Александър МАРИНОВ Поехме ний ръка на брат,у вас душа се

...
Александър МАРИНОВ Поехме ний ръка на брат,у вас душа се
Коментари Харесай

Съюзниците се хванаха за гушата

Александър МАРИНОВ

Поехме ний ръка на брат,

у вас душа се крила пъкъл,

привичка на бандит остарял,

погазил име, чест, олтар.

„ Съюзници-разбойници”,

Български военен марш от времето на Междусъюзническата война, текст Любомир Бобевски

Откритият конфликт сред вицепремиерите Каракачанов и Дончев във връзка популяризираните клюки за лишаване на ромски деца от родителите им и последвалата всеобща неуравновесеност бе следващата индикация, че сред „ правилните съратници” в съдружното ръководство са зейнали дълбоки пукнатини. Процесът не е неотдавна и стартира с разпада на „ дребната коалиция” на патриотите, който принуди ГЕРБ все по-често да взема страна и да поема неприятната роля на примирител.

Новото е възникването на директна борба в връзките сред двете огромни сили в ръководството. Напълно разумно е напреженията да продължат да се изострят и да прераснат в открит спор. На пръв взор това е разследване на конкуренцията сред ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация в знакови за двете партии общини като Пловдив и Русе. Вероятно на тези (и на други) места предизборното шоу сред съдружниците ще продължи, само че същинската причина е по-дълбока. „ Ерата Борисов” е към края си и „ воеводите” като опитни партийни играчи към този момент търсят мотив за преустановяване на безперспективния брак по сметка и за ново политическо „ сватосване”.

Към сегашния миг в общи линии и двете страни се стремят да не дават мотиви да бъдат упрекнати за първия изстрел в междусъюзническата война. Например, до момента акцията в Пловдив е изумително толерантна, да не кажем галантна. Славчо Атанасов на практика не е отправил нито една сериозна обществена рецензия към досегашното ръководство на града и споделя само за своите проекти. ГЕРБ „ говорят” най-вече посредством неизброимите билбордове, окичени с следващия неуместен слоган, рекламиращ тяхната деятелност. Както демонстрира опита, „ интересното” се случва в последните дни, само че запазването на положителния звук съвсем до края е симптоматично, да не кажем съмнително.

В този подтекст в действителност бе чудноват демаршът на Томислав Дончев, посредством отправеното към Вътрешна македонска революционна организация и персонално към Каракачанов обвиняване в подстрекателство на етническо напрежение (така или другояче персонално министърът носи отговорност за дейностите на своята администрация и изключително на звената, които са на директно негово подчинение). В интерес на истината, Дончев на никое място не загатна името на шефа на пресцентъра на МО Урумов, това направи министърът на защитата и оттова пристигна чувството, че някой виновен е хукнал да бяга. Но факт е, че по принцип извънредно внимателният и мерещ всяка своя дума вицепремиер от ГЕРБ в дадения случай зае остра обществена позиция. Това надали е инцидентно.

Би могло да се твърди, че абсурдът бе сподавен и всичко ще бъде забравено. Прокуратурата също непривично чевръсто се опита да успокои напрежението, въпреки и с прекомерно уклончивото пояснение, че „ не е получавала информация от институции и жители за присъединяване на чиновници на Пресцентъра на МО в разпространението на въпросните твърдения”. Това звучи повече като отсрочване под изискване, тъй като информация може да пристигна във всеки един миг, изключително в случай че някой реши, че е належащо. Така или другояче, подозрението, че някой се опита да организира „ разузнаване с бой”, остава. В случая реакцията на Дончев наподобява точно като опит за превантивна интервенция с оглед очертаващите се проекти на Вътрешна македонска революционна организация да изоставен почналия да пропуща вода транспортен съд на ръководството.

Между другото, „ воеводите” имат и други, по-сериозни мотиви да недоволстват от държанието на своите (все още) съдружници във властта. ГЕРБ (или най-малко част от неговото ръководство) направи сериозен жест към Движение за права и свободи с фактическия отвод да води сериозна предизборна акция в смесените региони. В лицето на Карадайъ придвижването неотложно насочи ответна оферта. Преди дни ръководителят на Движение за права и свободи разгласи в прав текст: „ ГЕРБ притегли националистите във властта, без да има нужда от това. Резултатите са налице.” Това звучи като предложение на мястото на „ ненужния” съдружен сътрудник да бъде притеглен някой различен, който да запълни нуждата, или най-малко като (лековата) конспирация за доразбиване на разтърсената съдружна ръководеща структура. В същото време и двете страни си дават сметка, че в редица общини биха имали взаимна полза от конфиденциално (ако не явно) съдействие в изискванията на мощно фрагментаризирани общински препоръки.

Информация за такива предварителни сделки идва от доста места и това няма по какъв начин да остане неусетно от Вътрешна македонска революционна организация и да не провокира тяхната реакция. Така или другояче в множеството смесени региони ГЕРБ бяха единственият сериозен конкурент на Движение за права и свободи. Тяхното оттегляне ще докара до очевидно усилване на позициите на придвижването в локалната власт, а отсам – и на ситуативната му тежест в националната политика. Като чучело Движение за права и свободи е нужно на националистите, само че не и като набиращ действителна мощ съперник за власт.

Тезата (нелишена от основания), че досегашният съдружен сътрудник е влезнал в подла колаборация с главния съперник, наподобява задоволително стабилен мотив за анулиране на съюза и за договаряния с различни бъдещи сътрудници. В лицето на Българска социалистическа партия и най-много на настоящето му управление Вътрешна македонска революционна организация би могло да откри схващане по редица позиции с ясно изразен родолюбив колорит – в случай че не в дълготраен, най-малко в тактически проект за разлюляване и вероятно събаряне на държавното управление. Дали социалистите са подготвени да се опълчват съществено на Движение за права и свободи е различен, по-сложен въпрос, изключително в случай че се регистрират прекомерно тесните настоятелен връзки на основни фигури във върхушката на Българска социалистическа партия с авторитетни среди в Движение за права и свободи.

Това завихряне на по-плитки и по-дълбоки сметки основава възходящи проблеми на Бойко Борисов, който от ден дневно става все по-изнервен и кахърен. Министър-председателят явно обмисля по какъв начин партията му и най-много той самият да се измъкнат от властта, само че с минимални политически вреди и оптимални гаранции за следваща цялост за стореното. Ясно е, че това ще се случи доста преди довършването на автомагистрала „ Хемус”, а самият факт, че Борисов стартира да приготвя упованията за идното си отдръпване, е дълбокосмислен. Това на собствен ред ще подхранва съперничеството по върховете на (все още) най-голямата партия и тук можем да търсим в допълнение пояснение за нетипично нападателната обществена интензивност на Томислав Дончев.

Основният проблем на Борисов и ГЕРБ е, че през днешния ден обстановката е доста по-различна от тази през 2005 година, когато бе съединена тройната коалиция. През 2020 година публичната нетърпимост към зловредното слепване на пари и власт е достигнало границата на гърмежа, което постанова изтъкване и показно наказване на задоволително впечатляващ провинен - с цел да могат досегашните му съдружници да продължат както досега, каквито явно са техните планове.

Дали това ще стане по този начин, е различен въпрос. Както е написал Джон Стайнбек в мотото към известната си повест (цитирайки Робърт Бърнс), „ И най-добре скроените фантазии на мишките и на хората остават постоянно неосъществени”.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР