Александър Манов даде интервю за Тема: Спорт. Той насочи вниманието

...
Александър Манов даде интервю за Тема: Спорт. Той насочи вниманието
Коментари Харесай

Сашо Манов: Навремето се плащаше единствено при победа - по 30 лева на човек

Александър Манов даде изявление за " Тема: Спорт ". Той насочи вниманието към първите годишнини след основаването на ЦСКА през 1948-а. Спомни си куп забавни детайлности, само че не пропусна да разяснява и актуалното положение на клуба.

Г-н Манов, ЦСКА е на прага на своята 70-годишнина. Да тръгнем обаче от началото - като жив очевидец на цялата история на клуба какви са спомените ви от неговото учредяване? И по какъв начин беше признат ЦСКА от спортната общност?

- Началото на ЦСКА на процедура беше сложено на 4 май, вторник, 1948 година. В 17:00 часа следобяд в Концертната зала на Военния клуб се състоя среща сред управленията на клубовете Септември и ЦДВ, на която дефинитивно бе решено сливането им и по този метод на процедура беше основан ЦСКА. На това събитие участваха последователи на Септември, младежи и жители, както и военни от няколко столични поделения. Залата беше претъпкана, а ентусиазмът - нечуван, като се изнесоха обединителни речи и отчети. Привържениците одобриха повече от добре образуването на клуба. На идващия ден - 5 май, в кабинета на началника на Главно политическо ръководство генерал-майор Боян Българанов се състоя и подписването на обединителния протокол и по този начин двете сдружения се сляха под името Септември при ЦДВ. Това, несъмнено, не беше добре посрещнато от някои столични ръководители, тъй като още тогава виждаха опасност от този нов клуб. Но обединяването по този начин или другояче стана факт. Оттам нататък всичко е история. Още в първите месеци след основаването си ЦСКА става републикански първенец, като победи Левски на финала на шампионата. Няколко месеца след купата една група от 10-15 индивида от Септември желаеха да бъдат назначени на работа във Военния клуб. Това нямаше по какъв начин да се извърши, по тази причина тази група стартира подмолна война, в това число против футболистите. Но не съумяха да пробият и в последна сметка Септември се отдели, а клубът закупи името ЦДНВ.

Какви хонорари получаваха футболистите по време на първия сезон?

- Плащаше се само при победа - по 30 лв. на човек. За тъждество нямаше заплащане. Добре прочут факт е, че при спечелването на купата министърът на войната Георги Дамянов награди играчите с по 3 метра плат за костюми. Освен това футболистите получиха по няколко сандъчета с хранителни артикули, които в следвоенно време се разпределяха с купонна система.

 Така го вършат първенците
Така го вършат първенците

Време ли е Лудогорец да абдикира от българския футболен престол?

Освен футбол какви други спортове развива ЦСКА през цялото време?

- Общо 7 бяха секциите - футбол, ски, баскетбол, волейбол, лека атлетика, шахмат и бокс. В пика те доближиха внушителните 36 - в средата на 70-те години.

А по кое време за първи път клубът чества своя годишнина?

- През 1953-та, когато ЦСКА става на 5 години. Всичко стартира със среща сред играчите и последователи във Военния клуб. Събитието се организира в Концертната зала и мога да кажа, че тя се пръскаше по шевовете. Предложението за тези срещи пристигна от тогавашния ръководител на последователите майор Тодор Попов. Неговата концепция беше преди всяко състезание да се организират такива сбирки и тя се трансформира в процедура. Срещите сред последователи и играчи бяха традиция до разтурването на ЦСКА през 1985-а и приемането на името Средец. Първият празник пък беше маркиран през 1958-а с мач сред футболистите на тима. Тогава ЦСКА имаше и втори състав и двете обединения се изправиха една против друга. По това време тимът пишеше история със своите 9 поредни трофеи от 1954-та до 1962-ра.

А по какъв начин беше отпразнувана 20-годишнината на клуба?

- По нейния мотив беше публикуван специфичен вестник " 20 години ЦСКА Червено знаме ", който бе в голям формат. По-възрастните читатели може би си спомнят, че в същия размер бе и вестникът, който се издаваше за Пловдивския панаир. Изданието на ЦСКА бе извънредно забавно и скъпо, като се състоеше от 32 страници. Вече не помня цената, само че огромна част от наличието е останало в паметта ми. Автори на вестника бяха редица спортни публицисти. Самият аз бях в редколегията - като началник на спортния отдел на вестник " Българска войска ". Беше дадена думата на треньори и състезатели на ЦСКА. За мен обаче най-ценната страница бе тази за 20-те спортисти на двайсетилетието. Разбира се, приказваме за такива, които бяха част от клуба. Те бяха определени с допитване измежду читателите на вестник " Българска войска ". Имаше специфични талони във всеки брой и се изпращаха в редакцията. Интересът беше, меко казано, голям. В един понеделник при нас дойдоха 32 000 талона вкупом. Победител стана легендата на българското колоездене Ненчо Христов, който през 1957-а печели Пробега на мира и бе измежду най-популярните състезатели в цяла Европа. Второ място зае олимпийският вицешампион и международен първенец по битка Петко Сираков (б.а. - татко на Наско Сираков). Третата позиция бе за гимнастичката Мария Гигова. Следваха двама футболисти - четвърти бе Стефан Божков, а пети Иван Колев. Шести се подреди Цвятко Барчовски (баскетбол), седма остана скиорката Кръстана Стоева, осми бе Стефан Калъпчиев (парашутизъм), девети огромният ни вратар Георги Найденов, а гимнастикът Велик Капсъзов добави десетката. Другите предно класирани футболисти бяха Димитър Пенев на 12-а позиция и Димитър Якимов на 13-а. Освен тази ранглиста броят съдържаше и указател за всички типове спорт, които ЦСКА развиваше - единствено за 20 години те бяха станали тъкмо 30! Наред с най-популярните имаше и секции по акробатика, алпинизъм, ветроходство, ловна пукотевица, самбо, ски скокове...

На какво се дължеше невижданата и до през днешния ден доминация на ЦСКА в шампионата - 9-те следващи трофеи в интервала 1954 - 1962 година?

В ЦСКА се работеше по задгранични условия. Основната заслуга за тази доминация бе на чудесно квалифицирания треньор Крум Милев. Той имаше доста мощни връзки със експерти най-много в Унгария и по-конкретно в Хонвед. По това време този клуб бе едно от страшилищата в Европа. Крум Милев използваше и руски способи на работа, най-много във връзка с физическата подготовка. ЦСКА също по този начин играеше и доста интернационалните другарски срещи. Най-често противници бяха Дукла Прага, Стяуа Букурещ, Легия Варшава... Тези тимове много пъти са идвали и на подготовка в България, най-много по Черноморието и в Казанлък. И мачовете с тях помагаха на ЦСКА да си подвига още равнището.

 Стамен Белчев в ЦСКА: От краткотрайно изпълняващ до изцяло заслужаващ
От краткотрайно изпълняващ до изцяло заслужаващ

Специалистът, за който всички са по-скоро на едно мнение

Коя е най-важната фигура за ЦСКА в тези първи години съгласно вас?

- За мен е Крум Милев. Да, пропущам някои блестящи футболисти. Но Милев е индивидът, който наля основите на шампионския тим на ЦСКА и утвърди този нрав и еднаквост на клуба.

Пренасяме се в сегашното - какво е мнението ви за развиването на ЦСКА?

- ЦСКА укрепна доста под управлението на Гриша Ганчев и още веднъж стана фактор, с който се преценяват всички. Аз съм сигурен, че тимът ще ни зарадва с огромни триумфи точно на 70-ия празник. Често беседвам с ръководителите, а също и с треньора Стамен Белчев и виждам по какъв начин се работи в тима. Проследих и част от контролите в Испания. Всичко това, което гледаме през есента и в тези другарски срещи, ни дава учредения да имаме вяра, че ЦСКА ще завоюва купата. А аз се надявам и на купата и Суперкупата. Напълно е допустимо.

В каква степен е подготвена подготовката за 70-годишнината?

- Вече е в много напреднала фаза. На този стадий желая да запазя множеството от нещата в загадка. Ще има доста огромни изненади, само че дано са незнайни до последно. Мога да открехна завесата, като кажа, че ще издадем специфична пощенска марка. Тя ще е четвъртата такава след тези за 50-годишнината, 60-ата и 65-ата. Ще излезе и книгата " 70-те на 70-летието ", която приготвям. Планирам обаче да бъде оповестена две-три седмици след юбилея, с цел да мога да вкарам и самото му отпразнуване. Прави усещане, че в сходни годишници на ЦСКА юбилеите не са били описвани. Затова желая да е оптимално настояща книгата. Убеден съм, че юбилеят ще е огромен празник за последователите, а ЦСКА ще ни радва доста в идващите три месеца.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР