Александър Македонски е една от най-магнетичните и пленяващи въображението фигури

...
Александър Македонски е една от най-магнетичните и пленяващи въображението фигури
Коментари Харесай

Александър Велики на Казандзакис с първо издание на български

Александър Македонски е една от най-магнетичните и пленяващи въображението фигури в международната история. Герой, популярен военачалник, цар, мистик, мисионер, потомък на Херакъл, той самият е легенда. За първи път на български език в първокласно издание с твърди корици на " Сиела " (превод Драгомира Вълчева) се появява " Александър Велики " - младежки разказ в духа на добре познатата и трансформирала се в класика " В дворците на Кносос ".

Съдбата на древногръцкия държател е предадена от гледната точка на младия Стефан - момче, което израства дружно с Александър, а по-късно става негов офицер и го следва в походите му из далечни земи. Казандзакис бяга от клишето и построява жизнерадостен, многопластов облик на античния военачалник - по едно и също време непосредствен до историческите източници и въпреки всичко плод на персоналната философия на създателя на " Аскетика ", " Братоубийците " и " Алексис Зорбас ".

История, подобаваща за дребни и огромни, която се трансформира в паметен урок по подвиг и чест, " Александър Велики " от Никос Казандзакис е майсторско комбиниране на биография и приказка, което напомня силата на фантазиите да се реализира невъзможното.

Никос Казандзакис е най-известният гръцки публицист и мъдрец на ХХ век. Поет, есеист и мъдрец, измежду най-известните му произведения са " Алексис Зорбас ", " Капитан Михалис ", " Последното прелъщение ", " В дворците на Кносос " и " Аскетика ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР