да води при нужда свои хибридни войни, даже с доста по-силни съперници. Но за задачата първо е нужно да се появят държавници, които да дефинират съответно и да не се боят да отстояват българския интерес. И да не се пробват да компенсират неналичието на действителен престиж и поддръжка в българското общество с външна защита, получена посредством ласкателство.

А до тогава ще се взираме в огледалото и ще се плашим от видяното в него.
<!--[endif]--> <!--![endif]--> <!--![if-->

<!--[if--> <!--[endif]-->

<!--![endif]--> <!--![if-->
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР