Александър Манолев е открит и разпитан, утре ще разберете и

...
Александър Манолев е открит и разпитан, утре ще разберете и
Коментари Харесай

Мистериозен човек оставил ключа от къщата за гости на Манолев в община Сандански

Александър Манолев е открит и разпитан, на следващия ден ще разберете и други неща, съобщи по време на брифинг представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова във връзка предоставени инспекции от основния прокурор Сотир Цацаров по отношение на изнесени в медиите изказвания за злоупотреби с евросредства от страна на някогашния зам.-министър на стопанската система Александър Манолев.

"В началото на предходната седмица ВКП се самосезира и стартира инспекции. Прокуратурата разгласи, че е самосезирала и КПКОНПИ. Предмет на следствието са злоупотреби с европейски средства ", напомни тя.

Арнаудова изясни, че четвъртък до през днешния ден са осъществено голям брой процесуално-следствени дейности. Говорителят на основния прокурор уточни, че са изискани позволения от община Благоевград и Сандански за строителство на къщата и басейна.

"В петък се направиха дейности по претършуване на трите адреса, като единият беше на къщата за посетители. Там не намерихме никой. Претърсването е осъществено с представител на общината ", уточни тя, като изясни, че жилищата, които е претърсвала прокуратурата са били очевидно почистени.

"На 17 април някой е минал през Общината и е оставил ключ на къщата и е помолил "моля ви не разбивайте ", добави тя. "Не получаваме подпомагане от Община Сандански и не са предадени документите, които проверяващите органи са желали. Служителите не желаят да свидетелстват за нас, и не си спомнят кой е оставил ключа и е донесъл декларацията. Това е усложнението ни там ", добави Арнаудова.

"Александър Манолев е открит, разпитан е, ще разберете други неща на следващия ден. Ще получите цялостен размер за информация. Част от дейностите не престават и сега ", съобщи тя. По думите й в случай че се потвърдят обвиняванията глобите са до 6 години отнемане от независимост.

Говорителят на основния прокурор съобщи, че Елена Йончева ще бъде разследвана за потребление на къщи за посетители не по предопределение, катовсички останали. Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди инспекция по отношение на употребени не по предопределение къщи за посетители, финансирани със средства на Европейски Съюз, от фамилията на народния представител Елена Йончева.

"За Eлена Йончева, по този начин както и за останалите инспекции за всички 746 къщи, ще се правят безусловно аналогични дейности. Изискване на документи, информации в община, районно ръководство, снемане на пояснение от лица, в случай че се наложи ", уточни тя. "Стартира тази заран инспекцията против госпожа Йончева, тъй че е доста рано да кажем какъв ще бъде резултатът, от това което започваме ", добави Арнаудова.

Прокуратурата има подозрения, че в част от къщите за посетители, финансирани с европейски средства, не се прави туристическа активност. Първата инспекция от прокуратурата е за къщите за посетители, финансирани от държавен фонд "Земеделие ", те са 746. Общата стойност на финансирането е 202 млн. лева ", изясни тя.

"Втората инспекция касае закупуване на моторни транспортни средства, като те са били предопределени за неземеделски потребности, като в тях се включват джипове. Установени са финансирани атв-та и яхти ", уточни Арнаудова. По думите й основният прокурор Сотир Цацаров е назначил 3-ма прокурори за водещи следствието. Тя означи, че в хода на инспекцията ще бъдат изисквани документи, ще се проверява на място и ще се преглежда регистърът за броя на настаняваните туристи.

"Съмненията на прокуратурата са, че в част от тези къщи не се реализира каквато и да е туристическа активност, макар, че бизнес проектите, които са послужили за разпределяне на европейското финансиране са показали това като съществена активност ", добави Арнаудова. "За част от къщите за посетители бенефициентите са били изрядни по документи търговци, само че действително откакто изтече 5-годишен мониторингов период, къщите остават за прилагане на бенефициентите ", посочи представителят на основния прокурор.

"Имаме съображение да считаме, че част от тях не се употребяват по предопределение. Има избрани обитаеми места, където не се позволява европейско финансиране, тъй като това са региони с развъртян туризъм. Имаме информация, че част от къщите се намират на неразрешени места ", посочи тя, като посочи, че част от тези здания се намират по българското Черноморие.

В прокуратурата постъпи сигнал против Красимир Каракачанов, инспекцията е поверена на КПКОМПИ, сподели представителят на основния прокурор във връзка медийни изявления, че министър Красимир Каракачанов има недекларирани парцели.

"Постъпи сигнал, разпоредената инспекция е поверена на КПКОМПИ, тъй като Красимир Каракачанов е министър ", съобщи тя. "По силата на закона това е способният орган, който може да прави инспекции ", добави Арнаудова.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР